Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη απόκτησε το αρχείο φωτογραφιών του Γεωργίου Τσελέντη από την Έρισσο

spot_img

 2 Ιανουαρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΚΤΗΣΕΙΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΣΕΛΕΝΤΗ

        Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη απόκτησε τις τελευταίες μέρες του 2021 το αρχείο φωτογραφιών του Γεωργίου Τσελέντη του Νικολάου (1874-1966) από τα Τσελεντάτα της Ερίσσου. Ο Γ. Τσελέντης είχε ως κύριο επάγγελμα την ξυλουργική, έκανε όμως και χρέη φωτογράφου στην περιοχή του. Με τη φωτογραφική του μηχανή αποτύπωνε πρόσωπα και καταστάσεις στα χωριά της Ερίσσου. Το αρχείο αποτελείται από περισσότερες από 300 φωτογραφίες, που εικονίζουν πρόσωπα και κοινωνικά γεγονότα της εποχής (οικογενειακές συναντήσεις, κηδείες, εκδρομές κ.λπ.) – κατάλληλο υλικό για τη μελέτη κοινωνικών φαινομένων και καταστάσεων, για τη μελέτη ηθών και εθίμων, της ενδυμασίας κ.λπ. – Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την καταγραφή και τεκμηρίωση των παραπάνω φωτογραφιών.  

ΜΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

        Με επιστολή μας προς το Δήμαρχο Ληξουρίου κ. Γ. Κατσιβέλη μέσα στο Δεκέμβριο του 2021 τον καλούσαμε να φέρει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα «Παραχώρηση του Μουσείου Ληξουρίου στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη, για να λειτουργήσει ως Βιβλιοθήκη – Στήριξη της πρότασής μας να λειτουργήσει το κτήριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης ως Μουσείο-Πινακοθήκη/Γλυπτοθήκη».

        Η πρότασή μας συνοπτικά είναι: η Βιβλιοθήκη να συνεχίσει και μετά την επισκευή του παλαιού κτηρίου να στεγάζεται στο κτήριο του Μουσείου, όπου δηλαδή και τώρα στεγάζεται, ενώ το παλαιό/παραδοσιακό κτήριο της Ιακωβατείου μετά την επισκευή του να λειτουργήσει ως Μουσείο-Πινακοθήκη/Γλυπτοθήκη – κάτι που λείπει από το Ληξούρι και έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχή της Παλικής. Στο επιστολή μας καταγράφουμε εμπεριστατωμένα τα επιχειρήματά μας.

        Στο μεταξύ, για το θέμα αυτό στις 13 Δεκεμβρίου 2021συγκάλεσε το Εφορευτικό Συμβούλιο σύσκεψη στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου με την παρουσία του Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων, όπου παρουσιάσαμε και αναλύσαμε την πρότασή μας και έγινε μια γόνιμη συζήτηση. Μένει τώρα να αποφασίσει σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το κτήριο του Μουσείου Ληξουρίου, και στην περίπτωση αποδοχής της πρότασής μας από το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει αυτήν την απόφαση να την προωθήσουμε στο Υπουργείο Παιδείας για τη λήψη της τελικής απόφασης.

         Η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα δράσει, πιστεύουμε, καταλυτικά για τα πολιτιστικά πράγματα του Ληξουρίου και γενικότερα της Παλικής. Καλούμε τους φίλους της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης και κάθε φιλοπρόοδο συμπατριώτη να μας στηρίξει σε αυτήν την προσπάθειά μας.

Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΟΥΣΕΙΑΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

         Μετά τη συντήρηση ικανού αριθμού αμφίων (αρχιερατικοί σάκκοι, ωμοφόρια, επιτραχήλια κ.ά.), τα οποία παραλάβαμε στα τέλη Αυγούστου του 2021, πρόσφατα παραλάβαμε συντηρημένες δυο κασέλες, προερχόμενες κι αυτές από τα κειμήλια της Οικογένειας Τυπάλδων Ιακωβάτων. Αυτήν περίοδο συντηρείται σε πιστοποιημένο από το Υπουργείο Πολιτισμού εργαστήριο  συντήρησης σπουδαίο βυζαντινό περγαμηνό χειρόγραφο του 13ου αιώνα (τετραευαγγέλιο), που είναι ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσειακού Τμήματός μας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ:

ΤΟ ΕΚΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ – ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ-ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

         Το Εφορευτικό Συμβούλιο αποφάσισε – και με την προτροπή αρκετών φίλων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης – να συνεχίσει τις δύο δραστηριότητες, που είχε καθιερώσει κατά τη διάρκεια του 2021 με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Μόνο που τώρα, για το 2022, το Έκθεμα του Μήνα θα έχει «ελεύθερο θέμα», δηλαδή θα παρουσιάζουμε υλικό από όλα τα Τμήματα της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου με διαφορετικό κάθε φορά περιεχόμενο, ενώ οι Διαδικτυακές Ομιλίες-Συζητήσεις θα αναφέρονται σε διάφορα επιστημονικά πεδία (τέχνες, αστρονομία, λαογραφία, αθλητισμός, κοινωνιολογία, ιστορία, πολιτική κ.λπ.)  

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ

     Ο Κατάλογος της λεγόμενης «Σταθερής Βιβλιοθήκης»  (Πρόγραμμα openΑΒΕΚΤ) είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας (http://vivl-lixour.kef.sch.gr/?lang=el) και ο καθένας μπορεί από το σπίτι του, το γραφείο του ή το εργαστήριό του να βρίσκει τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν, ώστε ευκολότερα και γρηγορότερα να γίνεται ο δανεισμός τους. Μετά τον τελευταίο εμπλουτισμό του με 5.000 νέα βιβλία, μέσα στους δύο πρώτους μήνες του 2022 θα ολοκληρωθεί  η καταλογογράφηση άλλων 4.000 νέων τίτλων βιβλίων.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΕΙΡΗΝΗ, ΥΓΕΙΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΒΙΒΛΙΩΝ

                                                                       ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται