Ένωση ΥΠΕΡΙΩΝ: Θα αναγκαστούμε να διακόψουμε τη λειτουργία των δομών, αν δεν καταβληθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ (βίντεο – εικόνες)

spot_img

Σήμερα, Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022, και ώρα 11:30 π.μ. το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία «ΥΠΕΡΙΩΝ» παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ στο φουαγιέ του πρώτου ορόφου του θεάτρου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ» στο Αργοστόλι με τα εξής θέματα:

1) 9 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης
2) Δομές ΚΔΗΦ και ΣΥΔ – Λειτουργία και άλλων λόγω αυξημένων προβλημάτων στο Νομό
3) Οικονομικά προβλήματα λειτουργίας των δομών που σχετίζονται με την χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ) αλλά και με τις κρατικές επιχορηγήσεις

Όσοι παρακολούθησαν σε απευθείας μετάδοση την ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη συνέντευξη τύπου, γνωρίζουν όσα θα αναφέρουμε παρακάτω και έχουν γίνει ήδη μάρτυρες όσων μας είπαν η Πρόεδρος, Σοφία Μαροπούλου Ζαφειράτου, και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του “ΥΠΕΡΙΩΝΑ”.

Ακούσαμε λοιπόν την κυρία Μαροπούλου να αναφέρει ότι αν δεν λάβουν άμεσα την χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, από το οποίο επιδοτούνται, θα αναγκαστούν να σταματήσουν τη λειτουργία των δομών (ΚΔΗΦ και ΣΤΕΓΗ Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Α.μεΑ. ΥΠΕΡΙΩΝ), καθώς είναι αδύνατη τόσο η λειτουργία τους όσο και η πληρωμή των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων των δομών. Αρκετές φορές έθεσε και το θέμα της χρηματοδότησης στην ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ και στο όλο σκάνδαλο με έντονη δυσαρέσκεια για τα τεράστια ποσά, που είχε στη διάθεσή της.

Αναφέρθηκε, επίσης, ότι τα χρήματα ήδη που λαμβάνονται, είναι λίγα και αξιοποιουνται καθαρά για μισθούς και ελάχιστα λειτουργικά έξοδα των δύο δομών. Αυτή τη στιγμή δεν έχει λάβει τη δόση που απαιτείται και έχουν αναγκαστεί τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να πληρώνουν από την τσέπη τους στην ουσία τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, για να μην υπάρξουν προσαυξήσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Θα ρωτήσετε φυσικά, γιατί το κράτος να μην έχει προχωρήσει στην κατάθεση του ποσού που υποχρεούται, μιας και το πρόγραμμα της λειτουργίας των δομών χρηματοδοτειται από πόρους του ΕΣΠΑ, και όχι απευθείας από το κράτος. Πού έχει κολλήσει το όλο θέμα λοιπόν; Ακούσαμε με έκπληξη ότι τελικά δεν έχει προχωρήσει το αίτημα για την πληρωμή, μιας και η υπεύθυνη του προγράμματος στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων βρήκε ως “πρόφαση” (όπως αναφέρθηκε) την δημιουργία μιας έξτρα τουαλέτας… και για τους επισκέπτες της δομής στην Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Τα μέλη αντέδρασαν έντονα σε αυτή τη “δικαιολογία” και διατύπωσαν πως δεν ήταν προαπαιτούμενο για τη λειτουργία της δομής. Θεώρησαν ότι μάλλον δεν υπήρχαν τα χρήματα και έτσι έψαχναν οι υπεύθυνοι τρόπους να καθυστερήσουν την πληρωμή. Οι ανώτεροι πήραν το μέρος της υπαλλήλου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυρία Μαροπούλου.

Στην ουσία για ένα WC δεν προχώρησε αρχικά η έγκριση του αιτήματος για την πληρωμή της δόσης. Παρόλο που δυσκολεύτηκαν κατάφεραν τελικά να ετοιμάσουν αυτό το WC. Όμως, παρόλο που η Ένωση έστειλε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα μαζί με τις εικόνες του νέου WC εντός του χρονικού πλαισίου, η υπεύθυνη του προγράμματος (υπάλληλος της Περιφερειακής Αρχής Ιονίων Νήσων) δεν μπορεί να εγκρίνει το αίτημα πληρωμής, διότι όπως τους είπε είναι άρρωστη και άρα θα είναι και εκτός της εργασίας της. Και δεν μπορεί δηλαδή ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ στην Περιφέρεια να πατήσει αυτό το κουμπί για την έγκριση του αιτήματος. Και έτσι το αίτημα θα εξυπηρετηθεί πιο μετά, μετά τα Χριστούγεννα, και όπως είναι φυσικό θα καθυστερήσει και επιπλέον μήνες η καταβολή των απαραίτητων χρημάτων.

Πρέπει τελικά να αναγκάζονται τίμιοι άνθρωποι να βγαίνουν στα ΜΜΕ και να δημοσιοποιούν καταστάσεις για να καταφέρουν τα αυτονόητα; Να ενημερώνουν δημόσια ότι αδυνατούν να πληρώσουν το προσωπικό τους τώρα τα Χριστούγεννα. Πρέπει δηλαδή να ξεφτυλίζεται δημόσια η λειτουργία του ίδιου κράτους και μιας Αρχής για να πάρουν τα χρήματα, που έτσι και αλλιώς πρέπει υποχρεωτικά να δοθούν μέσα από τους πόρους του ΕΣΠΑ… χωρίς δικαιολογίες;

Να σημειώσουμε ότι η έξτρα κρατική επιχορήγηση συνήθως είναι της τάξεως των 6.000 – 8.000 ευρώ κάθε έτος. Αλλά για το 2021 δεν έλαβε ο ΥΠΕΡΙΩΝΑ ούτε ένα ευρώ.

Παρών στην συνέντευξη τύπου ήταν και ο πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Παρακαλούνται λοιπόν οι πολιτικοί και οι υπάλληλοι της Περιφέρειας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λάβουν άμεσα μέτρα, έτσι ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να γίνει αύριο κιόλας, αν γίνεται, η καταβολή του ποσού. Είναι κρίμα για ένα WC και για ένα απλό κλικ στον υπολογιστή να υπάρχουν προβλήματα σε δομές Α.μεΑ.

ΒΙΝΤΕΟ

ΕΙΚΟΝΕΣ

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται