Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: Τα εκθέματα του Νοεμβρίου & διαδικτυακή ομιλία

spot_img

  ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ  2021

◘ Διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση: Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021, 7.30 μ.μ.

Στο πλαίσιο του Κύκλου Ομιλιών-Συζητήσεων για το 1821 η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη θα πραγματοποιήσει την εντέκατη διαδικτυακή της ομιλία-συζήτηση τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας, δρ Ιστορίας Ηλίας Τουμασάτος, μεθέμα «Οι πρωταγωνιστές της άλλης πλευράς: ο οθωμανικός κόσμος στα χρόνια της Επανάστασης» και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και για τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει.

◘ Τα Εκθέματα του Νοεμβρίου

Σχετικά με τα Εκθέματα του μήνα Νοεμβρίου, τα οποία είναι ήδη αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (http://vivl-lixour.kef.sch.gr/?lang=el): Πρόκειται για δύο πρόσφατα βιβλία από το χώρο της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Το πρώτο βιβλίο είναι της Μαρίας Σκιαδαρέση με τίτλο «Λίγο πριν το τέλος. Ρήγας Βελεστινλής». Το δεύτερο βιβλίο είναι της Αγγελικής Δαρλάση με τίτλο «Οι αγωνιστές του 1821» –  Τα βιβλία αυτά θα τα βρείτε στο Δανειστικό/Παιδικό Τμήμα  της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

                                                                       ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ


ΜΑΡΙΑ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗ

 «Λίγο πριν το τέλος. Ρήγας Βελεστινλής»

          Ο Ρήγας είναι μια μορφή αγαπητή στους μικρούς μαθητές. Το βιβλίο της Κεφαλονίτισσας καταξιωμένης συγγραφέα Μαρίας Σκιαδαρέση ζωντανεύει τη μορφή του Ρήγα και την φέρνει ακόμη πιο κοντά στους μικρούς αναγνώστες. Στις σελίδες του αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο η πολυτάραχη ζωή του διαφωτιστή και επαναστάτη αλλά και το όραμά του για μια ελεύθερη ζωή και πατρίδα. Οι ενέργειές του αυτές θα τον οδηγήσουν στη σύλληψη και τη φυλακή και από εκεί στο μαρτυρικό του θάνατο.

        Όταν οι Αυστριακοί συνέλαβαν τον Ρήγα στην Τεργέστη, τον φυλάκισαν μαζί με τους συντρόφους του στον πύργο Νεμπόισα, έξω από το Βελιγράδι, όπου μετά από βασανιστήρια τον οδήγησαν στο θάνατο το καλοκαίρι του 1798. Εκεί μέσα κλεισμένο η συγγραφέας βάζει τον Ρήγα, λίγο πριν από το τέλος του, να αφηγείται στους συντρόφους του την πολυτάραχη ζωή του αλλά και το επαναστατικό του όραμά για το μεγάλο ξεσηκωμό και τη δημιουργία μιας ελεύθερης και ευνομούμενης πολιτείας. Τους αναφέρει τα πρώτα του χρόνια στο χωριό του, τη διαμονή του στη Βλαχία και την κατάληξή του στη Βιέννη, όπου θα καταστρώσει τα σχέδιά του για την Επανάσταση. Τους μιλάει για τους δασκάλους του, για τις δυσκολίες που συνάντησε, για το Θούριο και τους Χάρτες του, για την Παμβαλκανική Ομοσπονδία που ονειρεύτηκε. Και τους βεβαιώνει ότι ο σπόρος που έσπειρε θα πιάσει τόπο και ότι φεύγει από τη ζωή σίγουρος ότι δε θα αργήσουν να φανούν οι εκδικητές, που θα διώξουν τους τυράννους και θα φέρουν την προκοπή και την ευνομία στον τόπο.

         Στο τέλος του βιβλίου μια βιογραφία και ένα γλωσσάρι βοηθούν ακόμη περισσότερο στην κατανόηση της αφήγησης.

         Πρόκειται για ένα βιβλίο χρήσιμο και συνάμα απολαυστικό. Και το κάνει πιο γοητευτικό η εικονογράφηση της Κατερίνα Βερούτσου. Μπορούν να το χαρούν παιδιά πάνω από 10 χρονών. – Το βιβλίο θα το βρείτε στο Δανειστικό/Παιδικό Τμήμα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

                                                                                            Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΡΛΑΣΗ

«Οι αγωνιστές του 1821»

          Η αξιόλογη συγγραφέας παιδικών και νεανικών βιβλίων Αγγελική Δαρλάση δε θέλησε να γράψει για τους ήρωες και τις ηρωίδες του 1821, όπως τους/τις ξέρουμε. Στο βιβλίο της αυτό αναφέρεται στην παιδική ηλικία εκείνων των ηρώων/ηρωίδων.

          Πρόκειται για πέντε διηγήματα με γοητευτική μυθοπλασία, που διεγείρουν το ενδιαφέρον και τη φαντασία των μικρών αναγνωστών. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε περιστατικά που οι μετέπειτα ήρωες ή ηρωίδες της Επανάστασης αντιμετώπισαν σε μικρότερη ηλικία (10-14 χρονών) και έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους ή καθόρισαν την αγωνιστική πορεία της ζωής τους.         

          Ο μικρός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης – ο Θοδωρής του βιβλίου – κατεβαίνει με το γαϊδουράκι του  από τα βουνά, όπου κρύβεται η οικογένειά του, για να πουλήσει ξύλα στην Τριπολιτσά. Το γαϊδουράκι του, όμως, λερώνει με λάσπες έναν Τούρκο, οπότε ο μικρός Θοδωρής αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της …απρέπειας. Η μικρή Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα με μια κλεμμένη βάρκα ξανοίγεται στο πέλαγος, προκειμένου να κερδίσει ένα στοίχημα, χωρίς να μπορεί να φανταστεί τι θα ακολουθήσει. Ο μικρός Γεώργιος Καραϊσκάκης – ο Γιώργης του βιβλίου – βόσκει τα πρόβατά του. Όμως έχει να αντιμετωπίσει την οργή του αφεντικού του, όταν διαπιστώνει ότι ένα πρόβατο έχει χαθεί από το κοπάδι του. Ο μικρός Κωνσταντίνος Κανάρης – ο Κωνσταντής του βιβλίου – πιστεύει πως μπορεί να καταφέρει σπουδαία πράγματα. Γι’ αυτό και, πριν μπαρκάρει, το σκάει κρυφά από το σπίτι του. Αλλά αυτή η ενέργειά του θα τον φέρει αντιμέτωπο με δύσκολες καταστάσεις. Η μικρή Μαντώ Μαυρογένους, με την παιδική της περιέργεια, επειδή θέλει να ακούσει τι λένε «οι μεγάλοι» για την κατάσταση στον τόπο τους, κρύβεται σε μια ντουλάπα…

          Ο παραστατικός της λόγος της Αγγελικής Δαρλάση και η ξεχωριστή εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου θα γοητεύσουν τους μικρούς αναγνώστες του βιβλίου – παιδιά από 7 έως 11 χρονών – και θα καταλάβουν ότι πίσω από εκείνες τις ιστορίες βρίσκονται οι καθημερινές ιστορίες των παιδιών εκείνης της εποχής. – Το βιβλίο θα το βρείτε στο Δανειστικό/Παιδικό Τμήμα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

                                                                             Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται