H παρουσίαση του βιβλίου του Γιώρ. Ανωμερίτη για τον Κεφαλονίτη ζωγράφο Κωνσταντίνο Λιβαδά – Λιώκη από την Κοντογεννάδα Παλικής

spot_img

Ανακοίνωση Τύπου

Με εξαίρετη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 25 Αυγούστου 2021 στο Ληξούρι η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου – λευκώματος του Γιώργου Ανωμερίτη για τον σπουδαίο Κεφαλονίτη ζωγράφο- αγιογράφο Κωνσταντίνο  Λιβαδά –  Λιώκη από την Κοντογεννάδα Παλικής.

         Όπως τόνισε και ο συγγραφέας ο Λιώκης  ως αγιογράφος της Επτανησιακής  τέχνης και της λεγόμενης  Ναζαρηνής Σχολής, άφησε το αποτύπωμά του σε πλείστους ναούς αρχικά της Παλικής (1890-1900) και κατόπιν σε μεγάλους ναούς, όπως ο Άγιος Νικόλαος Πειραιά, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου  του Βουκουρεστίου, ο Άγιος Βασίλειος Τρίπολης, τους οποίους αγιογράφησε εξ’ ολοκλήρου, καθώς και ναούς στη Βράιλα, Μπρασώφ και Κωνστάντζα στη Ρουμανία, στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο, στην Μητρόπολη Πάτρας, στην Αίγινα κ.λ.π.

         Έχοντας φωτογραφίσει εκατοντάδες έργα  του αγιογράφου ο συγγραφέας τόνισε, αναλύοντας τα κύρια  χαρακτηριστικά του έργου του Λιώκη, ότι «Η Ελληνική νεότερη αγιογραφία του περασμένου αιώνα φέρει τη σφραγίδα της Επτανησιακής Σχολής και  εκείνης του Αγίου Όρους και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα πέρατα του ορθόδοξου κόσμου».

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Ο Ανωμερίτης αφιερώνει το βιβλίο του «στους Κεφαλονίτες της διασποράς και τους ναυτικούς της».

         Στην εκδήλωση μίλησαν η φιλόλογος κα Ευρώπη Μοσχονά- Μαραγκάκη η οποία και ανέλυσε διεξοδικά την προσφορά του βιβλίου του Γιώργου Ανωμερίτη  και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ληξουρίου κ. Γεράσιμος  Σωτ. Γαλανός, ο οποίος και προλογίζει το βιβλίο αυτό. Επίσης χαιρέτισε την εκδήλωση και εξήρε την αξία της μελέτης του Γιώργου Ανωμερίτη ο Δήμαρχος Ληξουρίου κος Γεώργιος Κατσιβέλης, καθώς και ο Σεβασμιότατος  Κεφαλληνίας κος κος Δημήτριος. Επίσης παραβρέθηκαν,  η προϊσταμένη του Τ.Α.Σ. κα Αθανασία  Κακαβά, η πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, κα Μαριολένη Νεοφύτου -Ζαφειράτου, αρκετοί ιερείς και επίτροποι εκκλησιών της περιοχής της Παλικής.   

 Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι στον αύλειο χώρο της εκδήλωσης είχαν στηθεί δυο εικαστικές εκθέσεις που τα θέματά τους ήταν από τα γεγονότα του 1821.

 Συγκεκριμένα: Ο  γλύπτης Ηλίας Κάσσης με γλυπτά φτιαγμένα από κεφαλονίτικη πέτρα, εργασία κόπου και μόχθου ιδιαίτερη. Τα  γλυπτικά έργα αυτά χαρακτηρίζουν τον Κάσση, «δίνοντάς του» την πιστοποίηση πως είναι ένας εξαίρετος γλύπτης με δική  του ταυτότητα και γι’ αυτό συγκινεί τον καθένα που στέκεται και θαυμάζει τα δημιουργήματά του.

         Παράλληλα με τα έργα του Κάσση και η μαθήτρια Αγγελική  Δημ. Ρεπούση, πραγματοποίησε την πρώτη της έκθεση, με θέμα: «Μορφοείδωλα εμπνευσμένα από τον Εθνικό Ύμνο εις την Ελευθερίαν  του Διονυσίου Σολωμού. Ο Γιώργος Ανωμερίτης μίλησε με ενθουσιασμό για τους καλλιτέχνες και τη δουλειά τους, λέγοντας πως έχουν ταυτότητα, ταλέντο και υπομονή  και γι’ αυτό μας πρόσφεραν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

                                             ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                   ΔΗΜΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img