Για ΤΕΙ, ΔΕΥΑΚ, ΟΚΑΠ, ΚΕΔΗΚΕ, Χριστουγ. Στολισμό & ΚΤΕΟ στην 13η Συνεδρίαση ΔΣ Δ. Ληξουρίου (Βίντεο+εικόνες)

spot_img

Η 13η τακτική δημόσια συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε μέσα σε πολύ έντονο κλίμα, παρόλο που δεν το περιμέναμε, στην αίθουσα Γερασίμου και Αθηνάς Τζουγανάτου  (1ος όροφος),  οδός Παπά Χαρ. Γραικούση,  την 18η  Δεκεμβρίου 2019   ημέρα  Τετάρτη, και  ώρα  17:00  προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Όπως πάντα πριν από αυτά συζητήθηκαν και κάποια θέματα εκτός ημερήσιας συζήτησης.

ΒΙΝΤΕΟ από την LIVE μετάδοση της συνεδρίασης από τη σελίδα μας στο FACEBOOK.

Στην αρχή το λόγο πήρε ο κ. Διονύσης Αραβαντινός και ανέφερε το πολύ σημαντικό θέμα του ΤΕΙ Εθνομουσικολογίας. Αναρωτήθηκε “Πώς προχωράμε τώρα μετά την απόφαση του Ιόνιο Πανεπιστημίου;” και απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο Ληξουρίου, κ. Γιώργο Κατσιβέλη, είπε: “Έχετε ευθύνες, καθώς δεν έχει γίνει τίποτα μετά το συλλαλητήριο σε Ληξούρι και Αργοστόλι!”. Για το θέμα αυτό ο κ. Βασίλης Ρουχωτάς είπε: “Να σχεδιάσουμε άλλη πολιτική για το ΤΗΜΟ μετά την απόφαση του Ιόνιου Πανεπιστημίου, αν θέλουμε να γίνει σύντομα κάτι.”

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο κ. Δημήτρης Μαντζουράτος προσθέτοντας: “Το ΤΗΜΟ έπρεπε να ζητήσουμε πρώτα. Δεν ψηφίσαμε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τότε!”

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Ο Δήμαρχος τους απάντησε: “Να είμαστε λογικοί. Πόσο μπορούμε να επηρεάσουμε την Πρυτανεία και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο; Μόνο να στοιχειοθετήσουμε τα γεγονότα για το ΤΗΜΟ μπορούμε.”

Ύστερα ο κ. Άγγελος Γαλάτης ρώτησε “Ποιός έδωσε εντολή σε συγκεκριμένο επιχειρηματία, που δεν κατονόμασε, να στολίσει με περισσότερα Χριστουγεννιάτικα φωτάκια το Λιμάνι Ληξουρίου; Γιατί τα έβαλε ο ίδιος που τα είχε βάλει πέρυσι;”. Ο κ. Γάλεμπ Ντιουάνι του απάντησε ότι “ο λόγος είναι ότι τα είχε σπίτι του και έτσι έπρεπε να πάει αυτός και ότι ουσιαστικά τον παρέπεμψαν σε αυτόν τον ιδιώτη”. Έτσι, ξέσπασε έντονη αντιπαράθεση, καθώς ο κ. Διονύσης Μαρούλης ανέφερε με ύφος ότι “Δεν μπορεί να τα έχει σπίτι του! Ιδιώτης είναι!!! Κακώς τα είχε! Αυτό είναι δικαιολογία. Αμφιβάλω ότι τα είχε σπίτι του και όχι σε κάποια αποθήκη του Δήμου”.

Ο κ. Ρουχωτάς επικεντρώθηκε και σε άλλο ένα θέμα, αυτό του ΚΤΕΟ στο Ληξούρι, αναφέροντας χαρακτηριστικά “Πότε θα λειτουργήσει η Περιφέρεια ΚΤΕΟ; Έχουμε 2 ιδιωτικά. 6 χρονια δεν λειτουργεί το ΚΤΕΟ στο Ληξούρι. Να το λειτουργήσει ο Δήμος Ληξουρίου.”. Ο Δήμαρχος του απάντησε ότι “έχει κάνει επαφές με την Περιφέρεια και ότι είναι στα άμεσα σχέδιά της.”

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1.Έγκριση 1ης αναμόρφωσης τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού Δήμου Ληξουρίου οικ. έτους 2019 (από 1-9-2019 έως 31-12-2019)

Εισηγητής:  κ. Δήμαρχος

Αναφέρθηκαν σε κάποιες τροποποιήσεις στα έξοδα και στα έσοδα του Δήμου Ληξουρίου και κυρίως για την ΔΕΥΑΚ, που χρωστάει, και για χρωστούμενα ενοίκια από επιχειρηματίες. Εδώ μίλησε και ο κ. Θοδωρής Μαντζουράτος από την Οικονομική υπηρεσία του Δήμου.

Ο κ. Ρουχωτάς: “Γιατί έγινε προμήθεια κάδων απορριμμάτων με έξοδα του Δήμου και οχι από την ΕΔΑΚΙ; Πόσες δόσεις πήραμε από την ΔΕΥΑΚ;”

Ο κ. Θοδωρης Μαντζουράτος: “Δεν έχουμε πάρει καμία δοση από τη ΔΕΥΑΚ. Όμως, έχει στείλει επιστολή και ο Δήμαρχος. Μας χρωστάει συνολικά 1.661.000 ευρώ και θα τα πάρουμε σε 120 δόσεις. Πρέπει να μας δίνει επιπλέον 14.000 ευρώ το μήνα”.

Δήμαρχος: “Υπήρχε χαλαρότητα ως προς τα χρωστούμενα πολύ πριν από δική μου θητεία. Θα υπάρχει ισότητα και ισονομία και αυστηρότητα στο θέμα των εσόδων. Δεν μπορεί να είναι κάποιοι τυπικοί και κάποιοι όχι. Καλώς ή κακώς έγιναν ενέργειες από τη μεριά μου (σσ για είσπραξη χρωστούμενων) στη δημοτική αγορά και πήρα το πολιτικό κόστος.”

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ η πρόταση του Δημάρχου με πλειοψηφία. Ο κ. Ρουχωτάς είχε δική του πρόταση με την παραπάνω προσθήκη του για τους κάδους. Καταψήφισε και τις δύο προτάσεις η Λαϊκή Συσπείρωση.

2.Έγκριση τροποποίησης της συστατικής πράξης που επέρχεται από τη μετατροπή του Ν.Π.Δ.Δ. «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» ΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ σε Σύνδεσμο των τριών συνιστώμενων Δήμων και καθορισμός ετήσιας εισφοράς του Δήμου Ληξουρίου ως μέλους σε αυτόν.

Εισηγητής:  κ. Δήμαρχος

Ο κ. Διονύσης Αραβαντινός: “Διάσπαση του ΟΚΑΠ εδώ και τώρα!”

Δήμαρχος: “Πρόβλημα στις διαδημοτικές επιχειρήσεις εξαιτίας θεμάτων με υπαλλήλους, αλλά και για το πως θα λειτουργήσει.”

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την πρόταση, καθώς, όπως είπε ο κ. Βαγγέλης Βαλλιάνος, θεωρεί πως “υπάρχει μεταφορά αρμοδιοτήτων, που έπρεπε να ειναι ευθύνη του κράτους, στον ΟΚΑΠ”.

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ η πρόταση κατά πλειοψηφία.

3.Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Ληξουρίου και Δήμου Ιθάκης για την αλληλοϋποστήριξη των τεχνικών υπηρεσιών τους.

Εισηγητής:  κ. Δήμαρχος

Ο κ. Αραβαντινός: “Η Ιθάκη δεν έχει ούτε καν τις απαραίτητες υποδομές. Πρώτα πρέπει να αναζητήσουμε συνεργασία με τον Δήμο Αργοστολίου, που έχει περισσότερες υπηρεσίες και προσωπικό.”

Δήμαρχος: “Εμείς θα βοηθήσουμε την Ιθάκη, απλά θα έχει κάποιες ειδικότητες (Αρχιτέκτονες και Μηχανικούς) που δεν έχουμε εμείς και θα μας χρειαστούν. Και έτσι θα αλληλοβοηθηθούμε.” Επιπλέον, τόνισε ότι “Ο Δήμαρχος Αργοστολίου, κ. Μιχαλάτος, δεν θέλει συνεργασία, αφού δεν με ενημέρωσε καν για την συνάντηση και την υπογραφή σύμβασης με εργολάβο για το έργο «Αντικατάσταση Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Ληξουρίου», που ήταν χτες, μόλις μία ώρα μετά από τη συνάντησή μας!!!”

Αλέξανδρος Μοσχονάς: Συμφώνησε και ανέφερε εντόνως ότι το έργο αυτό είναι του προηγούμενου Δήμου (Κεφαλονιάς) και ότι ο Δήμαρχος Ληξουρίου έπρεπε να είναι κατά την υπογραφή. Με τον κ. Αραβαντινό να του απαντάει: “Ήταν έργο που υπήρχε και έπρεπε να το ωριμάσετε! Όμως, κωλυσιεργήσατε 10 χρόνια!!!”

Η παράταξη του κ. Αραβαντινού καταψήφισε.

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ κατά πλειοψηφία.

 4.Ορισμός εκπροσώπου στη Γενική Συνέλευση της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Κεφαλλονιάς και Ιθάκης ΑΠΟΠΛΟΥΣ».

Εισηγητής:  κ. Δήμαρχος

Ως εκπρόσωπος προτάθηκε ο κ. Γάλεμπ Ντιουάνι

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ

5.Αποδοχή προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» βάσει του άρθρου 91 του Ν. 4583/2018.

Εισηγητής:  κ. Δήμαρχος

Δήμαρχος: “Εξυπηρετούνται 70 συνολικά οικογένειες με 25 οικογένειες με σίτιση.”

κ. Βαλλιάνος: “Το Κτήριο του ΠΙΚΠΑ, που στεγάζεται και το Βοήθεια στο Σπίτι, θέλει συμμάζεμα, όπως και ο περιβάλλοντας χώρος. Παρακαλώ να δώσετε την απαραίτητη προσοχή και φροντίδα.” με το Δήμαρχο να του απαντάει πως “Φυσικά και περιμένουμε και να εγκριθεί και ένα πρόγραμμα για αυτές τις επιδιορθώσεις.”

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ

6.Έγκριση ανανέωσης Προγραμματικής Σύμβασης με ΟΑΕΔ στον Δήμο Ληξουρίου για το έτος 2020 (1-1-2010 έως 31-12-2020).

Εισηγητής:  κ. Δήμαρχος

κ. Ρουχωτάς: “Να μας στείλει ο ΟΑΕΔ άτομο στο Ληξούρι, έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί ο κόσμος.”

Δήμαρχος: “Ο ΟΑΕΔ δεν έχει να μας στείλει κανέναν! Προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο με κάποιον υπάλληλο!”

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ κατά πλειοψηφία με μόνο τον κ. Ρουχωτά να διαφωνεί, καθώς δεν θεωρεί ότι μπορεί να ανταπεξέλθει ο Δήμος Ληξουρίου και θα πρέπει να ασχοληθεί το ίδιο το κράτος.

7.Εξαίρεση από την εφαρμογή της πενθήμερης εργασίας – καθιέρωση διαφορετικού ωραρίου λειτουργίας υπηρεσιών του Δήμου (άρθρο 36 Ν. 3584/2007).

Εισηγητής:  κ. Δήμαρχος

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ κατά πλειοψηφία. Καταψήφισε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, καθώς θεωρεί ότι θα έπρεπε να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό αντί να αλλάζει το ωράριο του προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες του Δήμου.

8.Λήψη απόφασης για αποχώρηση Δήμου Ληξουρίου από τη Διαδημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση πρώην Δήμου Κεφαλλονιάς (πρώην ΚΕ.ΔΗ.ΚΕ)

Εισηγητής:  κ. Δήμαρχος

Ο κ. Ρουχωτάς πρότεινε πριν αποχωρήσουμε να μάθουμε και την οικονομική εικόνα της ΚΕΔΗΚΕ.

Όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να αποχωρήσει ο Δήμος από την ΚΕΔΗΚΕ!

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img