Ξανά με πανό & συνθήματα πολιτών στη σημερινή άφιξη του Crown Iris στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς με τους Ισραηλινούς επισκέπτες (βίντεο – εικόνες)

Γράφει η Ματίνα Σπυράτου

Στο λιμάνι του Αργοστολίου Κεφαλονιάς κατέπλευσε πριν λίγη ώρα σήμερα, Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025 στις 8:00 το πρωί, το κρουαζιερόπλοιο Crown Iris, μεταφέροντας επισκέπτες από το Ισραήλ. Η νέα άφιξη του πλοίου αποτέλεσε αφορμή για έντονη συζήτηση στο νησί εβδομάδες πριν, ακόμη και μία ημέρα πριν, καθώς είχε προηγηθεί κάλεσμα για κινητοποίηση από πολίτες, που εκφράζουν την αντίθεσή τους στην παρουσία Ισραηλινών τουριστών λόγω των εξελίξεων στον πόλεμο Ισραήλ – Παλαιστίνης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ματίνα Σπυράτου

Έτσι, με την ατμόσφαιρα στην πόλη να είναι ήδη φορτισμένη, αρκετοί πολίτες συμμετείχαν και σήμερα στην κινητοποίηση κατά της επίσκεψης των Ισραηλινών τουριστών παρά την έντονη βροχόπτωση. Με πανό και συνθήματα δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και έστειλαν μηνήματα διαμαρτυρίας.

Την ίδια στιγμή, σημαντικό μέρος των κατοίκων της Κεφαλονιάς δε συμμετείχε ούτε φάνηκε να υποστηρίζει τις διαμαρτυρίες, θεωρώντας ότι το νησί θα πρέπει να υποδέχεται τους επισκέπτες ανεξαρτήτως εθνικότητας, διατηρώντας χαμηλούς τόνους και αποφεύγοντας εντάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητα και την εικόνα του τόπου, ειδικά λόγω του τουρισμού. Άλλοι απλώς παρακολουθούν τις εξελίξεις με ανησυχία από μακριά, χωρίς να επιθυμούν να ταχθούν ανοιχτά υπέρ ή κατά.

Λόγω της κινητοποίησης, ελήφθησαν από νωρίς εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας από την αστυνομία και το Λιμεναρχείο. Περιμετρικά του λιμανιού τοποθετήθηκαν σιδερένια κάγκελα, ενώ επιβλήθηκαν περιορισμοί τόσο στη θαλάσσια όσο και στη χερσαία κυκλοφορία γύρω από τον βραχίονα. Η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων είχε στόχο την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας αποβίβασης και επιβίβασης των επιβατών και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης, σε μια ημέρα όπου αναμενόταν αυξημένη ένταση λόγω της προαναγγελθείσας διαμαρτυρίας.

Κατά την άφιξη οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε προκαθορισμένα σημεία κοντά στο λιμάνι, εκφράζοντας τις θέσεις τους με συνθήματα και πανό. Η κινητοποίηση εξελίσσεται ομαλά αυτήν την ώρα υπό στενή επιτήρηση, ώστε να αποφευχθούν επεισόδια και να παραμείνει ασφαλής ο χώρος για κατοίκους, επισκέπτες και εργαζόμενους.

Το κρουαζιερόπλοιο θα αναχωρήσει σήμερα στις 19:00 το απόγευμα και, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, οι πολίτες θα παραμείνουν εκεί μέχρι την αποχώρησή του. Λόγω, όμως, της κακοκαιρίας στο νησί, οι πολίτες γύρω στις 9:15 έφυγαν από το σημείο στο βραχίονα και έφτασαν μέχρι το Λιθόστρωτο Αργοστολίου, όπου έκαναν ειρηνική πορεία μαζί με ένα μεγάλο πανό, που έγραφε “To exist is to resist – Free Palestine”, συνοδευόμενοι από πεζούς αστυνομικούς. Λογικά μόλις καταλαγιάσει η βροχή θα συγκεντρωθούν ξανά στον βραχίονα. Όλα φανερώνουν μια ήσυχη για την ώρα κατάσταση.

Ένα θέμα που διχάζει ή απλώς προβληματίζει;

Η σημερινή άφιξη του Crown Iris ανέδειξε ότι το ζήτημα δεν αφήνει την κοινωνία της Κεφαλονιάς αδιάφορη. Για κάποιους είναι μια ευκαιρία διαμαρτυρίας με πολιτικό περιεχόμενο, για άλλους μια υπόθεση, που δε θα έπρεπε να δημιουργεί εντάσεις σε έναν κατεξοχήν τουριστικό τόπο. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή εικόνα στο Αργοστόλι δείχνει πως η τοπική κοινωνία προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο σεβασμό στις απόψεις των πολιτών και στην ανάγκη διατήρησης της ομαλής λειτουργίας του νησιού.

ΒΙΝΤΕΟ

ΠΡΩΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Περισσότερες παρακάτω:

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img