Νικόλας Φαραντούρης για Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου: Μνημείο Κυβερνητικής Ασυνέπειας

spot_img

Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου: Μνημείο Κυβερνητικής Ασυνέπειας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων, επανέρχομαι στο θέμα λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου, το οποίο παραμένει ΚΛΕΙΣΤΟ πάρα τις διαβεβαιώσεις Μενδώνη – κυβέρνησης – βουλευτή, τέσσερα χρόνια τώρα, για την επανέναρξη λειτουργίας του. Το πρόβλημα επισημαίνεται διαρκώς και μέσω των δεκάδων μηνυμάτων που λαμβάνουμε στη διαδικτυακή πλατφόρμα «Κεφαλονιά 2030» www.kefalonia2030.gr τόσο από συμπατριώτες μας, όσο και από επισκέπτες του Νησίου μας.   

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, δεν έχει καν ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου, και το μόνο που στα αλήθεια έγινε από την Κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια ήταν η διακίνηση ανακοινώσεων, τόσο ως προς τη χρηματοδότηση (στην αρχή έλεγαν ότι θα το χρηματοδοτήσει η περιφέρεια από το ΕΣΠΑ, αλλά τελικά το ενέταξαν στο Ταμείο Ανάκαμψης), όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης και λειτουργίας.   

Ας δούμε τί έχει συμβεί κατά χρονολογική σειρά: 

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα
  • Δεκέμβριος 2019 – Συνέντευξη κ. Καππάτου: «Με ιδιαίτερη χαρά διαπίστωσα ότι υπάρχει ειλημμένη πολιτική απόφαση και προσωπικό ενδιαφέρον της Υπουργού (Μενδώνη) για λύση που θα απαντάει συνολικά στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, με επισκευή του κτιρίου Καραντινού ή με κατεδάφισή του και ανακατασκευή στην ίδια θέση, με το ίδιο αρχιτεκτονικό σχέδιο, με τη μέθοδο μελέτης-κατασκευής.»
  • Αύγουστος 2021 – Επίσκεψη Υπουργού Πολιτισμού Μενδώνη: «Είναι πραγματικά λυπηρό και αδιανόητο, η Κεφαλονιά, με αυτή την πολιτιστική κληρονομιά, με αυτόν τον τεράστιο πλούτο στο πολιτιστικό της απόθεμα, όλα αυτά τα χρόνια να είναι χωρίς μουσείο. Πέντε χαμένα χρόνια. Τώρα, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες τροποποίησης του ρυμοτομικού και προχωρεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Συγχρόνως το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει την ετοιμότητα να υποβάλλει προς ένταξη το έργο του νέου Μουσείου στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων-ΕΣΠΑ 2014-2020 μόλις η Περιφέρεια εκδώσει την σχετική πρόσκληση. Προφανώς, πρέπει να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος».

Πηγή: https://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/lina-mendoni-kefalonia-erga-proypologismou-8-ekat-eyro-egkainia-tis-arxaiologikis-syllogis-samis/3353418/

  • Ιανουάριος 2023 – Ανακοίνωση Υπουργείο Πολιτισμού: «Με την ένταξη, πλέον, του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ξεκινά την διαδικασία δημοπράτησης του έργου.»

Πηγή: https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=4469&fbclid=IwAR0eTEqtOhSYqGviEHu0OLWObQA4tQtiRa1UCsxRSz7D8gGiXPi2yr_iyig

  • Απρίλιος 2023: Ουδείς γνωρίζει που βρίσκεται η σχετική διαδικασία στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Μπορεί κάποιος επιτέλους να μας ενημερώσει;

Νικόλας Φαραντούρης

Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς

Υποψήφιος βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img