Δήμος Αργοστολίου: Καλεί τους ιδιοκτήτες εκτάσεων & οικοπέδων να προχωρήσουν άμεσα στον απαιτούμενο καθαρισμό

spot_img

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμος Αργοστολίου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, από 1-5-2023 έως 31-10-2023, καλεί τους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των παρακάτω αναφερόμενων χώρων όπως προχωρήσουν έως 30 Απριλίου 2023 στον απαιτούμενο καθαρισμό (απομάκρυνση ξερών δέντρων, ξερών κλαδιών, ξερών χόρτων, οποιωνδήποτε άλλων εύφλεκτων υλικών, αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων, απομάκρυνση των  κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, αραίωση της θαμνώδους βλάστησης κλπ)   για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ  2549 Β’ /19-04-2023)

υποχρέωση καθαρισμού προβλέπεται για τους παρακάτω χώρους:

1) οικοπεδικούς και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων

2)  οικοπεδικούς και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο

3) εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας εκατό μέτρων (100 μ.) από τα όρια των ανωτέρω περιοχών

4) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα.

Οι προαναφερόμενοι χώροι θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί  καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου έως  31η Οκτωβρίου).

Σύμφωνα με το άρθρο  5 της ανωτέρω Πυροσβεστικής Διάταξης και άρθρ. 266 του Ν. 5037/2023 (ΦΕΚ 78/Α΄/28) σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου:

α. επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ,

β. καταλογίζεται εξ ολοκλήρου στους υπόχρεους η δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

Εφόσον εντός προθεσμίας δέκα ημερών από την επίδοση, θυροκόλληση ή κοινοποίηση της Πράξης Επιβολής Προστίμου, δεν υποβληθεί ένσταση ή η υποβαλλόμενη ένσταση δεν έχει γίνει αποδεκτή, το  πρόστιμο οριστικοποιείται.

Εφόσον εντός της προθεσμίας των δέκα ημερών ο υπόχρεος προχωρήσει στον καθαρισμό του χώρου, το πρόστιμο μειώνεται έως και 50%.

Ο Δήμος προσβλέπει στη συνεργασία των ιδιοκτητών των ακινήτων προς αποφυγή κάθε αρνητικής συνέπειας για το περιβάλλον, την περιουσία και την ζωή των πολιτών, αλλά και για την αποφυγή της επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΤΟΠΙΚΗΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται