Τα εγκαίνια των ομαδικών εκθέσεων “Φύση πάσχουσα” & “Νέοι καλλιτέχνες & Κλιματική αλλαγή” (εικόνες)

spot_img

Χτες το Σάββατο 09/07/2022 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των ομαδικών εκθέσεων “Φύση πάσχουσα / Natura patiens”  & “Νέοι καλλιτέχνες & Κλιματική αλλαγή.

Διάρκεια εκθέσεων: 9 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου 2022

Το πολυθεματικό έργο με τίτλο Κλιματική κρίση, που πραγματοποιείται στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, τιμά την ικανότητα της τέχνης μέσα από τις εκθέσεις “Φύση πάσχουσα / Natura patiens”  & “Νέοι καλλιτέχνες & Κλιματική αλλαγή”,να προσφέρει ισχυρή εικόνα για το τεράστιο πρόβλημα που αφορά τον πλανήτη και την ανθρώπινη ύπαρξη, αφυπνίζοντας την περιβαλλοντική συνείδηση και την ατομική και κοινωνική ευθύνη.

Είκοσι έξι καταξιωμένοι σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες και οκτώ φοιτητές δύο Σχολών Καλών Τεχνών παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεις και βίντεο που σέβονται και εξυμνούν το φυσικό περιβάλλον, θίγοντας ταυτόχρονα τρόπους με του οποίους ο άνθρωπος το καταστρέφει, καταστρέφοντας μαζί και τον εαυτό του. Μέσα από τα έργα τέχνης γίνεται αναφορά στα αίτια της κλιματικής κρίσης όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας και της θάλασσας, οι πυρκαγιές, η υπερκατανάλωση, η κτηνοτροφία, η γεωργία, η αλλαγή χρήσης των βιοτόπων, αλλά και στις αντιδράσεις του περιβάλλοντος όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, η ανυδρία, οι πλημμύρες, το λιώσιμο των πάγων, η οξίνιση των ωκεανών, η μείωση της βιοποικιλότητας και η μετανάστευση. Τα έργα επιχειρούν να αποτυπώσουν τη σύνδεση αλλά και την τραυματική διάσταση, τον «αφύσικο» και «παράδοξο» διαχωρισμό, την κυριαρχία του ανθρώπου πάνω στο φυσικό περιβάλλον. Σε μια χρονική στιγμή που ο πλανήτης βιώνει με εφιαλτικό τρόπο τις επιπτώσεις της ανθρώπινης καταχρηστικής παρέμβασης στη φύση, οι εκθέσεις καταγράφουν την ενεργό στάση και τον προβληματισμό των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, ορίζοντας μια ενιαία και πολύπλευρη εικαστική παρέμβαση με έργα που ανοίγονται στην πολιτική, στην κοινωνική και στην οικονομική, στην ιδεολογική και στην ηθική διάσταση του ζητήματος της κλιματικής κρίσης.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Τις εκθέσεις συνοδεύει κατάλογος με κείμενα Νίνας Φραγκοπούλου, Δρ. Θαλάσσιας Οικολογίας & Γιάννη Μπόλη, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Δήμος Αργοστολίου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νίνα Φραγκοπούλου

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:  Μάγκυ Παπαδάτου, Γεωπόνος MSc.

“Φύση πάσχουσα / Natura patiens

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες

Άγγελος Αντωνόπουλος, Έλενα Αντωνοπούλου, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Κλειώ Γκιζελή, Ελένη Γκλίνου, Χαράλαμπος Δερμάτης, Θαλασσινή Δούμα, Μάρθα Δημητροπούλου, Γιάννης Ζιώγας,Στεφανίa Ζουρούδη, Μάριον Ιγγλέση, Αντιγόνη Καββαθά, Άντζι Καρατζά, Άρης Κατσιλάκης, Κατερίνα Κατσιφαράκη, Αγγελική Λόη, Δήμητρα Μαλταμπέ, Μιχάλης Μανουσάκης, Ειρήνη Ματσούκη, Τάσος Μισούρας, Ισμήνη Μπονάτσου, Σταύρος Μπονάτσος, Ιφιγένεια Σδούκου, Δήμητρα Σκανδάλη, Γιώργος Σταματάκης, Παναγιώτης Τανιμανίδης

Πενήντα έργα εκτίθενται στο Δημοτικό Θέατρο “Κέφαλος”και στη μελλοντική Γλυπτοθήκη Γ. Σκλάβου, στον εσωτερικό και εξωτερικό της χώρο.

“Νέοι καλλιτέχνες και Κλιματική αλλαγή”

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες

Κωνσταντίνος Ζαρογιάννης, Μαρία Κορομπίλη, Δήμητρα Κωνσταντινίδη, Σταύρος Πανέρας , Ευδοκία Σαγρή, Δώρα Σιαφλά, Χρήστος Τριανταφύλλου, Τζίνα Τσιτσέρη

ΦοιτητέςτηςΑνωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) & της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δημιουργούν in situ εγκαταστάσεις στην Παιδική χαρά του Δήμου Αργοστολίου με την καθοδήγηση των καθηγητών: Α. Αντωνόπουλου & Γ. Ζιώγα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Neil Jackson

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img