Ο Δήμος Αργοστολίου για 4ήμερες δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Καθαρίζουμε βυθούς λιμένων & ακτές

spot_img

Αργοστόλι 03/06/2021

Δελτίο Τύπου

Υπό την Αιγίδα του Clean Seas Campaign και στα πλαίσια του Clean Seas Campaign των Ηνωμένων Εθνών

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6) – Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (8/6)

Καθαρίζουμε βυθούς λιμένων και ακτές – Ανακυκλώνουμε – Δημιουργούμε χρηστικά αντικείμενα για τους λιμένες

Στο πλαίσιο των διεθνών δράσεων που πραγματοποιούνται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (Σάββατο 5 Ιουνίου 2021) και την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (Τρίτη 8 Ιουνίου 2021) η Γενική Γραμματεία Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Αστικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «ΕΝΑΛΕΙΑ» που συντονίζει την δράση Mediterranean CleanUp, δημιουργούν ένα πλέγμα 4ήμερων δράσεων προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν πολίτες αλλά και οργανισμούς λιμένων, στην πρόληψη, την προστασία αλλά και την αποκατάσταση του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου περιβάλλοντος, από απορρίμματα που βρίσκονται σε αυτούς.

Η καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος συνεχίζει δυστυχώς να αυξάνεται ραγδαία, με τις προβλέψεις να είναι ότι έως το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό στις θάλασσες από ότι ψάρια. Εκτός από την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ζημία, το πλαστικό στη θάλασσα έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ανθρώπινη κοινωνία και την οικονομία. Για αυτό και για τις παγκόσμιες αυτές ημέρες θέλουμε να περάσουμε το δικό μας μήνυμα μέσω των δράσεών μας.

Οι δράσεις που έχουν οριστικοποιηθεί, μέχρι στιγμής, περιλαμβάνουν τον καθαρισμό βυθών λιμένων από απορρίμματα (πλαστικά, ελαστικά, μέταλλα κ.ά.) αλλά και τον καθαρισμό ακτών και παραλιών, εντός χερσαίων λιμενικών ζωνών.

Τα υλικά που θα συλλεχθούν θα αξιοποιηθούν στη λογική της κυκλικής οικονομίας. Μέρος αυτών των υλικών θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή έργου τέχνης, ενώ η πλαστική ύλη θα ανακυκλωθεί και θα δημιουργήσει νέα παγκάκια και κάδους σκουπιδιών, που θα δοθούν στην συνέχεια πίσω στους λιμένες, από τους οποίους έγινε η συλλογή των απορριμμάτων.

Η δράση έχει περιφερειακό χαρακτήρα και θα αναπτυχθεί σε 8 λιμένες και χερσαίες λιμενικές ζώνες: Χαρακτηριστικά σε τμήματα λιμενικών εγκαταστάσεων της Ραφήνας, Λαυρίου, Αγίου Νικολάου, Χανίων, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Σάμου και Κύμης. 

Τέλος, σημειώνεται πως οι δράσεις αυτές γίνονται με την βοήθεια των στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, των στελεχών των λιμένων και των εθελοντών και τοπικών ομάδων πολιτών που συνεργάζεται η “ΕΝΑΛΕΙΑ” καθώς επίσης και:

  • Του Ιδρύματος «Κώστας Μ. Λεμός», το οποίο είναι ο βασικός Δωρητής – Χρηματοδότης της δράσης.
  • Των εταιριών Antipollution και Skyplast, που θα διαχειριστούν τα συλλεγόμενα απορρίμματα.
  • Των καταδυτικών εταιριών 
  • Του Great Greek Big Blue (G2B2)

Το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται