Πετάμε πάνω από την πέτρινη Γέφυρα Δεβοσέτου του Δήμου Αργοστολίου

spot_img

Η μεγάλη πέτρινη Γέφυρα που κυριαρχεί στον κόλπο του Αργοστολίου είναι έργου του Ελβετού Κάρολου-Φιλίππου De Bosset ή επί το ελληνικότερον, Δεβοσέτου. Κατασκευάστηκε το 1813 από τον μηχανικό στο επάγγελμα τότε στρατιωτικό διοικητή της Κεφαλονιάς και αξιωματικό του αγγλικού στρατού.

Έχει μήκος ένα χιλιόμετρο και αρχικά ήταν ξύλινη. Συνδέει την πόλη του Αργοστολίου με την απέναντι ακτή και τα περάσματα προς την επαρχία της Σάμης και της Παλλικής. Στην μέση της Γέφυρας Δεβοσέτου βρίσκεται ένα πυραμοειδές μνημείο αφιερωμένο στους κατασκευαστές της. Το 2005 απαγορεύθηκε η διέλευση τροχοφόρων και πλέον είναι κλειστή για τους επισκέπτες, περιμένοντας τις αρχές να την συντηρήσουν, όπως αρμόζει σ’ ένα μνημείο.

Μέχρι το έτος κατασκευής της Γέφυρας Δεβοσέτου, η μονή έξοδος από το Αργοστόλι προς την υπόλοιπη Κεφαλονιά περνούσε αναγκαστικά από τον γύρο της Λιμνοθάλασσας του Κουτάβου, γεγονός εκτός από χρονοβόρο και επικίνδυνο για την δημόσια υγεία τότε, λόγω των ασθενειών που καραδοκούσαν στις βαλτώδεις ακτές και μεταδίδονταν κυρίως μέσω των κουνουπιών. Η Γέφυρα Δεβοσέτου είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα που έχει να επιδείξει η Αγγλική Κατοχή στο νησί της Κεφαλονιάς. Ακόμα και σήμερα, πέρα από την χρησιμότητά της, είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα μνημεία του νησιού.

Η Γέφυρα Δεβοσέτου είναι ακόμη γνωστή ως Γέφυρα De Bosset, ή Γέφυρα Δραπάνου, από το τοπωνύμιο της περιοχής στην μια της άκρη. Στο τέρμα της Γέφυρας από την μεριά του Δράπανου βρίσκονται το Δημοτικό Κοιμητήριο και το Βρετανικό Κοιμητήριο.

ΒΙΝΤΕΟ από Jerry Gasparinatos

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται