Ετήσιος Απολογισμός 2019 του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δ. Αργοστολίου

spot_img

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ AΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2019

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Αργοστολίου λειτουργεί από τις 9 Οκτωβρίου 2013 έως και σήμερα. Στελεχώνεται από Ψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό και Κοινωνιολόγο και συνεργάζεται με Νομικούς άλλων Συμβουλευτικών Κέντρων. Τηρώντας το απόρρητο παρέχει δωρεάν όλες τις υπηρεσίες του, οι οποίες είναι οι εξής:

 • Ψυχοκοινωνική στήριξη σε γυναίκες που έχουν υποστεί/ υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή/ και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες, κ.λπ.) με τη διενέργεια ατομικών συνεδριών συμβουλευτικής με την οπτική του φύλου.
 • Εργασιακή συμβουλευτική με τη διενέργεια ατομικών συνεδριών εργασιακής συμβουλευτικής και πληροφόρησης.
 • Νομική συμβουλευτική μέσω των άλλων συμβουλευτικών κέντρων που διαθέτουν Νομικό αλλά και καθοδήγηση των γυναικών για αίτημα δωρεάν νομικής βοήθειας από το Πρωτοδικείο, στην περίπτωση που πληρούνται τα κριτήρια.
 • Ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση για θέματα έμφυλης βίας.
 • Παραπομπή σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και συνεργασία μαζί τους, όπου αυτό απαιτείται. 
 • Συνοδεία των γυναικών σε υπηρεσίες, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο από τον εκάστοτε σύμβουλο.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών πραγματοποιεί επίσης δράσεις δικτύωσης με τοπικούς φορείς και οργανισμούς και μεταξύ των δομών του δικτύου αλλά και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, στοχεύοντας στην πρόληψη και την καταπολέμηση του φαινομένου της βίας.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα κυριότερα σημεία της δράσης του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών για το έτος 2019:

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Το έτος 2019 το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών εξυπηρέτησε 58 ωφελούμενες (53 περιστατικά βίας & 5 περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων), από τις οποίες οι 36 ήταν νέα περιστατικά, ενώ οι υπόλοιπες 22 ήταν περιστατικά παλαιότερων ετών, που είτε συνέχισαν τις συνεδρίες, είτε επανήλθαν στην υπηρεσία με νέο αίτημα. Ετησίως διενεργήθηκαν 200 ώρες συνεδριών.

Συνολικά από την αρχή λειτουργίας του Κέντρου έως σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί 218 ωφελούμενες και έχουν γίνει πάνω από 1511 ώρες συνεδριών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται στη δομή μας το 2019 στο μεγαλύτερο ποσοστό οι ωφελούμενες που προσήλθαν είναι Ελληνικής καταγωγής, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έγγαμες με παιδιά, εργαζόμενες και τους ασκείται ενδοοικογενειακή βία από το σύζυγο/σύντροφο. Επίσης, σε μικρότερο ποσοστό προσέρχονται γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και συγκεκριμένα είναι μονογονείς ή/και άνεργες.

ΔΙΚΤΥΩΣΗ

Δικτύωση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών με 35 νέους φορείς, δημόσιους ιδιωτικούς ή οργανώσεις και 155 διατηρήσεις παλαιών επαφών, με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργαζόμενων φορέων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ωφελούμενων γυναικών αλλά και την προβολή του κέντρου μας.

Συνολικά από την αρχή λειτουργίας του Κέντρου έως σήμερα έχει γίνει δικτύωση με 208 φορείς.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Θεματική Εβδομάδα 2018-2019 «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Δημοκρατική Συνύπαρξη»

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Αργοστολίου συμμετείχαν στην Εκπαιδευτική Θεματική Εβδομάδα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Δημοκρατική Συνύπαρξη». Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές παρεμβάσεις με θέμα την «Έμφυλη Βία» σε μαθητές Γυμνασίων του Ν. Κεφαλληνίας & Ιθάκης, μετά από πρόσκληση των σχολείων προς το Φορέα μας.

Αναλυτικά οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν την περίοδο απόΜάρτιο 2019 έως και Μάιο 2019 στο 1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, στο Βαλλιάνειο Γυμνάσιο Κεραμειών, στο Γυμνάσιο Πάστρας και στο 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου και συμμετείχαν συνολικά 200 μαθητές της B’ & Γ’ Γυμνασίου και 10 εκπαιδευτικοί.

Επίσης, το υλικό της παρουσίασης χρησιμοποιήθηκε και από Γυμνάσια στην υπόλοιπη Ελλάδα και συγκεκριμένα από το 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης και το Εσπερινό Γυμνάσιο Λαμίας.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Θεωρώντας σημαντική την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα βίας και στοχεύοντας στην κατάργηση των στερεοτύπων, διοργανώσαμε δράσεις ανοιχτές στο ευρύ κοινό:

 • Φεβρουάριος 2019:
 • Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησηςστους ωφελούμενους του «ΥΠΕΡΙΩΝ – Ένωση Προστασίας της Ισότητας & των Δικαιωμάτων των Α.Μ.Ε.Α.». Πραγματοποιήθηκε παρουσίαση και συζήτηση τόσο με τους ωφελούμενους όσο και με τους εργαζόμενους της Δομής για το θέμα της έμφυλης βίας και των έμφυλων στερεοτύπων. (20/02/2019)
 • Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με διανομή και ανάρτηση αφισώνστο 2ο & 5ο  Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου, καθώς επίσης και στο 1ο, 2ο& 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου. Η δράση αυτή διοργανώθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Ανταπόκρισης της UNICEF στην Ελλάδα και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, με σκοπό  την ευαισθητοποίηση σχετικά με την καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου κατά των γυναικών προσφυγών, μεταναστριών και των παιδιών τους. (26/02/2019 έως 01/03/2019)
 • Μάρτιος 2019:

Συμμετοχή στην εκδήλωση με τίτλο «Επενδύουμε στον άνθρωπο» στο Δημοτικό Θέατρο «Ο Κέφαλος». Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται και το κοινό στο οποίο απευθύνεται η δομή, παρουσιάζοντας παράλληλα τον απολογισμό του έργου, καθώς και στιγμιότυπα από τις δράσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια.  (18/03/2019)

 • Μάιος 2019:

Διανομή έντυπου υλικού και ενημέρωση για το ζήτημα της βίας στην περιοχή της Σάμης και της Πυλάρου (14/05/2019)

 • Ιούλιος 2019:

Συμμετοχή στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019 με εκπαιδευτική βιωματική δράση με τίτλο «Για φαντάσου…Μικρά ξυπνήματα» σε συνεργασία με την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη. Πραγματοποιήθηκε ανάγνωση του κειμένου «Το λουλούδι της ισότητας» και συζήτηση σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων. (23/07/2019)

 • Σεπτέμβριος 2019:

Πραγματοποιήθηκε από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών παρουσίαση στο χώρο του ΚΑΠΗ Αργοστολίου σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Δομής , το ζήτημα των έμφυλων στερεοτύπων και της έμφυλης βίας. Την παρουσίαση αυτή παρακολούθησαν μέλη, υπάλληλοι και το Δ.Σ του ΚΑΠΗ Αργοστολίου. (18/09/2019)

 • Οκτώβριος 2019:
 • Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίαςμε αφορμή τα 6 χρόνια λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, όπου πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Δομής. Έγινε πρόσκληση σε όλες/όλους   και άνοιξαν οι πόρτες «openday» στοχεύοντας στη γνωριμία, την πληροφόρηση και την ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της βίας κατά των γυναικών ή και πολλαπλών διακρίσεων. (09/10/2019)
 • Συμβολική περιπατητική διαδρομή για την 25η Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του μαστού σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά του Δήμου Αργοστολίου. (25/10/2019)
 • Νοέμβριος 2019:
 • Φιλικός αγώνας μπάσκετ με την ομάδα του Α.Σ Κεφαλονιά (τμήμα γυναικών & τμήμα νεανίδων) αφιερωμένος στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Μέσω του αθλητισμού θελήσαμε να περάσουμε ένα ηχηρό μήνυμα για μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών και να ανοιχτεί ο δρόμος για μια κοινωνία απαλλαγμένη από στερεότυπα. (24/11/2019)
 • Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης “StreetWork” με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η δράση περιελάμβανε διανομή ενημερωτικού εντύπου και ενημέρωση των πολιτών για θέματα έμφυλης βίας αλλά και για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του Κέντρου μας. (25/11/2019)
 • Εισήγηση των στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Ρόλος & Δράσεις Φορέων του Νομού Κεφαλονιάς στα πλαίσια των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων». Συγκεκριμένα αναφερθήκαμε στο ρόλο, στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και δόθηκε έμφαση στις εκπαιδευτικές δράσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τέλος προτάθηκε  ένα σύνολο εκπαιδευτικών δράσεων, που αφορούν στα δημοτικά σχολεία. Δόθηκε υλικό και ένα πλάνο της πορείας των δράσεων στους εκπαιδευτικούς, που παρακολούθησαν την συγκεκριμένη εκδήλωση. (29/11/2019)
 • Δεκέμβριος 2019:

Ημερίδα με θέμα «Έμφυλη Βία & Έμφυλα Στερεότυπα»  από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στο χώρο του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας. Την ημερίδα παρακολούθησαν φοιτήτριες & φοιτητές του τμήματος, καθώς και ορισμένοι καθηγητές. Έγινε παρουσίαση σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Δομής, το ζήτημα της έμφυλης βίας και των έμφυλων στερεοτύπων. (05/12/2019)

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ/ ΤΥΠΟΣ/ ΠΡΟΒΟΛΗ

 • Διανομή του ενημερωτικού φυλλαδίου σε φορείς, οργανώσεις, δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιώτες.
 • Ανανέωση της ιστοσελίδας (kesykefallonia.blogspot.gr) και της σελίδας στο κοινωνικό μέσο δικτύωσης “Facebook” με την συνεχή κοινοποίηση των δράσεων και του έργου του συμβουλευτικού κέντρου αλλά και άρθρων σχετικών με ζητήματα βίας, έμφυλων στερεοτύπων και θεμάτων ισότητας των δύο φύλων.
 • Μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ  από τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κεφαλλονιάς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας – 8 Μαρτίου. (04/03/2019 έως 10/03/2019)
 • Μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ στους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κεφαλλονιάς με σκοπό την προβολή του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και τη γνωστοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρει στην τοπική κοινωνία. (05/08/2019 έως 30/08/2019)
 • Δημιουργία και μετάδοση νέου ραδιοφωνικού σποτ στους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κεφαλλονιάς με σκοπό την προβολή της δράσης «openday» του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών. (07/10/2019 έως 09/10/2019)
 • Μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ από τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κεφαλλονιάς, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η μαγνητοφώνηση έγινε δωρεάν από τον ηθοποιό Αιμίλιο Χειλάκη. (4/11/2019 έως 30/11/2019)
 • Έκδοση Δελτίων Τύπου:
 • 18/01/2019 «Ετήσιος Απολογισμός του έργου του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Κεφαλλονιάς για το έτος 2018»
 • 07/03/2019 «8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας»
 • 15/05/2019 «Δωρεάν παροχή εργασιακής στήριξης και συμβουλευτικής απασχόλησης γυναικών»
 • 29/05/2019 «Αποτίμηση της παρέμβασης του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών  στο πλαίσιο της συμμετοχής στη Θεματική Εβδομάδα 2018-2019 με τίτλο: «Ανθρώπινα Δικαιώματα & Δημοκρατική Συνύπαρξη»
 • 23/07/2019 «Δωρεάν παροχή εργασιακής στήριξης και συμβουλευτικής απασχόλησης γυναικών»

Ύψιστη προτεραιότητα του έργου και της δράσης μας παραμένει η πάταξη των έμφυλων στερεοτύπων και η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στην τοπική κοινωνία μας.

Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Αργοστολίου

Γασπαράτου Ελένη, Κοινωνιολόγος

Στρακάτου Αναστασία, Ψυχολόγος

Φωή Φωτεινή, Κοινωνική Λειτουργός

Η Πράξη με τίτλο: «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας στην Κεφαλλονιά» του Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2014-2020» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img