Αντιπλημμυρική Προστασία Κεφαλονιάς & Ιθάκης: Πνιγμένη σε γραφεία Μελετητικών Εταιρειών & σε μυλόπετρες του ανταγωνισμού των κατασκευαστικών ομίλων

spot_img

ΘΕΜΑ ΕΗΔ:

Η Αντιπλημμυρική Προστασία της Κεφαλονιάς & της Ιθάκης,
«πνιγμένη» στα γραφεία των Μελετητικών Εταιρειών και στις μυλόπετρες του ανταγωνισμού των κατασκευαστικών ομίλων

Η Αντιπλημμυρική, μαζί με την Αντισεισμική, την Αντιπυρική &Αντικεραυνική Προστασία της Κεφαλονιάς & της Ιθάκης είναι η αγαπημένη και η ποιο συχνά αναφερόμενη φράση διαχρονικά στα χείλη των κυβερνητικών παραγόντων, των Περιφερειακών Αρχών, αλλά και των σημερινών υπόλοιπων παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μιλάμε δηλαδή, για την προστασία και την ασφάλεια της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών μας.

Παρατηρώντας, τα αντίστοιχα γι αυτούς τους τομείς ποσά, στον Προϋπολογισμό του 2024 αλλά και στους προηγούμενους, των τελευταίων 10 χρόνων, θα διαπιστώσουμε τα παρακάτω στοιχεία από τα οποία φαίνεται στην πράξη το «ενδιαφέρον» όλων των θεσμικών παραγόντων της Τοπικής Διοίκησης:

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα
 • Για Αντισεισμική Προστασία μηδέν.
 • Για Αντικεραυνική Προστασία μηδέν.
 • Για Αντιπυρική Προστασία (έργα πρόληψης) μηδέν και αν υπάρχει σε κάποιο προηγούμενο έτος είναι το ¼ της τουριστικής προβολής.
 • Για Αντιπλημμυρική Προστασία (έργα πρόληψης), η μια Μελέτη επικαλύπτει, επικαιροποιεί, διευρύνει ή καταργεί την προηγούμενη. Για έργα πρόληψης και υποδομής «τρεχάτε ποδαράκια», μόνο μετά τα γεγονότα. Πρόχειρη αποκατάσταση, απλώς για την προσβασιμότητα του Οδικού Δικτύου. Δηλαδή να μπορείς να περνάς. Δεν μιλάμε για ασφάλεια ή μη επικινδυνότητα, στην καθημερινότητα ή κατά την διάρκεια κάποιων μελλοντικών φαινομένων. Αυτό δεν υπάρχει.

Τι είναι λοιπόν αυτό που υπάρχει για την Αντιπλημμυρική Προστασία της Κεφαλονιάς & Ιθάκης;

 1. ΜΕΛΕΤΗ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ 17ης& 18ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΤΜΗΜΑ ΔΡΑΠΑΝΟ – ΔΙΛΙΝΑΤΑ & ΔΡΑΠΑΝΟ ΚΟΝΤΟΓΟΥΡΑΤΑ), με Π/Υ1.813.660,90.
 2. ΜΕΛΕΤΗ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ 17ης & 18ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΤΜΗΜΑ ΑΓΚΩΝΑΣ – ΔΙΒΑΡΑΤ & ΔΙΒΑΡΑΤΑ – ΑΣΣΟΣ), με Π/Υ1.915.400,30.
 3. ΜΕΛΕΤΗ: ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ 17ης & 18ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ΤΗΣ Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΤΙΣ ΛΕΚΑΝΕΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΚΑΡΑΒΟΜΘΛΟΥ & ΣΑΜΗΣ, με Π/Υ1.827.404,70.
 4. ΜΕΛΕΤΗ: ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ 17ης & 18ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ΤΗΣ Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΤΙΣ Μ ΡΕΜΑΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, Π/Υ 1.746.213,80.
 5. ΜΕΛΕΤΗ: ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ & ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΡΕΜΑΤΟΣ ΔΡΑΠΑΝΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ, Π/Υ 369.360,39.
 6. ΜΕΛΕΤΗ: ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΣΥΜΩΤΑΤΩΝ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ, Π/Υ 331.725,21.
 7. ΜΕΛΕΤΗ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ, Π/Υ 332.959,48.

Σύνολο 7 Μελέτες αξίας 8.336.724,78 ευρώ.

Τα χαρακτηριστικά αυτών των Μελετών είναι:

 • Έντονος ανταγωνισμός των Μελετητικών Εταιρειών λόγω της μεγάλης κερδοφορίας.
 • Δικαστικές προσφυγές μεταξύ τους για τον ίδιο λόγο.
 • Ακυρωτικές αποφάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο λόγω παράνομων αποφάσεων κατακύρωσης από τα όργανα της Π.Ι.Ν.
 • Τροποποίηση των υπαρχουσών Μελετών.
 • Συνεχείς παρατάσεις για τον χρόνο παράδοσης των μελετών.
 • Επικάλυψη των Μελετών.
 • Δεν έχει ολοκληρωθεί καμιά από τις παραπάνω (πλην της Ιθάκης, που όμως δεν έχει ξεκινήσει κανένα έργο), με κάποιες να έχουν ξεκινήσει εδώ και 6 χρόνια.

Δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο υποδομής – πρόληψης για την Αντιπλημμυρική Προστασία της Κεφαλονιάς & της Ιθάκης. Το ένα φυσικό φαινόμενο πέφτει επάνω στο άλλο και η μια Μελέτη αναπροσαρμόζεται κάθε φορά για να μελετήσει τις επιπτώσεις από το καινούργιο πλημμυρικό φαινόμενο.

Οι ευθύνες εγκληματικές και διαχρονικές, έχουν ονοματεπώνυμο και πολιτικό πρόσημο, στις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και στις Περιφερειακές Αρχές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που ως εντολοδόχοι των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ (κόστος-όφελος), στο πλαίσιο των οποίων είναι προτιμότερη η όποια αποζημίωση για τις καταστροφές, παρά η χρηματοδότηση για πρόληψη και κατασκευή Αντιπλημμυρικών έργων.

Πρόταση: Το Π.Σ. Αποφασίζει:

 • Την τροποποίηση του Προγράμματος Δράσης του 2024 με την ένταξη όλων των απαραίτητων έργων και των χρημάτων που μεταφέρθηκαν στους Δήμους για έργα οδοποιίας.
 • Την άμεση χρηματοδότηση από την κυβέρνηση όλων των απαραίτητων υπόλοιπων έργων που είναι αναγκαία για την υλοποίηση των έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Κεφαλονιάς & Ιθάκης και προβλέπονται στο Τεχνικό Δελτίο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γκισγκίνης, Αλεξάνδρα Μπαλού, Παναγιώτης Σοφός

12.06.2024

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img