Παναγής Καππάτος: Ο δρόμος για τη βελτίωση του ΕΣΥ

spot_img

Ο δρόμος για τη βελτίωση του ΕΣΥ

(άρθρο στην εφημερίδα το ΠΑΡΟΝ της Κυριακής – )

Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου επαναφέρει στο προσκήνιο τις προγραμματικές δεσμεύσεις των κομμάτων για τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποίησε τις βασικές της προεκλογικές δεσμεύσεις από το 2019, με κύριο άξονα τη μείωση φόρων.

Με αυτήν την παρακαταθήκη αξιοπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταφέρει στους πολίτες το μήνυμά μας για την επόμενη μέρα. Ανάμεσα στις δεσμεύσεις μας είναι ένα καλύτερο ΕΣΥ, ιδιαίτερα σε μια εποχή χωρίς τα εμπόδια της πανδημίας.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Αυτήν την τετραετία έγιναν σημαντικά βήματα ενίσχυσης του ΕΣΥ, όπως:

• Η αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία από 3,8 δισ. ευρώ το 2019 σε 5,2 δισ. το 2023.

• Η πρόσληψη 7.000 περισσότερων εργαζομένων στην Υγεία ως το 2023 σε σύγκριση με το 2019.

• Η διασφάλιση 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για βελτίωση των κτιριακών υποδομών στην Υγεία.

• Πλήθος κινήτρων για το προσωπικό, στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, όπως η αύξηση μισθών 10% των γιατρών ΕΣΥ, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.

Ωστόσο για τη βελτίωση της Υγείας στη χώρα μας χρειάζεται η συνεργασία όλων των φορέων. Μια απαραίτητη εθνική συνεννόηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα της καθημερινότητάς μας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα θεωρώ ότι είναι η περίπτωση της Κεφαλονιάς από το 2019 έως σήμερα. Τον Ιούλιο του 2019 αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, που εξυπηρετεί όλους τους πολίτες και επισκέπτες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Ένα νοσοκομείο με πολύ μειωμένο προσωπικό. Οι δύσκολες εργασιακές συνθήκες καθιστούσαν μάλιστα σχεδόν αδύνατη την προσέλκυση προσωπικού από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Σήμερα το νοσοκομείο αντιμετωπίζει βέβαια σοβαρά προβλήματα, αλλά βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση. Πώς το καταφέραμε αυτό;

Πρώτον, χάρη στην προσπάθεια των εργαζομένων, που αποκατέστησαν το καλό όνομα του νοσοκομείου. Γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, σε συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου, έχτισαν ξανά ένα καλύτερο εργασιακό σπίτι. Αποτέλεσμα είναι σήμερα το νοσοκομείο να προσελκύει μόνιμο προσωπικό από άλλα σημεία της Ελλάδας και το εξωτερικό. Σε ένα εργασιακό χώρο με εκατοντάδες διαφορετικές προσωπικότητες αυτή είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση. Είναι μια κατάκτηση των εργαζομένων που επιτεύχθηκε μέσα στα δύσκολα για αυτούς χρόνια της πανδημίας.

Δεύτερον, με τη βοήθεια του υπουργείου Υγείας. Το προσωπικό έχει αυξηθεί σήμερα κατά 40% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019. Οι προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού από το 2015 έως τον Ιούλιο του 2019 ήταν μόλις 19 άτομα. Από τον Ιούλιο του 2019 ως σήμερα οι προσλήψεις στο Νοσοκομείο Αργοστολίου έχουν φτάσει στα 130 άτομα. Επιπλέον, θεσμοθετήθηκαν νέα κίνητρα προσέλκυσης προσωπικού και αγοράστηκε απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός για κλινικές του νοσοκομείου.

Τρίτον, με τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης υλικοτεχνικά και οικονομικά. Πέρα από τη σταθερή στήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, οι Δήμοι και τα Δημοτικά Συμβούλια Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης πρωταγωνίστησαν σε μια αλλαγή παραδείγματος για την υγεία. Με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, οι δήμοι μπορούν πλέον να ενισχύουν το ιατρικό προσωπικό για έξοδα στέγασης και σίτισης, ιδιαίτερα στα νησιά της πατρίδας μας. Πρόκειται για μια βοήθεια που δίνει το σωστό μήνυμα στην κοινωνία. Η υγεία είναι υπόθεση όλων μας.

Τέταρτον, η ιδιωτική και μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία κάνει τη διαφορά. Επώνυμοι και ανώνυμοι ιδιώτες δωρητές ή οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ενίσχυσαν το ΕΣΥ ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στο Κληροδότημα Βεργωτή. Όχι μόνο χρηματοδότησε το νέο υπερσύγχρονο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με 1,5 εκατ. ευρώ, που ήδη λειτουργεί, αλλά σε ασφυκτικές προθεσμίες εξασφάλισε την απαραίτητη μελέτη για να διεκδικήσουμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανακαίνιση του νοσοκομείου.

Τέλος, οφείλω να αναφερθώ στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Επισκέφθηκε το νοσοκομείο, μίλησε με εργαζομένους και φορείς, είδε τα προβλήματα από κοντά. Με δική του απόφαση, το Νοσοκομείο Αργοστολίου χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 7.000.000 ευρώ για την ολική εσωτερική και εξωτερική ανακαίνισή του.

Συμπερασματικά, πιστεύω ότι αυτός είναι ο δρόμος, αυτή είναι η συνταγή για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας. Η συνεργασία όλων των φορέων για τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών, που πρέπει να μας ενώνουν.

Τα προβλήματα στην Υγεία είναι ακόμα πολύ μεγάλα. Οι μισθοί στο ΕΣΥ δεν είναι ακόμα ανταγωνιστικοί για την προσέλκυση αρκετών ελλήνων ιατρών που εργάζονται στο εξωτερικό. Όμως, αν η οικονομική ανάπτυξη-ρεκόρ της προηγούμενης τετραετίας συνεχιστεί και την επόμενη τετραετία, θα έχουμε δυνατότητες για ένα ακόμα πιο ισχυρό ΕΣΥ, προς όφελος των πολιτών.

https://bit.ly/3NsHDDt

Παναγής Καππάτος

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img