Καλογήρια για ένα παραδοσιακό Κεφαλονίτικο φαγητό
Τα καλογήρια , τα μπλε λουλούδια, είναι ένας εξαιρετικός μεζές , κάθε Φεβρουάριο και Μάρτιο έχουμε τη δυνατότητα να τα απολαύσουμε στην Κεφαλονιά κοκκινιστά, ομελέτα και βραστά.
Είναι φαρμακευτικό φυτό γνωστό από την αρχαιότητα, αναφορά σε αυτό κάνει ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης, Βυζαντινοί γιατροί και η λαϊκή ιατρική του 19ου αιώνα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τους βολβούς από τα καλογήρια τους έτρωγαν στην αρχαιότητα όπως και σήμερα.
Τα καλογήρια ευδοκιμούν στην ανατολική Μεσόγειο και την νότιο Ιταλία σε υψόμετρο 0-1000 περίπου μέτρα.
Στην Κεφαλονιά τα ονομάζουμε καλογήρια , στην Ζάκυνθο κουρκουτσέλια, εκεί αυτήν την περίοδο βγαίνουν ομαδικά στα χωράφια για να μαζέψουν αυτόν τον υπέροχο μεζέ, τα τρώνε και τσιγαριστά βάζοντας πάνω τηγανητά αυγά ή χταπόδι.
Η επιστημονική τους ονομασία είναι Bellevalia dubia subsp. Boissieri , μια ονομασία που προέρχεται από τον Richer de Belleval , ιδρυτή του Βοτανικού Κήπου του Μονπελιέ και του Pierre Edmond Boissier.
Η νοστιμιά τους είναι απαράμιλλη , αξίζει τον κόπο να βγείτε να μαζέψετε , φτάνει να ξέρετε που θα τα αναζητήσετε …
Διονύσης Φωκάς