Έφυγε από τη ζωή ο Κεφαλονίτης ηθοποιός & λογοτέχνης Μάκης Πανώριος

spot_img

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΚΕΦΑΛΛΗΝΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ ΜΑΚΗΣ (ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ) ΠΑΝΩΡΙΟΣ

Ο Μάκης Πανώριος γεννήθηκε το 1935 στα Ποταμιανάτα Πυλάρου Κεφαλληνίας. Μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής όπου αγάπησε τον πόλη και αυτή τον τίμησε.

Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Σχεδίου και Ζωγραφικής ABC και θέατρο στη Δραματική Σχολή Θεάτρου και Σκηνοθεσίας του Πέλου Κατσέλη.

Εργάστηκε ως ηθοποιός για 18 χρόνια στο ελεύθερο θέατρο σε κλασσικά έργα και 10 χρόνια στο Εθνικό Θέατρο. Εργάστηκε απίσης στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Η πρώτη εμφάνισή του χρονολογείται το 1962, όταν συμμετείχε στο θίασο του Μάνου Κατράκη ερμηνεύοντας το ρόλο του χάρου, στην παράσταση “Το Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού του Mίκη Θεοδωράκη”.

Όσον αφορά τον ρόλο του συγγραφέα, αφιερώθηκε σε μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα, κριτικές βιβλίων και ταινιών. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 500 βιβλία, έχει επιμεληθεί και προλογίσει περίπου τα 100.

Λάτρης της λογοτεχνίας και ιδιαίτερα του φανταστικού, έχει προλογίσει έργα και συγγράψει κριτικές και άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες.

Η πεντάτομη ανθολογία του “Το ελληνικό φανταστικό διήγημα” από τις εκδόσεις Αίολος περιέχει 167 ελληνικά διηγήματα της φανταστικής λογοτεχνίας. Έχει παράλληλα ασχοληθεί με όλα τα είδη της λογοτεχνίας ενώ έχει εικονογραφήσει και προλογίσει πολλά βιβλία.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο Karel (1993) για την προσφορά του στην φανταστική λογοτεχνία

Πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα με το μυθιστόρημα «Η κατάκτηση», το 1970.

Είχε βραβευτεί με τα βραβεία Karel (1993) για την προσφορά του στην επιστημονική φαντασία και τη φανταστική λογοτεχνία και Χρυσό Ικαρομένιππο (1996) για το διήγημά του «Ηθοποιός».

Το έργο του είναι αναρτημένο στην ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ: https://el.wikipedia.org/…/%CE%9C%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF…

Είχα την τιμή, λόγω και συγγένειας, να τον γνωρίζω πολλά χρόνια. Πάντα ευγενής και προσιτός με ιδιαίτερη αγάπη στους Κεφαλλήνες. Ζήσαμε στην ίδια γειτονιά, Νικίου και Δελφών στην περιοχή Λιούμη Αιγάλεω ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής. Δυστυχώς οι αρχές της Κεφαλληνίας δεν τον τίμησαν ποτέ.

Ο Θεός να τον αναπαύσει στον ευλογημένο γενέθλιο τόπο του, στα Ποταμιανάτα Πυλάρου Κεφαλληνίας.

Δρ. Παύλος Χρ. Καρούσος

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img