Αγροτική Ένωση Κεφαλονιάς: Να παράγουμε περισσότερα με λιγότερο νερό

spot_img

                 Ε.Α.Σ .:   Να παράγουμε περισσότερα με λιγότερο νερό

     Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ο Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) Κεφαλληνίας και Ιθάκης τονίζει ότι ο ντόπιος ελαιουργικός, αμπελουργικός, μελισσοκομικός, κηπευτικός και δευτερευόντως ο κτηνοτροφικός τομέας απορροφούν περίπου το 65% των ποσοτήτων νερού που καταναλώνονται για την καλλιέργεια προϊόντων για οικιακή χρήση, προμήθεια αγοράς και μεταποίηση.

    Η κλιματική αλλαγή είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Όλα τα σενάρια – θετικά ή αρνητικά – δείχνουν ότι θα έχουμε τουλάχιστον 20% μείωση των βροχοπτώσεων, αύξηση των εντάσεων, που σημαίνει αιφνίδια πλημμυρικά φαινόμενα και αύξηση της θερμοκρασίας με παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας.

    Όλα αυτά έχουν ως άμεση επίπτωση την όξυνση του υδατικού προβλήματος στα Νησιά μας και επιβάλλουν την ανάγκη για ορθολογική χρήση του νερού.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

    Λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές πιέσεις στους υδάτινους πόρους και τις προβλεπόμενες μελλοντικές αυξήσεις των αρδευόμενων εκτάσεων, ο ντόπιος Αγροτικός τομέας πρέπει να παράγει περισσότερα με λιγότερο νερό, αυξάνοντας την  απόδοση του νερού  και παράγοντας περισσότερα «προϊόντα ανά σταγόνα».

    Η ορθολογική άρδευση των καλλιεργειών με επιστημονικό τρόπο και με τους κανόνες της γεωργίας ακριβείας και τη σταδιακή ένταξη του ανακυκλωμένου νερού για ενίσχυση της άρδευσης και εμπλουτισμό των υδροφόρων στρωμάτων, θα βελτιώσει τη χρήση υδατικών πόρων και την παραγωγή ντόπιων αγροτικών προϊόντων.

    Συγκεκριμένα, ένα σύστημα άρδευσης ακριβείας ελέγχει εξ αποστάσεως την άρδευση των καλλιεργειών και προσαρμόζεται ανάλογα με την διαθέσιμη εδαφική υγρασία, τα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας, την ποιότητα και την διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων. Οι συμβουλές εξειδικεύονται ανά αγροτεμάχιο ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας, τον τύπο εδάφους, το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας, το σύστημα άρδευσης, την ποιότητα και διαθεσιμότητα υδατικών πόρων, την εδαφική υγρασία, την πρόγνωση για επικείμενα έντονα καιρικά φαινόμενα.

    Μην ξεχνάμε ότι η ορθολογική χρήση του νερού αποτελεί και μια υποχρέωση των ντόπιων Καλλιεργητών στα πλαίσια της πολλαπλής συμμόρφωσης που αποτελεί ιδιαίτερο όρο για την χορήγηση της ετήσιας αγροτικής τους επιδότησης. Η μη ορθολογική άρδευση σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε υπεράντληση  ή/και αλάτωση των εδαφών.

    Ο  Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) τονίζει ότι η αειφόρος διαχείριση του νερού και η εξισορρόπηση των διάφορων αναγκών για νερό, είναι σημαντικά ζητήματα για την κοινωνική και οικονομική επιβίωση και ανάπτυξη της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

    Από Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img