Ιερά Μητρόπολη Κεφαλονιάς: Ανακρίβειες περί της Ιεράς Μονής Κεχριώνος

spot_img

IΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΕΧΡΙΩΝΟΣ

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΕΧΡΙΩΝΟΣ

Σε απάντηση δημοσιεύματος ηλεκτρονικού ιστότοπου για την Κεχριωνιώτισσα και τις απίστευτες ανακρίβειες πού διατυπώθηκαν από εκπρόσωπο της οικογένειας Παύλου Ζακυθινού, επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε τα εξής:

Η Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Κεχριώνος είναι ιστορικό μοναστήρι γνωστό τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα . Την Κεχριωνιώτισσα αγαπούν, σέβονται και τιμούν όλοι οι κάτοικοι της  Παλικής, οι οποίοι βρίσκουν ελπίδα και καταφύγιο στην θαυματουργή της εικόνα.

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας, το “καθολικό” δηλαδή της μονής, πού είναι σήμερα δυστυχώς κλειστός εξ αιτίας των ζημιών πού υπέστη από τους σεισμούς του 2014 και από την περυσινή κακοκαιρία του Ιανού, ουδέποτε υπήρξε ιδιωτικός ναός. Δεν ανήκε ποτέ αυτός ή ο γύρω από αυτόν χώρος και τα κτίρια της Μονής- προαύλιο, αυλή, κελιά, κοιμητήρι κλπ.- σε ένα φυσικό πρόσωπο η σε μια οικογένεια, αλλά ήταν ανέκαθεν κτητορικός ναός, τον οποίο, μαζί με τα υπόλοιπα κτίρια και γαίες της μονής φρόντιζαν, προστάτευαν και διαχειρίζονταν οι κτήτορες, τα πρόσωπα δηλαδή, που χωρίς να έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα ιδιοκτησίας επί της Μονής, είχαν το ηθικό προνόμιο να ασχολούνται με την διαχείριση και την εκπροσώπησή της.

Το κτητορικό δικαίωμα – το οποίο απαντάται και στα Επτάνησα δεν φέρει στους κατόχους του κανένα απολύτως κέρδος, είναι μόνον τιμητικό ηθικό αξίωμα και οι  κάτοχοί του δεν θεωρούνται ιδιοκτήτες της Μονής. Το κτητορικό δικαίωμα απονέμεται από τον εκάστοτε Μητροπολίτη, ο οποίος διορίζει ή παύει τούς κτήτορες από τα καθήκοντά των, αποδίδοντας ή αφαιρώντας αντίστοιχα από αυτούς το ηθικό τούτο αξίωμα.

Στην περίπτωση της Κεχριωνιώτισσας, κτήτορες ήσαν από αιώνων η οικογένεια των Ζακυθινών, η οποία είναι γνωστό ότι υπήρξε εκ των αρχικών κτητόρων. Αξιομνημόνευτο μέλος της ήταν ο Παπα – Διονύσης (Ιερομόναχος Διονύσιος Ζακυθινός), που απεβίωσε το 1891 και ευρίσκεται θαμμένος πίσω από το Ιερό τού Ναού της Παναγίας. Το μνήμα του υπέστη  μεγάλη ζημιά το 2014 από την πτώση υλικών από την στέγη τού Ιερού Ναού.

Πιο πρόσφατα, ας θυμηθούμε τον σταφιδέμπορο Αλεξάκη Ζακυθινό, άνθρωπο με κύρος, ιδιαιτέρως αγαπητό στο Ληξούρι, ο οποίος έζησε ως το 1940 και βεβαίως, τον διακεκριμένο Βυζαντινολόγο διεθνούς εμβέλειας, καθηγητή Πανεπιστημίου και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Διονύσιο Α. Ζακυθηνό, επίσης ενταφιασμένο στο κοιμητήρι της Ιεράς Μονής, πίσω από το Ιερό τού Ναού, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει, τιμώντας τον τόπο της καταγωγής του.

Στην ευρύτερη οικογένεια των Ζακυθινών ανήκουν και ο Παναγής, πατέρας τού Παύλου Ζακυθινού και βεβαίως ο ίδιος ο Παύλος. Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος έχουν στο παρελθόν εκπροσωπήσει την Ιερά Μονή με την ανωτέρω ιδιότητα του κτήτορος και διαχειριστού της, ως επί τόπου ευρισκόμενοι.

Ωστόσο ο Παύλος, ήδη από εικοσαετίας, όπως είναι γνωστό σε αρκετά μέλη της κοινωνίας του Ληξουριού, επιδιώκει την οικειοποίηση της περιουσίας της Ιεράς Μονής για λογαριασμό δικό του και της οικογένειάς του. Η πρώτη προσπάθειά του έγινε όταν εδήλωσε στο κτηματολόγιο του Ληξουρίου ως ιδιοκτησία του το κτήμα της Κεχριωνιώτισσας, εμβαδού περίπου 10 στρεμμάτων, αποσιωπώντας την ύπαρξη του Ιερού Ναού και του κοιμητηρίου μέσα στο κτήμα!

Ευτυχώς, η προσπάθεια αυτή απέτυχε τότε, καθώς η Επιτροπή του Κτηματολογίου έκρινε ότι πρόκειται για Ιερό Ναό, πράγμα εκτός συναλλαγής.

 Όμως ο Παύλος επανήλθε το 2019: κατέθεσε αγωγή στο Πρωτοδικείο Κεφαλονιάς κατά του “Ιερού Ναού Υπεραγίας, αγνώστου διαμονής”(!) ζητώντας να διορθωθεί η κτηματολογική εγγραφή και να αναγνωρισθεί ο ίδιος  ως κύριος τού κτήματος της Μονής! Με την μεθόδευσή του να μην επιδοθεί πουθενά η αγωγή, καθώς εμφάνιζε την Μονή ως “αγνώστου διαμονής”, επέτυχε η υπόθεση να εκδικασθεί ερήμην και την κέρδισε, όμως η Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Κεχριώνος έχει προσβάλει την πρωτοφανή αυτή απόφαση που θέτει την ύπαρξη της Ι. Μ. Παναγίας της Κεχριωνιώτισσας σε μεγάλους κινδύνους.

Η Διοικούσα- Διαχεριστική Επιτροπή

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣΤΑ   ΜΕΛΗ
Αρχιμ. Φώτιος ΓαβριελάτοςΠρωτοπρ. π. Αθανάσιος Λυκούδης
Άγγελος Σ. Καμινάρης, Δικηγόρος
Νικόλαος Γερ. Ζακυνθινός, Αρχιτέκτων
Ελένη Ζακυνθινού χήρα Αλεξίου Ζακυνθινού

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται