ΤΕΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης: Στέκεται στο πλευρό του τεχνικού κόσμου διεκδικώντας τα αυτονόητα για τη διαχείριση της κρίσης

spot_img

ΠΡΟΣ: Βουλευτή Κεφαλληνίας και Ιθάκης Παναγή Καππάτο

Μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του COVID-19 στον οικοδομικό κλάδο.

Αξιότιμε Κύριε Βουλευτή,

Σε συνέχεια της δέσμης μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας, θα ήθελα να θέσω υπ’ όψιν σας μερικά ακόμη θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.

1. Είναι γνωστό ότι για τη μίσθωση ακινήτου απαιτείται η ύπαρξη Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.). Η έκδοση του πιστοποιητικού απαιτεί αυτοψία του μηχανικού-επιθεωρητή στο υπό μίσθωση ακίνητο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι κατοικία σε χρήση. Με δεδομένα τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ, κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό για το μηχανικό, καθώς θέτει σε κίνδυνο τη δική του υγεία, αλλά και των χρηστών της κατοικίας. Προτείνεται η προθεσμία του ενός μήνα από τη σύναψη του μισθωτηρίου που ισχύει σήμερα, για την εισαγωγή του Π.Ε.Α. στην πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε., να επεκταθεί έως τουλάχιστον τις 31.8.2020.

2. Σε πολλές υπό κατασκευή οικοδομές πρόκειται να λήξει η εργοταξιακή παροχή ρεύματος εντός του επόμενου διαστήματος. Επειδή η σύνδεση με την οριστική παροχή ρεύματος απαιτεί διαδικασίες οι οποίες καθυστερούν λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό (ενδεικτικά αναφέρουμε τον απαιτούμενο τελικό Έλεγχο Δόμησης, την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης και τις διαδικασίες που απαιτούνται στην αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης), προτείνεται να δοθεί αυτοδίκαιη παράταση σε όλες τις εργοταξιακές παροχές ρεύματος έως τις 31/8/2020, ώστε να μην προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ σε διακοπές των παροχών.

3. Πέρα από τις οικοδομικές άδειες που λήγουν το αμέσως επόμενο διάστημα (έως 30/6) και οι οποίες περιλαμβάνονται στα μέτρα της κυβέρνησης, επηρεάζονται οι οικοδομικές εργασίες σε όλες τις άδειες που βρίσκονται σε ισχύ. Προτείνεται να δοθεί αυτοδίκαια παράταση ισχύος σε όλες ανεξαιρέτως τις άδειες που λήγουν από 1/7/2020 και έπειτα, κατά 6 μήνες στις περιπτώσεις όπου έχει περατωθεί ο φέρων οργανισμός και κατά 3 μήνες σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις (οικοδομικές άδειες, προεγκρίσεις, εγκρίσεις μικρής κλίμακας κλπ. Η ρύθμιση αφορά και τις παλαιές οικοδομικές άδειες που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία έχει παραταθεί η ισχύς τους έως 31/12/2020.

4. Τέλος, για τις προθεσμίες που αφορούν στις αναθεωρήσεις κατόπιν πορίσματος Ελεγκτή Δόμησης, ή κατόπιν γνωστοποίησης πρόσθετων εργασιών σε οικοδομικές άδειες σε ισχύ, να δοθεί παράταση τεσσάρων μηνών επιπλέον των τεσσάρων μηνών που ήδη προβλέπεται από το νόμο.
Κύριε Βουλευτή, ως Τεχνικό Επιμελητήριο στεκόμαστε στο πλευρό του τεχνικού κόσμου διεκδικώντας τα αυτονόητα για τη διαχείριση της κρίσης που επηρεάζει και τον οικοδομικό κλάδο. Στη συγκυρία που αντιμετωπίζουμε, σας ζητάμε να ενεργήσετε από τη δική σας πλευρά ώστε και η πολιτεία να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα τις συνέπειες αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος της Ν.Ε. ΤΕΕ Κεφαλληνίας και Ιθάκης,

Αλέξανδρος Παντελειός

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται