Παναγής Καππάτος: Εξελίξεις για τα έργα ύδρευσης σε Κεφαλονιά & Ιθάκη

spot_img

Σήμερα είχα μια πολύ σημαντική συνάντηση για τα νησιά μας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον Υπουργό κ. Πλακιωτάκη και την Γενική Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής κ. Καλογήρου.

Ειδικά μετά τις ανάγκες που προκύπτουν από τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία, είχαμε πολύ ευχάριστες εξελίξεις για τον σχεδιασμό της Υδατικής Πολιτικής στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Σε παλαιότερη συνάντησή μου με την Γενική Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής κ. Καλογήρου, είχαμε συζητήσει την ανάγκη κατάθεσης ώριμων μελετών από τους Δήμους των νησιών μας ώστε να μπορέσει να εξευρεθεί χρηματοδότηση για έργα που είναι απαραίτητα στα νησιά μας.

Στη σημερινή συνάντηση:

• Συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση του πολύ σημαντικού έργου Αξιοποίησης της Γεώτρησης για την ύδρευση των Ομαλών, ύψους 650.000 ευρώ, το οποίο και θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ. Προ δυο μηνών είχα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Μιχαλάτο για την ύδρευση της περιοχής των Ομαλών. Ο κ. Μιχαλάτος μου παρέδωσε σχετική μελέτη και στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης, ανέλαβα την ευθύνη να την καταθέσω στο Υπουργείο εκ μέρους του Δήμου Αργοστολίου.

• Συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση της Μονάδας Αφαλάτωσης Άσσου με 630.000 ευρώ από το ΠΔΕ, ένα έργο που θα αποτελέσει πολύτιμη βοήθεια στον χτυπημένο από την κακοκαιρία οικισμό της Άσσου για να ανακάμψει και να λύσει το διαχρονικό πρόβλημα ύδρευσης που αντιμετωπίζει.

ΜΕΛΕΤΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΟΜΑΛΩΝ 1

• Όπως ανακοινώθηκε ήδη από τον Δήμαρχο Ιθάκης κ. Στανίτσα εγκρίθηκε η χρηματοδότηση με 77.000 ευρώ της επισκευής των εργοστασίων Αφαλάτωσης της Ιθάκης, μετά και από το αίτημα του Δήμου Ιθάκης.

• Επίσης συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση από το ΠΔΕ ενός πολύ μεγάλου έργου, της Μονάδας Αφαλάτωσης Ληξουρίου, ύψους σχεδόν 4,5 εκ. ευρώ, που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην υδροδότηση της πόλης. Για το θέμα αυτό είχαμε συναντήσει τον Ιούνιο την ηγεσία του Υπουργείου, μαζί με τον Δήμαρχο Ληξουρίου κ. Κατσιβέλη συζητώντας για την προεργασία που είχε κάνει ο Δήμος Ληξουρίου.

• Τέλος επιβεβαιώθηκε με την ηγεσία του Υπουργείου ότι τους επόμενους μήνες, ο νομός μας θα αποκτήσει μέσω του ΠΕΠ Πλωτό Περιπολικό με Υγειονομικό Εξοπλισμό (πλωτό ασθενοφόρο), με έδρα το Λιμεναρχείο Αργοστολίου.

Με την ηγεσία του Υπουργείου συζητήθηκε και η δυνατότητα τα έργα που αφορούν τα Ομαλά, το Ληξούρι και την Άσσο, να χρηματοδοτηθούν στην πορεία από Ευρωπαϊκούς πόρους. Σε συνεννόηση με τον κ. Υπουργό και την κ. Γενική Γραμματέα θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια να στηρίξω τις ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε οι διαδικασίες να προχωρήσουν με τον καλύτερο τρόπο μέχρι τις οριστικές εγκρίσεις.

Η κρίση που περνούν τα νησιά μας πρέπει να γίνει ευκαιρία επένδυσης ακριβώς στους τομείς που αντιμετώπισαν προβλήματα, ένας από τους οποίους είναι και τα δίκτυα ύδρευσης, που άλλωστε αποτελούν διαχρονικό ζητούμενο για πολλές περιοχές του νομού μας. Με δεδομένη τη μεγάλη δυσκολία που διέρχεται η Άσσος, η ενίσχυση του οικισμού με μονάδα αφαλάτωσης θα αποτελέσει σπουδαία αναπτυξιακή παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια.

Θερμές ευχαριστίες στον Υπουργό κ. Πλακιωτάκη και την Γενική Γραμματέα κ. Καλογήρου, καθώς αντιλαμβάνονται τις μεγάλες ανάγκες που προκύπτουν και έδωσαν τη θετική εισήγησή τους, ώστε όλα τα έργα να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και να προχωρήσουν.

Με τιμή,

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται