Δήμαρχοι Κεφαλονιάς & Ιθάκης: ΟΧΙ στη λογική να αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς

spot_img

04/05/2020

Μήνυμα των Δημάρχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης σχετικά με την Κυβερνητική πρωτοβουλία της διάλυσης του επιτυχημένου συστήματος αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων στα νησιά μας.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Είναι γεγονός πως εν μέσω πανδημίας ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Η Κυβέρνηση επέλεξε αυτήν ακριβώς την επώδυνη για πολίτες και επιχειρήσεις περίοδο για να προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες και δίχως καμία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους, μία διάταξη που  προκαλεί ένα καίριο χτύπημα στη συνοχή και τις δομές λειτουργίας της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Καταργεί και αποσυνθέτει το σύστημα που έχει σχέση με τον πολιτισμό της καθαριότητας, την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων, στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

35 χρόνια, από το 1985, η Κεφαλονιά και στην πορεία και η Ιθάκη, διαμόρφωσαν μέσω της Αυτοδιοίκησης, των Δήμων και αρχικά και των τότε Κοινοτήτων, ένα πρότυπο μοντέλο αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων έτσι που η Κεφαλονιά να αποκτά τον αδιαφιλονίκητο τίτλο του «Καθαρότερου Νησιού».

Στα τελευταία 35 χρόνια το διοικητικό αυτοδιοικητικό σύστημα στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη πέρασε από τους 3 Δήμους και τις 76 κοινότητες, στους 8 Δήμους και τη μία κοινότητα με τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, στους δύο Δήμους με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και τώρα στους 4 Δήμους, αλλά το σύστημα της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων όχι μόνο παρέμεινε το ίδιο ως Διαδημοτική Επιχείρηση/ΕΔΑΚΙ αλλά μεγάλωσε, ισχυροποιήθηκε και έγινε πρότυπο για όλη την Ελλάδα.   

Όλοι οι Κεφαλονίτες και μαζί οι Θιακοί είμαστε υπερήφανοι γι’αυτή την τιμή και όχι μόνο όσοι αιρετοί υπηρέτησαν τα πρωτοποριακά δημιουργήματα αρχικά της ιστορικής Διαδημοτικής και στη συνέχεια και μέχρι σήμερα της ΕΔΑΚΙ και μαζί με αυτούς οι εργαζόμενοι.

Κι ενώ η Κεφαλονιά είχε (και έχει ακόμα) ένα «νοικοκυρεμένο μαγαζί» κατά τη δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Τρικάλων κ. Παπαστεργίου, ανεξήγητα έρχεται η Κυβέρνηση και καταθέτει νομοθετική ρύθμιση στην κυριολεξία μεσάνυχτα (της περασμένης Παρασκευής 24/4) με ανενημέρωτους όχι μόνο τους Δήμους, αλλά και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο των νησιών μας κ. Παναγή Καππάτο. Ρύθμιση που με δυό λέξεις ναρκοθετεί ότι έχουμε κατακτήσει ως τοπική κοινωνία 35 χρόνια τώρα και μας βάζει στην ίδια μοίρα με περιοχές που τα αντίστοιχα μοντέλα διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκονται στον αντίποδα του δικού μας μοντέλου και ως εκ τούτου επιφέρουν στη χώρα μας βαρύτατα πρόστιμα.

Προσπαθήσαμε να πείσουμε την Κυβέρνηση (εκπροσωπούμενη από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Εμ. Γραφάκου στις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις) για το δίκαιο του αδιαπραγμάτευτου αιτήματος και των τεσσάρων Δημοτικών Συμβουλίων μας αλλά και όλων των Δημοτικών Συμβουλίων των Ιόνιων Νήσων καθώς και της ΠΕΔΙΝ,  να εξαιρεθούν τα Ιόνια Νησιά από το αρ.93 του πολυνομοσχεδίου για το περιβάλλον. Κανένας δήμος από τα νησιά μας δεν θέλει τη δημιουργία ενός κεντρικού ΦΟΔΣΑ καθώς και τα υπόλοιπα νησιά, – καθυστερημένα μεν – τείνουν να λύσουν το πρόβλημα των απορριμμάτων τους.

Δυστυχώς συναντήσαμε, τουλάχιστον μέχρι τώρα, την άρνηση. Την άρνηση και μάλιστα δίχως επιχειρήματα.

Καμία απάντηση στο αυτονόητο ερώτημα μας: «Γιατί μας καταργείτε μια καθομολογούμενη κατάκτηση της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και μας βάζετε να συνδιαχειριστούμε τον πολιτισμό της καθαριότητας με συνεταίρους και την Περιφέρεια και μάλιστα με υψηλό ποσοστό (40%) ;».

Αγαπητοί συμπολίτες,

Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανυποχώρητη στάση μας τιμάμε την εμπιστοσύνη που μας δώσατε με την ψήφο σας πριν ένα χρόνο!

Είμαστε βέβαιοι ότι υπερασπιζόμαστε με τη στάση μας την δικιά σας βούληση να κρατήσουμε την Κεφαλονιά και την Ιθάκη τα καθαρότερα νησιά της Ελλάδας.

Αρνούμαστε να μπούμε στη λογική της Κυβέρνησης να αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς!

Αρνούμαστε να δεχθούμεδήθεν εναλλακτικές προτάσεις με τις οποίες, είτε μας δίνουν…αυτά που έχουμε έτσι κι αλλιώς (π.χ. αποκομιδή απορριμμάτων) οπότε και σχηματίζεται η εντύπωση πως μας θεωρούν μειωμένης νοητικής κατάστασης, είτε αποτελούν στοχευμένες προτάσεις εξυπηρέτησης δικών τους προσωπικών συμφερόντων (π.χ. την έδρα και την προεδρεία του νέου φορέα…), είτε ακόμη στοχεύουν στον «αργό θάνατο» της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης με βαρύγδουπες αλλά καινές περιεχομένου αντιπροτάσεις του τύπου…«μαζί να διαμορφώσουμε τον οδικό χάρτη για την Κεφαλονιά μέσα σε έξι μήνες»!   

Αρνούμαστε να συμπορευτούμε με όσους (και όσες) αλληθωρίζουν προς το συμφέρον όχι της Κεφαλονιάς αλλά της Κυβέρνησης και του κόμματός τους!

Αρνούμαστε να υπηρετήσουμε συμφέροντα αλλότρια από αυτά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και ό,τι υποκρύπτει η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης!

Αρνούμαστε – έστω και με υποψία ότι μπορεί να συμβεί – να αποδεχτούμε κάτι που ελλοχεύει υπαρκτά τον κίνδυνο η Κεφαλονιά να γίνει η χαβούζα των Επτανήσων (και το πιθανότερο σε ορατό χρόνο όχι μόνο…) και ταυτόχρονα το επιχειρηματικό χρυσορυχείο στη διαχείριση των απορριμμάτων!

Αρνούμαστε τον εφησυχασμό των Κυβερνητικών εκπροσώπων στα νησιά μας και των ακολούθων τους πως «τίποτε δεν θα αλλάξει» με την Κυβερνητική πρόταση.

Και με λίγες λέξεις:

Αρνούμαστε ως Δήμαρχοι να ξεπουλήσουμε την Κεφαλονιά και την Ιθάκη και μαζί τους συμπολίτες μας!

Έχουμε αξιόπιστο, δοκιμασμένο και πρότυπο για την Ελλάδα σύστημα αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων! Γιατί να το αλλάξουμε;

Οι Δήμαρχοι

Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος

Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης

Σάμης Μάκης Μονιάς

Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img