Επιμελητήριο Κεφαλονιάς-Ιθάκης 3ο Οικονομικό Φόρουμ

spot_img

3ο Οικονομικό Φόρουμ και Γενική Συνέλευση των Ευρωεπιμελητηρίων

Από 7 έως 9 Οκτωβρίου στη Ρώμη πραγματοποιήθηκε το 3ο Οικονομικό Φόρουμ και  η Γενική Συνέλευση των Ευρωεπιμελητηρίων με τη συμμετοχή του προέδρου του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρου Σπαθή.

 Στη συνάντηση την οποία διοργάνωσε η Unioncamere συμμετείχαν πάνω από 300 πρόεδροι επιμελητηρίων από την Ευρώπη και συζητήθηκε το πώς οι πολιτικές και οικονομικές αλλαγές στο σκηνικό της Ευρώπης μπορούν να επηρεάσουν την επιχειρηματική κοινότητα.

Στη εισήγηση του ο Σταύρος Σπαθής   αναφέρθηκε  στη προσπάθειά που κάνουν τα Επιμελητήρια να συνδράμουν  στην ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων, να υιοθετήσουν την καινοτομία στη λειτουργία τους, να στηρίξουν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, να απορροφήσουν τους ευρωπαϊκούς πόρους, να αναβαθμιστούν και να αναβαθμίσουν με τη σειρά τους τις επιχειρήσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη για ένα σύγχρονο «ευρωπαϊκό επιμελητήριο»,  όπου θα συνδυάσει την ευρωπαϊκή του ταυτότητα, τη πλούσια πολιτιστική κληρονομιά κάθε περιοχής της Ευρώπης και τις νέες τεχνολογίες.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Μεταξύ των προτάσεων του κυρίου Σπαθή ήταν η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων, με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και του ίντερνετ, ενώ  ως επίλογο και αποδίδοντας μεγάλη σημασία στη μεταφορά της τεχνογνωσίας, πρότεινε τη καθιέρωση του “Eurochambers Erasmus Project”, όπου μέλη συμβουλίων και στελέχη  των Ευρωεπιμελητηρίων θα ανταλλάσουν θέσεις για μικρά χρονικά διαστήματα, υλοποιώντας ίσως και κάποιο κοινό έργο, έτσι ώστε να γνωρίσουν οι ίδιοι αλλά και να μεταφέρουν γνώσεις και δεξιότητες από το δικό τους Επιμελητήριο ο καθένας στο Επιμελητήριο που θα τους φιλοξενεί. Το πρότζεκτ αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ως η δομή ενός μεγάλου και πραγματικού συνεργατικού δικτύου ώστε να γίνουν τα Επιμελητήρια και οι επιχειρήσεις πιο δυνατά στο σύγχρονο ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο περιβάλλον.

 Σημαντικότατη παρέμβαση προς τους ομολόγους του στα Ευρωεπιμελητήρια για την επίλυση του μείζονος προβλήματος του προσφυγικού – μεταναστευτικού, που πλήττει κυρίως την Ελλάδα αλλά και γενικότερα την ΕΕ, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

 Από του βήματος του 3ου Οικονομικού Φόρουμ και της Γενικής Συνέλευσης των Ευρωεπιμελητηρίων, ο κ. Μίχαλος χαρακτήρισε το πρόβλημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού ως «βόμβα που έχει ήδη απασφαλιστεί» και κάλεσε τα Ευρωεπιμελητήρια να δεσμευτούν ότι θα ασκήσουν την επιρροή τους τόσο στις εθνικές τους κυβερνήσεις, όσο και στα επίσημα ευρωπαϊκά όργανα για ριζικές αλλαγές στις υλοποιούμενες πολιτικές.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κάλεσε και τον Τούρκο ομόλογό του να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές θέσεις – αφού συμμετέχει σε ευρωπαϊκά Επιμελητήρια – παρεμβαίνοντας, εάν αυτό είναι εφικτό, στην κυβέρνηση της χώρας του, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ επισημαίνοντας ότι συνίσταται καταπάτηση του διεθνούς δικαίου δημιουργώντας εκτός των άλλων προβλήματα στις οικονομίες πολλών χωρών της ΕΕ, μεγάλες επιχειρήσεις των οποίων έχουν αναλάβει τις έρευνες των υδρογονανθράκων.

 

Εκ του γραφείου Τύπου του Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img