Ιθάκη Ιονίζουσα
Τελικά, πιο σαγηνευτική από το τραγούδι των Σειρήνων και πιο δυνατή από τα μάγια της Κίρκης, η υπαρκτή γη απέχει λίγες, μόνο, ώρες από την ενδοχώρα.
Παλιά, το φέρυ γλιστρούσε για αρκετή ώρα στον όρμο της Ιθάκης μέχρι να δέσει. Στο βάθος, το… Βαθύ. Καθώς έπλεες, ξυστά σχεδόν, στην εντυπωσιακή γαλαζοπράσινη ακτογραμμή, με τις απότομες απολήξεις εκατέρωθεν, αδύνατο να μην έφερνες στο νου τη νοσταλγία του μυθικού βασιλιά Οδυσσέα, όταν αντίκριζε στα κρυφά τη γη του, έπειτα από 20 χρόνια απουσίας. Τώρα, πια, το πλοίο της γραμμής, από Αστακό, Πάτρα και Κυλλήνη, αποβιβάζει στον Πισαετό, λιμάνι 8 χλμ. μακριά. Όπως και να χει, το ελληνικό αυτό φιορδ είναι πανέμορφο.
Ίσως και να είναι οι συμβολισμοί που κάνουν την Ιθάκη ιδιαίτερη. Μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, συνώνυμο του ταξιδιού της ζωής και του πεπρωμένου, της νόστου και της πολυπόθητης εκπλήρωσης, του όψιμου καβαφικού ιδανικού. Όλα αυτά, συμπυκνωμένα σε έναν τόπο με επιφάνεια 110 τ.χλμ., λογικό είναι να φορτίζουν τον επισκέπτη για να περάσει τις διακοπές του, με πρόσημο θετικό.
Η Ιθάκη, ανήκει, μεν, στο Ιόνιο πέλαγος αλλά, δεν έχει και πολλά από την επτανησιακή ιδιοσυγκρασία. Η πρωτεύουσα, λουσμένη στο φως και το πράσινο, με λίγα σπίτια που οργανώνονται αμφιθεατρικά, τραπέζια στη σκιά και πολλά ιστιοφόρα. Το όνομα Βαθύ, ταιριάζει γάντι στην περίπτωση, διότι βρίσκεται στην καρδιά ενός κλειστού κόλπου. Η μορφολογία του προσφέρει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: έχει φυσική προστασία από τον άνεμο και επομένως μοιάζει με ένα φυσικό καταφύγιο. Αυτό το καθιστά ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια της Ελλάδας. Παραδοσιακός οικισμός με μονοκατοικίες ή διώροφα σπίτια με πλακάκια, στενά σοκάκια και πάνω την προκυμαία του, που δένουν μεγάλα σκάφη αναψυχής. Εκεί, γίνεται η περατζάδα και υπάρχει πάντα χώρος για έναν καλό ελληνικό. Στη μέση, το μικρό διαστάσεων Λαζαρέτο, που όλο και θα γίνεται κάποιος γάμος.
Στο Βαθύ βρίσκονται και όλα τα πρακτικά: ταχυδρομείο, τράπεζα, ATM, μίνι μάρκετ, ταξιδιωτικοί πράκτορες, καταστήματα και δύο μουσεία. Στη δροσιά του μικρού Αρχαιολογικού Μουσείου Ιθάκης, ο επισκέπτης μπορεί να καταδυθεί στους ομηρικούς χρόνους διαβάζοντας την πανάρχαια (7ου αι. π.Χ.), επιγραφή με τους θεσμούς της Φιλίας και της Ξενίας, έμμετρη όπως τα Ομηρικά Επη. Μαζί με το Λαογραφικό Μουσείο, με την πρόσφατη ιστορία της Ιθάκης, αντικείμενα της ζωής του νησιού, καθώς και φωτογραφίες από τον καταστροφικό σεισμό του 1953, παρέχουν μια καλή εποπτεία για το παρελθόν του τόπου. Κάπου εκεί θα έχει και Πηνελόπες, καθώς η διακόσμηση του εσωτερικού χώρου έχει πολλή δαντέλα, φτιαγμένη στον αργαλειό και οι υφάντρες του νησιού έχουν αποτελέσει περσόνες ηθογραφικών συγγραμμάτων.
Μόλις τελειώσει ο καφές ξεκινά η εξερεύνηση
Μεγάλος όγκος του νησιού είναι ορεινός. Λίγα γεωμορφολογικά στοιχεία, προϊδεάζουν από μόνα τους τον επισκέπτη. Η μικρή επιφάνεια (μήκος 29 χλμ. και πλάτος 6,5 χλμ.) περικλείεται από μια ακτογραμμή 100 χλμ. και λόφους ύψους 806 μ. Αποτελείται από 2 ισομεγέθεις χερσονήσους με σημείο συνάντησης από τον ισθμό του Αετού. Αυτά. Ως εκ τούτου το ανάγλυφο και τα τοπία μόνο βαρετά δεν είναι. Οργανωμένα σαφάρι 4Χ4, καγιάκ στις σπηλιές και scuba και snorkeling, δεν αφήνουν αμφιβολίες.
Μετά είναι οι Φρίκες. Το αποτρεπτικό όνομα είναι το βασικό must-seen του νησιού και ένα από τα κύρια τουριστικά θέρετρα, μαζί με το κοντινό και επίσης γραφικό ορμίσκο Κιόνι, το οποίο βρίσκεται ακριβώς πίσω από το ακρωτήρι. Είναι χτισμένο σε μια κοιλάδα, 13 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας του νησιού και αυτό που βλέπει ο ταξιδιώτης, όταν το επισκεφθεί, είναι έναν φυλλώδη παράδεισο δίπλα στο κύμα. Όλη η ζωή του τόπου είναι συγκεντρωμένη γύρω από την μικρή του προκυμαία, δίνοντας την αίσθηση μιας οικογενειακής γιορτής. Υπάρχει, επίσης, ένας μύθος που λέει ότι στη νηνεμία της πανσέληνου, όταν κοιτάξετε από ψηλά, μπορείτε να δείτε στη θάλασσα το βυθισμένο παλάτι του Οδυσσέα, αρκεί να το πιστέψετε στ’ αλήθεια. Δεν το έχουμε δει ποτέ, αλλά ποιος ξέρει!
Παραλίες
Βορειοδυτικά της πρωτεύουσας του νησιού, οι παραλίες Γιδάκι και Αφάλες, είναι καταπληκτικές και προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα. Οδικώς, τα νερά στον Άη- Γιαννη έχουν ένα υπέροχο μπλε χρώμα και είναι το πιο κοντινό μέρος του νησιού στην Κεφαλλονιά. Με καλό μακροβούτι φτάνεις Φισκάρδο, που λέει ο λόγος. Αγαπημένη παραλία και πολύ κοντά στο Βαθύ, ακόμα και με τα πόδια, είναι το Σαρακήνικο. Με κατάλευκο βότσαλο και νερά κρυστάλλινα. Παραπέρα είναι Φιλιατρό, λίγο πιο κοσμικό με ντουζιέρες και ταβερνάκι πάνω στο κύμα, που προσφέρει τα απαραίτητα.
Τι θα φάτε
Στην Ιθάκη η επτανησιακή γλύκα, είναι ομόριζη με το γλυκό του κουταλιού. Κυδώνι, νεράντζι, σύκο και μούρο είναι τα βασικά. Υπάρχουν, επίσης, κούμαρο, αχλάδι, μαρμελάδες. Ακόμα και μαρμελάδα μπέικον στο Αγέρι. Μέλι και τυριά. Στην Ιθάκη, αξίζει να χαλαρώσετε και να απολαύσετε νόστιμα, μεσογειακά πιάτα με θαλασσινά και κρέας. Στις ταβέρνες, τα τραπέζια αγγίζουν σχεδόν το κύμα ενώ υπάρχουν και οι ορεινές.
Που θα μείνετε
Σίγουρα το Βαθύ είναι μια καλή λύση καθώς είναι το πιο κοσμικό απ’ όλα και το μέρος που συγκεντρώνει τα περισσότερα καταλύματα. Μια άλλη επιλογή είναι το Κιόνι, για εκείνους που θέλουν μίνιμαλ πράγματα. Στις Φρίκες, για όσους θέλουν πρόσβαση στις παραλίες αυτής της πλευράς. Για πανοραμική θέα στο Βαθύ και τον κόλπο του, ενώ μερικές επιλογές υπάρχουν και στο Περαχώρι, όπου έχει και ταβερνάκια για το βράδυ.