spot_img
spot_img

Επερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης για τα αντιπλυμμηρικά έργα από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ενόψει φθινοπώρου & χειμώνα

spot_img

                                                           ΘΕΜΑ ΕΗΔ:

«Μέτρα για την Αντιπλημμυρική προστασία και ετοιμότητα των υπηρεσιών της Π.Ι.Ν. ενόψει του Φθινοπώρου και του Χειμώνα»

Μπαίνουμε ήδη στην περίοδο των βροχοπτώσεων. Η Περιφερειακή Αρχή(ΝΔ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) όφειλε να είχε ειδική συνεδρίαση του Π.Σ. με θέμα τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό. Τα νησιά μας έχουν πληγεί από τις πλημμύρες κατά τον  «ΙΑΝΟ», την «ΑΘΗΝΑ» και τον «ΜΠΑΛΛΟ». Αντί οι κυβερνήσεις να βαφτίζουν τα καιρικά φαινόμενα με διάφορα ονόματα, αντί να βαφτίζουν αιτία την «κλιματική αλλαγή» ας πάρουμε τα αναγκαία μέτρα, τις αναγκαίες δράσεις ας απαιτήσουμε ό,τι χρειάζεται για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού μας.

Τα έργα στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη είναι στο στάδιο των μελετών, στην Κέρκυρα ούτε οι αποκαταστάσεις από τις καταστροφές δεν έχουν ολοκληρωθεί, στην Ζάκυνθο δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα στις περιοχές που εμφανίζουν πλημμυρικά φαινόμενα αντίστοιχα και στην Λευκάδα. Ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων εντείνεται. Π.χ. αυξημένη απορροή των όμβριων, λόγω μείωσης της δασοκάλυψης από πυρκαγιές, καταπατήσεις, κλπ., αυξημένη, παροχή φερτών υλών κ.λ.π.

Σε κάθε βροχή, σε κάθε πλημμύρα γίνεται φανερή η έλλειψη:

  • σχεδίου για την άμεση εκτέλεση δράσεων που θα μπορούσαν να προλάβουν και να περιορίσουν τις συνέπειες αντίστοιχων φαινομένων.
  • συντονισμού οργάνων και φορέων, η απουσία οργάνου που μπορεί να πάρει άμεσες αποφάσεις.
  • τεχνικού εξοπλισμού σε περιοχές με σοβαρά και κρίσιμα προβλήματα.
  • ανθρώπινου και ειδικευμένου δυναμικού σε πολλές υπηρεσίες.

Σε κάθε πλημμύρα αναδεικνύεται η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων απέναντι στους πληγέντες, με ελάχιστες αποζημιώσεις και μέτρα.

Σε κάθε βροχή γινόμαστε μάρτυρες εκτεταμένων καταστροφών από πλημμύρες.

Ανθρώπινες ζωές χάνονται, περιουσίες εξαφανίζονται, εγκαταστάσεις, δίκτυα και έργα υποδομής παθαίνουν ανεπανόρθωτες ζημιές.

Όταν βρέχει δε σκεφτόμαστε πού θα γίνουν οι καταστροφές, αλλά, ακόμη χειρότερα, τι καταστροφές θα γίνουν σε συγκεκριμένα σημεία.

Ο λαός πληρώνει κάθε, φορά τα ίδια τραγικά αποτελέσματα της επιλεκτικής «ανικανότητας» του κράτους και της κυβέρνησης, που έχουν αφήσει κυριολεκτικά “γυμνό” το λαό απέναντι στις, βροχές και τις φλόγες.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους πυρόπληκτους, σε όλους τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται και σε όλους τους εργαζόμενους που επιχειρούν.

Ο «αντιπλημμυρικός ή ο αντιπυρικός σχεδιασμός» εξαντλείται στο «τρέξτε να σωθείτε» την ώρα που οι φωτιές ή η βροχή καταστρέφουν τα σπίτια του λαού, το φυσικό πλούτο της χώρας.

Οι ευθύνες είναι εγκληματικές! Εμείς, κάθε φορά, σε καταστροφές που γίνονται από διάφορα φαινόμενα και από πλημμύρες, καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα επούλωσης των πληγών. Επισημαίνουμε πάντα τις υπαρκτές δυσκολίες που δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει.

Ενδεικτικά αναφέρουμε. Μπορείτε να ανατρέξετε άλλωστε στις ολοκληρωμένες εισηγήσεις που φέρνουμε προς συζήτηση στο Π.Σ μετά το Καλοκαίρι:

•   Τραγική υποστελέχωση σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες

•   Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ενέργεια καταστρέφουν ορεινούς όγκους χωρίς καμία αντιπλημμυρική θωράκιση

•   Οι παροχές ομβρίων λόγω ανεπάρκειας – ανυπαρξίας δικτύων, αυξημένου όγκου λόγω αλλαγής χρήσεων γης, εμποδίων κλπ. δεν καταλήγουν στους φυσικούς τους αποδέκτες (θάλασσα, ποτάμια, χείμαρροι) ή στους βασικούς συλλεκτήρες ομβρίων, με αποτέλεσμα γενικά ολόκληρες περιοχές μπορούν να χαρακτηριστούν, σε ό,τι αφορά τις πλημμύρες, αθωράκιστες.

•   Σε πολλές περιπτώσεις, κατασκευασμένα βασικά έργα ομβρίων δεν έχουν ολοκληρωθεί (παραμένουν τυφλά) και δεν είναι εναρμονισμένα με τα διάφορα έργα υποδομής (οδοποιία, λιμενικά, κοινής ωφέλειας), Ακόμα χειρότερα, η κατασκευή τους σε αρκετές των περιπτώσεων μεγιστοποιεί καταστάσεις πλημμυρών.

•   H ανεπίτρεπτη αλλά συνεχής και απρογραμμάτιστη μεταβολή των γενικότερων πολεοδομικών συνθηκών επιβάλλουν άμεσα και στη συνέχεια την ανά χρονικά διαστήματα επανεξέταση των συνθηκών λειτουργίας όλων των αποχετευτικών έργων ώστε να ελέγχεται κατά πόσον ισχύουν οι αρχικές βασικές παραδοχές και να γίνονται οι απαραίτητες αναθεωρήσεις και προσαρμογές ως προς τις υφιστάμενες συνθήκες και τις υπάρχουσες προβλέψεις. κλπ

Όμως δε σταματάμε εκεί.

Προτείνουμε ολόκληρη σειρά μέτρων, τα οποία πρέπει να ληφθούν, για να περιοριστούν να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα και καταστροφές.

Πάλι ενδεικτικά για την αντιπλημμυρική προστασία είναι επιτακτικά αναγκαίο:

  1. Ένας συνολικός και επικαιροποιημένος σχεδιασμός για τη συνολική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ένας τέτοιος σχεδιασμός πρέπει να παίρνει υπόψη του τα νέα υδρολογικά δεδομένα σε κάθε περιοχή, Θα πρέπει να στηρίζεται σε πλήρη γνώση της υφιστάμενης κατάστασης Να επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να έχει μακρύ χρονικό ορίζοντα προβλέψεων. Υπάρχουν οι επιστημονικές δυνατότητες.

2.    Να καθοριστεί εύλογο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής των αντίστοιχων έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχησή τους. Χωρίς αυτό τα όποια έργα χάνουν, σε μεγάλο ποσοστό, την αξία τους και λειτουργούν αποσπασματικά. Να εκτελεστεί ενιαία και όχι αποσπασματικά το σύνολο των έργων. Να κατασκευαστούν τα έργα με τις επιβαλλόμενες επιστημονικές μεθόδους, όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς επιστήμονες π.χ. η αναγκαιότητα κατασκευής των έργων από τα κατάντη προς τα ανάντη.

3.    Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων χρηματοδοτήσεων με σαφή καταγραφή τους στους προϋπολογισμούς του κράτους.

 

4.    Είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι πέρα από τα μέτρα αυτά απαιτούνται εδώ και τώρα βραχυπρόθεσμα μέτρα, έργα, παρεμβάσεις που θα περιορίζουν τουλάχιστον τις επιπτώσεις από αντίστοιχα φαινόμενα.

Τι κάνατε για όλα αυτά;

Η Περιφερειακή Αρχή  υπακούει στην πολιτική κατάργησης των προσλήψεων, της περικοπής των κονδυλίων για τα απαιτούμενα έργα ,έχει αναλάβει το ρόλο του μεσάζοντα στη διοχέτευση χρήματος στους επιχειρηματίες, μετατρέποντας τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς αναθέσεων. Όταν μιλάει για «συνδρομή» στο έργο της Πυρόσβεσης εννοείται ενοικίαση με απευθείας αναθέσεις μηχανημάτων έργου, υδροφόρων κλπ. Πίσω από την επίκληση των «αρμοδιοτήτων» που δεν έχετε κρύβετε την πολιτική κόστους –οφέλους που έχετε!

Στο δια ταύτα:

Παραλάβατε μια αποψιλωμένη σε προσωπικό Περιφέρεια και αθωράκιστα νησιά, παραδίνετε αποψιλωμένη Περιφέρεια και αθωράκιστα νησιά. Ο λαός παραμένει απροστάτευτος.

Η μόνη ελπίδα οι αγώνες του για την υπεράσπιση της ζωής του, η καταδίκη της πολιτικής που προστατεύει τα κέρδη των λίγων σε βάρος της ζωής των πολλών και των εκφραστών της στην Περιφέρεια και στους Δήμους ,η ανατροπή των συσχετισμών υπέρ της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης , Δ. Κεφαλληνός , Ε. Κολυβά , Α. Μπαλού , Χ. Χαραλάμπους

                                                                                 24.08.2023

spot_img

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται