14εις παραλίες κινδυνεύουν να κλείσουν για το κοινό σε νησιά του Ιονίου – Δείτε ποιες

spot_img

Απόκρημνες ακτές στο Ιόνιο μελέτησε για τρία χρόνια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσιάζοντας στοιχεία για το πόσο ασφαλείς είναι για τους επισκέπτες.

Σύμφωνα την εφημερίδα «Καθημερινή» πρόκειται για 14 παραλίες, μεταξύ των οποίων το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, το Πόρτο Κατσίκι και οι Εγκρεμνοί στη Λευκάδα, το Γιδάκι στην Ιθάκη, αρκετές δημοφιλείς παραλίες της Κεφαλονιάς καθώς και απόκρημνες παραλίες στην Κέρκυρα.

Η έρευνα για τη γεωλογική κατάσταση στις δημοφιλείς ακτές του Ιονίου πραγματοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικός υπεύθυνος ο Ευθύμης Λέκκας) για λογαριασμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Λαέρτης».

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, οι ειδικοί συνιστούν να παραμείνει κλειστή για τους επισκέπτες η πασίγνωστη παραλία του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο, ενώ σημειώνουν ότι πρέπει να τεθούν περιορισμοί στην πρόσβαση στο Πόρτο Κατσίκι και στους Έγκρεμνους στη Λευκάδα, στο Καλαμάκι στη Ζάκυνθο και στο Γιδάκι στην Ιθάκη.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Επίσης, ελέγχησαν και οι παραλίες στο Παλαιοχώρι και Γλυφάδα Κέρκυρας, στο Πευκούλι Λευκάδας, στη Δάφνη, στο Γέρακα και στις Μυζήθρες Ζακύνθου αλλά και στο Μύρτο, στο Ξι, στην Πλατιά Άμμο και στους Πετάνους Κεφαλονιάς.

Αναλυτικά οι προτάσεις των ερευνητών

  • Ναυάγιο (Ζάκυνθος): Να παραμείνει κλειστή
  • Πόρτο Κατσίκι (Λευκάδα): Περιορισμοί στην πρόσβαση
  • Εγκρεμνοί (Λευκάδα): Περιορισμοί στην πρόσβαση
  • Γιδάκι (Ιθάκη): Περιορισμοί στην πρόσβαση
  • Καλαμάκι (Ζάκυνθος): Περιορισμοί στην πρόσβαση

Ο Μανώλης Βασιλάκης, διευθυντής του Εργαστηρίου Τηλεανίχνευσης της σχολής, ήταν υπεύθυνος της ομάδας που πραγματοποίησε την τρισδιάστατη αποτύπωση των πρανών. Όπως εξηγεί, ειδικά για την παραλία του Ναυαγίου, που είναι κλειστή για τους επισκέπτες από τον Σεπτέμβριο του 2022, οι επιστήμονες «σκάναραν» τα πρανή τόσο από τον αέρα όσο και από το έδαφος. «Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι υπάρχουν θέσεις που έχουν χαλαρώσει αρκετά. Δεν είναι δόκιμο υπό αυτές τις συνθήκες να αφήνεις κόσμο να βγαίνει στην παραλία», λέει ο κ. Βασιλάκης.

Στο πλαίσιο της μελέτης από την ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ελέγχθησαν και τα σπήλαια της Μελισσάνης και της Δρογκαράτης της Κεφαλονιάς λόγω της επισκεψιμότητάς τους και κρίθηκαν ασφαλή προσώρας.

Ωστόσο, το τρισδιάστατο μοντέλο για το σπήλαιο της Μελισσάνης πάνω από την εσωτερική λίμνη, έδειξε ότι το πάχος της οροφής είναι πολύ λεπτό και κινδυνεύει να καταρρεύσει σε κάποια σεισμική δόνηση. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Μανώλη Βασιλάκη, οι έλεγχοι στα σπήλαια πρέπει να επαναλαμβάνονται συχνά.

ΠΗΓΗnewmoney.gr

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται