Ρόδη Κράτσα: Πρωτοβουλία συνεργασίας Περιφερειών Ελλάδος για την στήριξη γυναικών θυμάτων εκφοβισμού & βίας

15 ιδέες για έξυπνα δώρα τεχνολογίας για κάθε ηλικία που θα ενθουσιάσουν – Θα τα βρείτε και στο Αργοστόλι

spot_img

Πλούσια σε συμπεράσματα και διαπιστώσεις για τα φαινόμενα εκφοβισμού και βίας σε βάρος των γυναικών και όχι μόνο αλλά και την ανάγκη να σπάσουν την σιωπή τους τα θύματα απολαμβάνοντας της πλήρους στήριξης σε κάθε επίπεδο, ήταν το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής συζήτησης με θέμα “Βάζουμε τέλος στον εκφοβισμό και στη βία || Στηρίζουμε τα θύματα παντού”, που διοργάνωσε μέσω της πλατφόρμας epresence.gov.gr, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος στο Εθνικό Συμβούλιο Ισότητας, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν με χαιρετισμό ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, η Υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, η Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελίζα Βόζεμπεργκ, όπως και οι Πρόεδροι Επιτροπών Ισότητας έξι Περιφερειών της χώρας μαςόπως και εκπρόσωποι φορέων και εμπειρογνώμονες,ενω το συντόνισμό είχε η Συνιδρύτρια του Women Act Μαίη Ζαννή.

Τη συζήτηση άνοιξε, η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου χαιρέτησε το θάρρος των γυναικών – θυμάτων διεμφυλικής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης να σπάσουν την σιωπή τους και να φέρουν στον δημόσιο διάλογο όσα βίωσαν και βιώνουν ενω αναφέρθηκε στην “σπίθα” που ξεκίνησε από το χώρο του αθλητισμού και επεκτάθηκε σε ολόκληρη την κοινωνία.

Η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου αναφέρθηκε στην εμπειρία της από την αντίδραση της Ελληνικής κοινωνίας στην οδηγία που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προ 15 ετών για την ποινικοποίηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο της Εργασίας.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Με ρωτούσαν με ειρωνεία ή απορία, αν απαγορεύεται από τον νόμο το φλέρτ. Μας πήρε χρόνια, αλλά σήμερα αντιλαμβανόμαστε την διαφορά του φλερτ από την παρενόχληση και την βία” δήλωσε η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αυτό θέλουμε να χαιρετήσουμε και να ενισχύσουμε με την πρωτοβουλία μας”, τόνισε η Περιφερειάρχης και πρόσθεσε αυτή την περίοδο στην Ελλάδα συμβαίνουν γεγονότα που περιμέναμε από καιρό αλλά φαίνεται πως έλλειπε μια σπίθα η οποία τελικά άναψε για να δούμε πως οι γυναίκες είναι θύματα μιας έμφυλης βίας που έχει τις ρίζες της στα στερεότυπα και στην σεξιστική κουλτούρα. Το ενθαρρυντικό είναι πως βγαίνουν αυτές οι καταστάσεις στην επιφάνεια, κάτι που ειναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή τους με αφορμή δεσμεύσεων και λήψης νομοθετικών και άλλων μέτρων δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην αντιμετώπισή τους. Οι γυναίκες είναι τα συνήθη θύματα εκφοβισμού, βίας, κακοποίησης που συμβαίνουν στην κοινωνία μας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η βία και ο εκφοβισμός, δεν αγγίζουν όλη την κοινωνία”.

Στις καταγγελίες που έλαβε αλλά και τις παθογένειες που διαπίστωσε παρουσίασε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για να αποκτήσει ασφάλεια και αξιοπιστία ο αθλητισμός καλώντας τους γονείς να εντάξουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Μαρία Συρεγγέλα, παρουσίασε τα μέτρα που έχει λάβει για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας, την παροχή υπηρεσιών και φροντίδας στα θύματα. Ενημέρωσε για την καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, το δίκτυο δομών φιλοξενίας των θυμάτων και την 24ωρη τηλεφωνική γραμμη υποστήριξης. Ανακοίνωσε επίσης την λειτουργία της πλατφόρμας metoo, ανοικτή για καταγγελίες περιπτώσεων βίας.

Στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμμετείχαν ως εισηγητές η Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) Ελίζα Βόζεμπεργκ, η Ολυμπιονίκης Ρυθμικής Γυμναστικής Μαρία Γεωργάτου, και η Ψυχολόγος και Κοινωνική Ερευνήτρια Αγνή Μαριακάκη, παρουσιάζοντας τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του εκφοβισμού και της βίας σε όλους τους χώρους, δημόσιους, ιδιωτικούς και στο διαδίκτυο συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην επίτευξη της ισότητας σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητας. Ενημέρωσαν για στατιστικά στοιχεία ερευνών και πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο Ευρώπης αλλά και τις επιπτώσεις στον ψυχισμό των θυμάτων.

Τόνισαν την σημασία της νομοθεσίας, της αλλαγής νοοτροπίας και την δημιουργία των δομών υποστήριξης

Ακολούθησε μια πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων με παράθεση επιχειρημάτων και τεχνογνωσίας πάνω σε ζητήματα εκφοβισμού και βίας με θυματα τις γυναίκες μεταξύ των Προέδρων Επιτροπών Ισότητας έξι Περιφερειών της χώρας μας Κώστας Ζορμπάς (Ιόνια Νησιά) Σοφίας Μαυρίδου (Κεντρικής Μακεδονίας), Λάμπρου Βαμβακά (Κρήτης), Αμαλίας Γούναρη (Δυτικής Ελλάδας), Γιούλης Μητροκώστα (Ηπείρου), Μαρίας Ρογκανάκη (Θεσσαλίας), Φωτεινής Βρυνα (ΕΝΠΕ), των Αντιπεριφερειαρχών Κέρκυρας Μελίτας Ανδριώτη και Οικονομικών και θεμάτων Πολιτισμού Κατερίνας Μοθωναίου, η Ιατρός και Πολιτευτής Μαριλένα Μάστορα αλλά και εκπροσώπων φορέων.

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img