Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων για αναβάθμιση σχολικών εγκαταστάσεων

spot_img

Έως 28/11/2022 οι προσφορές BLACK FRIDAY & CYBER MONDAY με έως -50% σε Gaming προϊόντα, αξεσουάρ κινητών & υπολογιστών και σε πολλά άλλα είδη από το κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων

για σχολικές υποδομές

Συνεργασία και συντονισμός με Δήμους και Κυβέρνηση

για αναβάθμιση σχολικών εγκαταστάσεων

  • Κανένα αίτημα από τους Δήμους του Ιονίου δεν έχει διατυπωθεί στην Περιφέρεια με στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των σχολείων

Την βούληση να αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία από την Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να καταβληθεί από κοινού με τους Δήμους του Ιονίου κάθε προσπάθεια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των σχολικών υποδομών όχι μόνο της Ζακύνθου αλλά όλων των νησιών, οι οποίες εμφανίζουν προ πολλού εικόνα εγκατάλειψης προτάσσοντας την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών, εξέφρασε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου συζητώντας το θέμα “H κατάσταση των σχολικών υποδομών στην Ζάκυνθο ” που εισήγαγε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων” με αφορμή την κατάσταση στην Ζάκυνθο, όπως είχε προηγηθεί σχετική συζήτηση για την Κέρκυρα.

Στην κατα πλειοψηφία απόφασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο διαπιστώνει ότι η κατάσταση των κτηριακών εγκαταστάσεων σε πολλά σχολεία του Ιονίου είναι σε κατάσταση εγκατάλειψης προ πολλών ετών, κάτι που έχει επανειλημμένως αναφερθεί στους αρμόδιους φορείς των Δήμων και της Περιφερειακής Διεύθυνσης.

Η Περιφερειακή Αρχή δηλώνει ότι κανένα αίτημα ένταξης μελετών στο ΕΣΠΑ από τους Δήμους του Ιονίου, οι οποίοι είναι οι αρμόδιοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την συντήρηση των σχολικών εγκαταστάσεων, δεν έχει διατυπωθεί στην Περιφέρεια με στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των σχολείων. Πάραυτα η Περιφέρεια, διαθέτει την πληροφόρηση ότι οι Δημοτικές Αρχές σκοπεύουν να εντάξουν έργα βελτιώσεων των σχολικών κτηρίων στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Ωστόσο, από το ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων έχουν χρηματοδοτηθεί σχολικές εγκαταστάσεις στο παρελθόν όπως και υλικοτεχνική υποδομή.

  • Η Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης σε όλες Περιφερειακές Ενότητες για την συνεργασία στους τομείς αρμοδιότητας της όπως είναι η μεταφορά μαθητών, αρμοδιότητα η οποία της έχει ανατεθεί.
  • Για πρώτη φορά εξομαλύνθηκε η διαδικασία της μεταφοράς μαθητών  με την διενέργεια διαγωνισμού μετά από πέντε χρόνια χαώδους λειτουργίας μέσα από συνεχείς τροποποιήσεις συμβάσεων δρομολογίων που δεν αντιμετώπιζαν το πρόβλημα.
  • Αναμένεται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ -το οποίο είναι σε διαβούλευση -να καθορίζεται το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων εκτός των άλλων για θέματα παιδείας και υγείας και πιθανόν να διευρύνεται το πεδίο δράσης της Περιφέρειας στα παραπάνω θέματα.   
  • Η Περιφέρεια επίσης ανταποκρίθηκε στα αιτήματα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για προμήθεια υγειονομικού προστατευτικού υλικού καθ όλη τη διάρκεια της κρίσης.
  • Η Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων αναγνωρίζοντας την ύψιστη σημασία του σχολικού περιβάλλοντος και της ποιότητας της εκπαίδευσης για την ψυχική ισορροπία την ασφάλεια και την ανάπτυξη των μαθητών, παραμένει στην διάθεση των Δημοτικών Αρχών για την συνεργασία προς την αναβάθμιση και την δημιουργία νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων.
  • Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναδεικνύει την ανάγκη προσεισμικών ελέγχων στα 800 περίπου σχολικά κτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των νησιών της και θα αναλάβει πρωτοβουλία.
  • Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι Δήμοι, όσο και η Κεντρική Κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους τα θέματα ασφάλειας και εκσυγχρονισμού των σχολείων ή της δημιουργίας νέων κτηριακών εγκαταστάσεων όπου αυτό απαιτείται και μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ         

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται