Επιστολή προς Περιφερειάρχη ΙΝ για αποτελέσματα προγράμματος στήριξης πληττόμενων επιχειρήσεων λόγω Covid-19

spot_img

Θέμα: Αποτελέσματα Προγράμματος  «Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων»

Αξιότιμη κυρία Περιφερειάρχη,

Δυστυχώς η επιστολή μας αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που έγκαιρα, εγγράφως και μέσω τηλεδιασκέψεων, σας είχαμε εκφράσει τους προηγούμενους μήνες. Το πρόγραμμα «Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ένα μεγάλο φιάσκο.

Μετά από αναμονή 7 μηνών  για την αξιολόγηση των αιτήσεων, τα αποτελέσματα είναι το λιγότερο απογοητευτικά. Εξ αρχής σας είχαμε τονίσει ότι το ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ είναι πολύ μικρό για να καλυφθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και κατόπιν παρεμβάσεων μας, είχατε αποδεχθεί το πρόγραμμα να ενισχυθεί με επιπρόσθετα 16 εκατομμύρια προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις. Στη συνέχεια όχι μόνο δεν ενισχύσατε το πρόγραμμα αλλά τροποποιήσατε το ανώτατο ποσό ενίσχυσης από 30.000 ευρώ σε 15.000 για να επιδοτηθούν ελάχιστοι παραπάνω.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Επιπρόσθετα είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα κατανομής της ενίσχυσης σύμφωνα με το πλήθος ενεργών επιχειρήσεων ανά νησί, οπότε να μην αδικηθεί κανείς, χωρίς όμως να εισακουστούμε.

Οι επαγγελματίες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης αγωνιώντας για την επιβίωση τους, χρεώθηκαν σε λογιστές και μελετητικά γραφεία προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης στη δράση, για να διαπιστώσουν ότι στα νησιά μας έφτασε μόλις το 15,8% του προϋπολογισμού το οποίο κατανεμήθηκε σε μόλις 175 επιχειρήσεις. Στον αντίποδα βέβαια είδαμε την Κέρκυρα να απορροφά το 50% του προϋπολογισμού του προγράμματος,  επιβεβαιώνοντας όλα εκείνα που σας είχαμε επισημάνει.

Ενδεικτικό του κακού προγραμματισμού της Περιφέρειας, εκτός της επτάμηνης καθυστέρησης στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, είναι και το γεγονός ότι ακόμη και εκείνοι οι ελάχιστοι που εντάχθηκαν προς ενίσχυση δεν μπορούν να υποβάλουν αίτημα επαλήθευσης ώστε να λάβουν τα χρήματα, μια που η πρόσκληση ανέφερε ότι το αίτημα αυτό έπρεπε να υποβληθεί  μέχρι 31/03 και έρχεστε τώρα με ένα δελτίο τύπου και ανακοινώνετε ότι το αίτημα επαλήθευσης δύναται  να υποβληθεί μέχρι 30/06 χωρίς όμως να έχετε δημοσιεύσει την απαιτούμενη τροποποίηση.

Για να γίνει πλήρως κατανοητό, οι επιχειρήσεις που εγκρίθηκαν στη δράση θα λάβουν την ενίσχυση προς το τέλος της τουριστικής σεζόν, οπότε για άλλη μια φορά οι επαγγελματίες καλούνται μόνοι τους χωρίς καμία βοήθεια να επανεκκινήσουν τη δραστηριότητα τους.

Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι πρέπει άμεσα η δράση αυτή να ενισχυθεί με τα υπόλοιπα 16 εκατομμύρια. Στην περίπτωση που το κεφάλαιο αυτό ενταχθεί σε νέο χωριστό πρόγραμμα, οι επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν με νέα κόστη, οι εκταμιεύσεις θα γίνουν το επόμενο έτος και δυστυχώς μέχρι τότε, πολύ αμφιβάλλουμε αν θα υπάρχουν ενεργές επιχειρήσεις για να στηριχθούν.

Ελπίζουμε έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή να ανταποκριθείτε στις ανάγκες των επαγγελματιών.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος

Σταύρος Σπαθής

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img