9η Φεβρουαρίου: Ημέρα μνήμης για τον Εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό

spot_img

9η Φεβρουαρίου
Ημέρα μνήμης για τον Εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό

Η φετινή 9η Φεβρουαρίου είναι ημέρα δέους και στοχασμού, γιατί εντάσσεται στο πλαίσιο της ιστορικής επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η οποία ενέπνευσε τον Διονύσιο Σολωμό και στην συνέχεια ο ίδιος ενέπνευσε τους επαναστατημένους Έλληνες και τους θαυμαστές τους Ευρωπαίους.

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του Διονυσίου Σολωμού έχει ανακηρυχθεί Ημέρα Μνήμης στον Εθνικό και Μεγάλο ποιητή Διονύσιο Σολωμό και παράλληλα Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Ο Διονύσιος Σολωμός, τέκνο της Επτανήσου και του πολιτιστικού περιβάλλοντός της, γεννημένος στην Ζάκυνθο, τελείωσε το σχολείο και σπούδασε στην Ιταλία, επέστρεψε στην Ζάκυνθο, μετακόμισε μετά από κάποια χρόνια στην Κέρκυρα, όπου απεβίωσε την 9η Φεβρουαρίου 1857. Τα οστά του μεταφέρθηκαν στην γενέτειρά του το 1865, όπου και ανακηρύχθηκε Εθνικός Ποιητής.

Ο “Ύμνος εις την Ελευθερία” είναι ένα από τα πατριωτικά ποιήματα που έγραψε το 1823 στην Ζάκυνθο, μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε κατ΄ αρχάς στο Παρίσι και το Λονδίνο, έγινε γνωστό σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ οι δυο πρώτες στροφές έγιναν ο Εθνικός Ύμνος για την Ελλάδα και την Κύπρο, μελοποιημένος από τον Νικόλαο Μάντζαρο.

Η φετινή 9 Φεβρουαρίου του 2021 είναι ημέρα δέους και στοχασμού, γιατί εντάσσεται στο πλαίσιο της ιστορικής επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η οποία ενέπνευσε τον Διονύσιο Σολωμό και στην συνέχεια ο ίδιος ενέπνευσε τους επαναστατημένους Έλληνες και τους θαυμαστές τους Ευρωπαίους.

Ο Σολωμός με όχημα την δημοτική, “γλώσσα του λαού” την οποία διδάχθηκε και καλλιέργησε επιστρέφοντας από την Ιταλία, πρόβαλε με ενθουσιασμό αλλά και αναστοχασμό ιδέες εθνικές αλλά και οικουμενικές, ενθάρρυνε τους πολεμιστές, επεσήμανε γεγονότα και συμπεριφορές αρνητικές για τον αγώνα, έγραψε ποιήματα πολιτικής και λογοτεχνικής παρέμβασης, τεράστιας σημασίας.

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται