ΠΙΝ: Mέτρα ενίσχυσης εργαζομένων & επιχειρήσεων στην εστίαση & σχετικούς κλάδους

06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Mέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

στην εστίαση και σχετικούς κλάδους

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου

Τα μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στην εστίαση συζήτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στην τακτική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020 με τηλεδιάσκεψη μέσω της υπηρεσίας e: Presence.gov.gr, στο πλαίσιο του θέματος που εισήγαγε η παράταξη “ΑΝΑΣΑ”.

Η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει συμβάλει με πόρους και άλλα μέσα στην στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων κατά την έναρξη της πανδημίας και την εξέλιξη της όπως και την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων εξειδικευμένα στις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα, και υπό την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν επιπλέον ανάγκες αντιμετώπισης της ύφεσης και στήριξης της οικονομίας και της παραγωγικής διαδικασίας.

To Ψήφισμα του περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων όπως συνδιαμορφώθηκε από τις παρατάξεις “Ιόνιο Δυνατά Κάθε Νησί Ψηλά”, “Ιόνιος Συμμαχία” και “Επτανησιακή Πρωτοβουλία” αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Τονίζουμε την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου στις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα, όπως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει επιπλέον πτώση του τζίρου της τάξεως του 20%, ενώ το επόμενο διάστημα θα έρθουν «λουκέτα» και απώλειες θέσεων εργασίας. Είναι λοιπόν αναγκαία η επεξεργασία ενός πλαισίου θέσπισης νέων μέτρων.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει συμβάλει με πόρους και άλλα μέσα στην στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων κατά την έναρξη της πανδημίας και την εξέλιξη της. Συμπληρωματικά με τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητεί:

  • Μείωση ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα στο 6%, στα αλκοολούχα ποτά στο 13%.
  • Κατάργηση αναλογίας 1 άτομο ανά 2 τετραγωνικά σε εξωτερικούς χώρους και 1 άτομο ανά 2,2 τετραγωνικά για εσωτερικούς χώρους με την προϋπόθεση την αυστηρή τήρηση των αποστάσεων ανά τραπέζι και όλοι οι πελάτες καθήμενοι.
  • Επιδότηση κάθε επιχείρησης με το 5% του τζίρου της με ανώτερο ποσό τις 20.000€.
  • Κλιμακωτή και μέχρι 100% επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων στις επιχειρήσεις εστίασης, ανάλογα με τη μείωση του τζίρου τους, στις περιοχές απαγόρευσης.
  • Έκπτωση στους λογαριασμούς Ηλεκτρικού ρεύματος 40% έως τον Μάιο 2021.
  • Αναβάθμιση εύρυθμης λειτουργίας και άμεσης επικαιροποίησης στοιχείων του TAXIS ώστε να μη δυσχεραίνονται οι επιχειρήσεις στην έκδοση αναγκαίων πιστοποιητικών/ενημεροτήτων.
  • Παράταση της μείωσης 40% του ενοικίου των επιχειρήσεων εστίασης μέχρι τον Μάιο του 2021, στις περιοχές περιορισμού λειτουργίας.
  • Αναστολές εργαζομένων έως τον Μάιο του 2021.

Επιπλέον ζητούμε την υποστήριξη του σώματος για την προώθηση άνωθεν του παρακάτω ζητήματος:

Εν όψει της οριστικοποίησης του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα και λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, δεδομένου μάλιστα ότι δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος νέου lockdown, κρίνουμε αναγκαίο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα αντιμετωπίζουν τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας covid_19.

Εάν μια επιχείρηση θελήσει να κάνει χρήση του απαλλακτικού πλαισίου του Νέου Κώδικα, και υπάρχει αποδεδειγμένη δυστοκία προς τράπεζες και δημόσιο εξαιτίας της πανδημίας, τότε θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε αντίστοιχες διατάξεις ευνοϊκότερης μεταχείρισης έως και πλήρους απαλλαγής χρέους ίσως και χωρίς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.

Στόχος της υπαγωγής στο ευρύτερο νομικό πλαίσιο του Κώδικα είναι να μπορέσει το πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, να εκκινήσει νέα επιχειρηματική δραστηριότητα σε υγιή βάση και να παραμείνει παραγωγικά ενεργό”.

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορονοϊός: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στα 865 – 6 νεκροί & 86 στη ΜΕΘ (21.10.2020)

Σήμερα ανακοινώνουμε 865 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 82 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας....

Σε Χανιά, Ρέθυμνο & Ηράκλειο ο Υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο θα επισκεφθεί την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου,ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής...

Κηδεία: Παναγής Λαγγούσης του Χαραλάμπους (ετών 72)

ΚΗΔΕΙΑ Τον πολυαγαπημένο μας Πατέρα, Παππού, Ανιψιό ,Θείο και Εξάδελφο ΠΑΝΑΓΗ ΛΑΓΓΟΥΣΗ

Κηδεία: Διονύσης Γεωργόπουλος του Νικολάου (ετών 53)

Κηδεία: Διονύσης Γεωργόπουλος του Νικολάου (ετών 53)

Ηλεκτρονικά η εξυπηρέτηση των πολιτών από τη Λιμενική Αστυνομία (e-ΔΛΑ)

Νέα εποχή ξεκινά στις σχέσεις των πολιτών με το λιμενικό Σώμα, με την έναρξη λειτουργίας, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ειδικής...

Γιώργος Τσιλιμιδός: Ευχαριστήριο για τη συγκέντρωση σχολικών ειδών στο Δήμο Αργοστολίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους συμπολίτες...

Δήμαρχος Αργοστολίου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον πρόωρο θάνατο του Διονύση Γεωργόπουλου

Αργοστόλι, 21-10-2020 Συλλυπητήριο Μήνυμα Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον...

Β/θμια Εκπαίδευση Κεφαλονιάς: Μεγάλη η θλίψη για τον πρόωρο χαμό του Διονύση Γεωργόπουλου

Δ  Ε  Λ  Τ  Ι  Ο     Τ  Υ  Π  Ο Υ Ο Διευθυντής και το προσωπικό της Διεύθυνσης...
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται