Ν. Μουζακίτης: “Ιωάννης Καποδίστριας, ο Κερκυραίος πολιτικός & διπλωμάτης”

spot_img


Ιωάννης Καποδίστριας, ο Κερκυραίος πολιτικός και διπλωμάτης

Η σημερινή μέρα αφορά στην επέτειο της φυσικής και πολιτικής εξόντωσης  του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831.

Ο “Κόμης” Ιωάννης Καποδίστριας ήταν ένας πολύ σημαντικός  Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός, καθώς διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας κι αργότερα πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας. Ως κυβερνήτης ανακήρυξε την ίδρυση της Ελληνικής Πολιτείας και προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της κρατικής μηχανής ,καθώς και για την θέσπιση του νομικού πλαισίου της πολιτείας, απαραίτητου για την εγκαθίδρυση της τάξης. Επίσης, αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις υπό ενιαία διοίκηση,  ανέστειλε το σύνταγμα και διέλυσε τη Βουλή.

Από τη στιγμή που αποδέχτηκε να κυβερνήσει την  Ελλάδα που εκείνη την περίοδο ήταν ένα χάος, έθεσε όλο του το ΕΙΝΑΙ στη διάθεση της Πατρίδας. Στο έργο του αυτό ήρθε αντιμέτωπος με ντόπια και ξένα συμφέροντα, τα οποία συνασπίστηκαν εναντίον του και συνεργάστηκαν στην δολοφονία του. 

Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν μία ιδιαίτερη και χαρισματική  προσωπικότητα. Χαρακτηρίστηκε για το αδαμάντινο ήθος του, την ανιδιοτέλειά του,την ακεραιότητα του χαρακτήρα του ,η οποία  γεννούσε εμπιστοσύνη ακόμα και στους αντιπάλους του. Επίσης, διέφερε για την ικανότητα του  να περιμένει, την ακλόνητη και απόλυτη αφοσίωση στο έργο του. Ακόμα, και οι Ελβετοί τιμούν τον Καποδίστρια και τον ευγνωμονούν για ό,τι έκανε για τη χώρα τους, καθώς  συγκρότησε και οργάνωσε το σύγχρονου κράτος της Ελβετίας, αποκαλώντας τον «Φοίνικα της Δημοκρατίας» .

Εάν η ύψιστη εντολή της ελληνικής σοφίας είναι η υποταγή στο μέτρο, ο Ιωάννης Καποδίστριας μπορεί να  γίνει σε όλους μας υπόδειγμα ζωντανής παρουσίας του ελληνικού μέτρου.

Η ύπαρξή του, η παρουσία του και ο τρόπος διακυβέρνησής του, πρέπει  να μας εμπνέει όλους με υπερηφάνεια και να μας γεμίζει με πίστη και  ελπίδα. 

Πριν από δύο αιώνες, ο μεγάλος Έλληνας οραματιστής, διπλωμάτης και πολιτικός μιλούσε για ισότητα, ανθρώπινα δικαιώματα και εθνική αυτονομία. Ζητήματα δηλαδή, που κάποιοι ηγέτες, ακόμη και σήμερα, στον 21ο αιώνα αδυνατούν να κατανοήσουν και να αποδεχθούν.

Παρέμεινε πιστός μέχρι τέλους, στις προσωπικές του αξίες και απέφυγε τις τιμές και τα αξιώματα. Τέτοιος άνθρωπος ήταν ο κόμης Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος Κυβερνήτης του Ελληνικού Κράτους.

Ένας τολμηρός και αφοσιωμένος «εκσυγχρονιστής».

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται