Ένα χαρακτικό για τους τρεις Aγίους των Επτανήσων (Διονύσιος, Σπυρίδων & Γεράσιμος)

spot_img

Ένα χαρακτικό για τους τρεις αγίους των Επτανήσων

16 -11- 2020

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Λόγω της εορτής του αγίου Διονυσίου «φανερώνω» ένα χαρακτικό που αφορά και τους τρεις αγίους των Επτανήσων και το οποίο  τυπώθηκε μετά από αυτό, σε «παραλλαγές» ασπρόμαυρες και έγχρωμες,  κατά τα τέλη του 19ον και αρχές του 20ου αιώνα. Βρίσκεται στον ιερό ναό του αγίου Φιλίππου και Παναγίας στο Λυμπί Δειλινάτων και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά από τον γράφοντα, στον τόμο  «Ιστορώντας τον Άγιο Γεράσιμο» του Γεράσιμου Σωτ. Γαλανού – Κωνσταντίνου Στάβερη, έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, 2009.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

          Συγκεκριμένα, πρόκειται για χαρακτικό με τους τρεις αγίους της Επτανήσου και τη Μονή των Στροφάδων. Χαρτί σε πλαίσιο 54Χ 41 εκ.

Επιγραφή: ΕΧΑΡΑΧΘΗ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΗ ΒΕΝΙΑΜΗΝ. Μ. ΚΑΙ ΙΓΝΑΤΙΟΥ. ΙΜΝΧ (ιερομονάχου) ΧΕΙΡ ΤΟΥ

ΑΥΤΟΥ 1847.

 Όπως αναφέρεται στην επιγραφή, δημιουργός του είναι ο χαλκογράφος ιερομόναχος Ιγνάτιος Νικολάου, που γεννήθηκε στο Πλωμάρι της Λέσβου το 1821 και μόναζε σε εξάρτημα της Μονής Σιμωνόπετρας στις Καρυές Αγίου Όρους. Είναι γνωστός από έξι έργα των ετών 1841- 1853.

          Το έργο χωρίζεται από την επιγραφή του σε δυο ζώνες. Επάνω εικονίζονται οι Άγιοι:  Διονύσιος, Σπυρίδων και Γεράσιμος, ο οποίος κρατά σταυρό και ειλητάριο επί του οποίου αναγράφεται «ΔΕΥΤΕ ΤΕΚΝΑ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΜΟΥ ΦΟΒΟΝ ΚΥΡΙΟΥ  ΔΙΔΑΞΩ ΗΜΑΣ». Κάτω εικονίζεται η νήσος των Στροφάδων με το φρουριακό συγκρότημα της Μονής και τα παρακείμενα κτήρια (φάρος, αρσανάς, καλύβες κ.λ.π.).

Χρόνια πολλά και καλά

σε καθεμία και στον καθένα εορτάζοντα  τη μνήμη του Αγίου Διονυσίου.

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img