Σουηδία: Οι γυναίκες ιερείς ξεπέρασαν τους άνδρες – Το μισθολογικό χάσμα παραμένει

spot_img

«Από ιστορική άποψη, αυτή η ισοτιμία συνέβη γρηγορότερα από όσο φανταζόμασταν» ανέφερε η Κριστίνα Γκρένχολμ, γραμματέας της Εκκλησίας της Σουηδίας που ανακοίνωσε πως το 50.1% των ιερέων της είναι γυναίκες.  

Σύμφωνα με έκθεση τού 1990, εκτιμάτο πως οι γυναίκες δεν θα ξεπερνούσαν το ήμισυ του κλήρου έως το 2090.  

Ωστόσο, παρά την κατάρριψη αυτού του ορόσημου, οι γυναίκες κληρικοί εξακολουθούν να αμείβονται λιγότερο απ’ότι οι άνδρες. Το μισθολογικό κενό κυμαίνεται περίπου στα 215 ευρώ μηναίως, σύμφωνα με την εφημερίδα της εκκλησίας.  

Όπως αναφέρει η Γκρένχολμ,αυτό συμβαίνει καθώς οι άνδρες ιερωμένοι βρίσκονται σε υψηλότερες θέσεις της εκκλησιαστικής ιεραρχίας.  

Η Εκκλησία της Σουηδίας επιτρέπει στις γυναίκες να γίνονται κληρικοί από το 1958 και χειροτόνησε τις τρεις πρώτες το 1960.  

Μάλιστα, το 1982, οι Σουηδοί νομοθέτες κατήργησαν μια «ρήτρα συνείδησης» που επέτρεπε σε κληρικούς να αρνούνται συνεργασία με γυναίκες συναδέλφους τους.   «Από τη στιγμή που πιστεύουμε πως ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο, είναι σημαντικό να κηρύσσουμε τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες, κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσή Του» αναφέρει η Γρκένχολμ.  

Η Εκκλησία της Σουηδίας, η μεγαλύτερη χριστιανική στη χώρα που ανήκει στο δόγμα του Λουθηρανισμού, με πάνω από 6 εκατομμύρια πιστούς (σε σύνολο 10 εκατ. πληθυσμού).   Εδώ και 20 χρόνια, μάλιστα, έχει γίνει διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους.  

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΗΓΗlifo.gr

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται