Προβλήματα στην διανομή φαρμάκων σε καρκινοπαθείς & μεταμοσχευμένους σε Κεφαλονιά & Ιθάκη

spot_img

Θέμα: Για την διανομή φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ σε καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένους και αιμοκαθαιρόμενους στην ΠΕ Κεφαλληνίας και Ιθάκης

   Στην  Κεφαλονιά, όπως και σε πολλά άλλα νησιά της επικράτειας, οι βαριά πάσχοντες ασθενείς (καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι, αιμοκαθαιρόμενοι καθώς και πάσχοντες από πολλές άλλες παθήσεις) αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην έγκαιρη και επιστημονικά ενδεδειγμένη διανομή των φαρμάκων τους από τον ΕΟΠΥΥ, επειδή ακριβώς δεν υπάρχει φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.

Η διανομή φάρμακων μέσα από διάφορα γραφεία, είτε αυτά είναι του ίδιου του οργανισμού (τα ονομαζόμενα σημεία διανομής φαρμάκων) είτε με αποστολή μέσω εταιριών ταχυμεταφοράς, αποτελούν λύσεις πρόχειρες και αντιεπιστημονικές. Το παραπάνω γεγονός ελλοχεύει κινδύνους, αφού την ευθύνη του φαρμάκου (συνήθως ψυγείου) δεν την έχουν φαρμακοποιοί, όπως προβλέπεται από την φαρμακευτική νομοθεσία, αλλά την επιφορτίζονται είτε διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ είτε υπάλληλοι εταιρειών courier πάνω σε ένα μηχανάκι.

Σε σχέση με το ζήτημα αυτό επίσης παρατηρείται το πρόβλημα οι μακροχρόνιοι ασθενείς που ζούνε σε νησιά (καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι ή αιμοκαθαιρόμενοι) να κάνουν διακοπτόμενα την αγωγή τους και να μην έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν τα φάρμακα τους εναλλακτικά από κάποιο κοντινό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ λόγω γεωγραφικών περιορισμών. Τόσο αυτοί οι  γεωγραφικοί περιορισμοί που υπάρχουν σε ένα νησί όσο και τα προβλήματα στις μεταφορές λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων, αναγκάζουν τους συγκεκριμένους ασθενείς να περιμένουν δύο, κάποιες φορές και τρεις, εβδομάδες για πάρουν την αναγκαία θεραπεία τους.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Από τα παραπάνω προβλήματα, που υπάρχουν κατά την διανομή των συγκεκριμένων φαρμάκων,  προκύπτει η επιτακτική  ανάγκη ύπαρξης ενός φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ με φαρμακοποιό και με ένα απόθεμα φαρμάκων, για την σωστή και ενδεδειγμένη επιστημονικά εξυπηρέτηση των ασθενών, καλύπτοντας έτσι και τις περιπτώσεις αποκλεισμού λόγω κακοκαιρίας. Συγκεκριμένα στην περίπτωση του νομού Κεφαλονιάς, ενώ υπάρχει τόσο η κτηριακή και η απαιτούμενη τεχνολογική υποδομή (ψυγεία και γεννήτριες σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης κ.α.), όσο και μόνιμη φαρμακοποιός που από τον Σεπτέμβριο του 2022 υπηρετεί στον ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται αδικαιολόγητα γιατί δεν υπάρχει συγκροτημένο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε να λειτουργήσει στην ΠΕ Κεφαλληνίας και Ιθάκης φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ με σκοπό να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα, με ασφάλεια και με επιστημονικό τρόπο, οι συγκεκριμένοι ευάλωτοι και ταλαιπωρημένοι ασθενείς, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει μόνιμη φαρμακοποιός και η απαραίτητη υποδομή.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος

Λαμπρούλης Γιώργος

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img