Ανακοίνωση-ενημέρωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Το τελευταίο διάστημα έχει εκδηλωθεί και στη χώρα μας η ευλογιά των προβάτων. Αυτή εμφανίστηκε αρχικά σε περιοχές που συνορεύουν με την Τουρκία, αλλά παρά τα μέτρα που λήφθηκαν, έχει μεταπηδήσει και αυτήν τη στιγμή παρουσιάστηκαν κρούσματα στη Μαγνησία και την Κορινθία, χωρίς αυτοί οι νομοί να συνορεύουν με περιοχές όπου υπάρχει καταγεγραμμένο κρούσμα.
Στην άμεση ανάγκη ελέγχου και εκρίζωσης του νοσήματος που απειλεί την ελληνική κτηνοτροφία από σήμερα και έως το τέλος του μήνα με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ αιγοπροβάτων για βόσκηση, αναπαραγωγή ή σφαγή.
Συγκεκριμένα απαγορεύεται η έξοδος των ποιμνίων από τους σταύλους.
Επιτρέπεται μόνον αν η βόσκηση γίνεται σε όμορη περιφραγμένη περιοχή και αν για τη μετακίνησή τους προς αυτήν δεν διέρχονται οδό που χρησιμοποιείται και από άλλα κοπάδια.
Η ευλογιά ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.
Συνιστά εξαιρετικά μεταδοτική και σοβαρή νόσο που προσβάλλει κυρίως τα πρόβατα (όπου η θνησιμότητα μπορεί να φτάσει το 80-100%) αλλά και τις αίγες.
Μπορεί να μεταδοθεί άμεσα μεταξύ μολυσμένων ζώων, αλλά και έμμεσα από μολυσμένο περιβάλλον (εργαλεία, στρωμνή, χόρτα, οχήματα, μαλλί, δέρμα) και ανθρώπους που χειρίζονται τα ζώα. Ο ιός είναι εξαιρετικά ανθεκτικός και μπορεί να επιζήσει πάνω από δύο μήνες στο μαλλί και έξι μήνες στις ξηρές εφελκίδες.
Τα συμπτώματα αρχικά είναι ανορεξία, αδιαθεσία, ψηλός πυρετός, ρινικό έκκριμα (μύξες) και δάκρυα. Στη συνέχεια εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές αλλοιώσεις της ευλογιάς στο δέρμα κυρίως του κεφαλιού, του προσώπου αλλά και σε όλα τα άτριχα μέρη (μασχάλες, κοιλιά, εσωτερικό μέρος της ουράς, μαστό και γεννητικά όργανα). Εκεί εμφανίζονται στην αρχή στρογγυλές κοκκινίλες που στην συνέχεια γίνονται σπυριά, οζίδια, φυσαλίδες και μετά δέκα μέρες περίπου μαυρίζουν δημιουργώντας καύκαλα (εφελκίδες) και ανοιχτές πληγές.
Η νόσος είναι υποχρεωτικής δήλωσης και επιφέρει θανάτωση του κοπαδιού όταν εμφανιστεί.
Παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί στην τήρηση των μέτρων για την προστασία του κοπαδιού τους, αλλά και της κτηνοτροφίας στην Κέρκυρα.
Επίσης ενημερώνονται οι κτηνοτρόφοι ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προχωρά σε κουνουποκτονία για την αντιμετώπιση και πρόληψη του καταρροϊκού πυρετού. Θα ειδοποιηθούν ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι ψεκασμοί σε κάθε ποιμνιοστάσιο.
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή αναφορά ύποπτων συμπτωμάτων παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Ε. στα τηλέφωνα: 26613.64502, -503.