Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Τυρνάβου ήταν γνωστή στους επιστήμονες γεωλογίας και είχε επισημανθεί εμφατικά σε σχετική εκδήλωση πριν από τέσσερα χρόνια. Τι είχε ειπωθεί τότε για το ρήγμα του Τυρνάβου;
Μια αρκετά σοβαρή προειδοποίηση για τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 12:16 το μεσημέρι της Τετάρτης (3/3) κοντά στην Ελασσόνα και έγινε αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα αλλά και μέχρι τα σύνορα, φαίνεται πως είχε δοθεί σε σχετική ημερίδα που διοργανώθηκε το 2017 στον Τύρναβο.
Συγκεκριμένα, επρόκειτο για ημερίδα με τίτλο «Σεισμικότητα της Θεσσαλίας, η Γεωλογία των Σεισμών και το Ρήγμα του Τυρνάβου», που είχε συνδιοργάνώσει ο δήμος και το Ερευνητικό & Εκπαιδευτικό Κέντρο Γεωλογίας των Σεισμών που έχει ως έδρα του τον Τύρναβο. Διακριτοί επιστήμονες, ανάμεσα τους και οι ο καθηγητές Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης και Κ.Παπαζάχος είχαν παρουσιάσει εισηγήσεις για την ξεχωριστή γεωλογία των σεισμών και τη σεισμική επικινδυνότητα στη Θεσσαλία, εστιάζοντας ειδικότερα στην περιοχή του Τυρνάβου και πιο συγκεκριμένα στο δρόμο Τυρνάβου – Δαμασίου. Συγκεκριμένα ο καθηγητής Παπαζάχος είχε επισημάνει πως η περιοχή είναι έντονης σεισμικότητας, αν και τα κτήρια της φαίνονταν να είναι προστατευμένα και με κατασκευές που υπακούν στους τελευταίους κανονισμούς αντισεισμικής προστασίας.
Ανάμεσα τους καλεσμένους εκείνης της ημερίδας ήταν και ο καθηγητής γεωλογίας του πανεπιστημίου της Λυόν Μπρούνο Ελι, και ο ομόλογος του από το πανεπιστήμιο της Φεράρα της Ιταλίας, Ρικάρντο Καπούτο. Οι δυο καθηγητές είχαν αναφερθεί στην αρχαιοσεισμολογία και στις τοπικές κουλτούρες για τους σεισμούς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πολυετή χρονική διαδρομή από την ανακάλυψη του (ένεργού) ρήγματος του Τυρνάβου μέχρι σήμερα, αλλά και στην προσπάθεια ίδρυσης και λειτουργίας του Παλαιοσεισμολογικού Μουσείου μέχρι τη γέννηση του Ερευνητικού & Εκπαιδευτικού Κέντρου Γεωλογίας των Σεισμών. Ο Ιταλός καθηγητής είχε τονίσει πως η επίσπευση ίδρυσης του μουσείου θα οδηγούσε και στην ανάλογη ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.