Παναγής Καππάτος στο “Π”: Νέα εποχή στη φορολογία: Απλότητα, Διαφάνεια και Δικαιοσύνη

spot_img

Π. Καππάτος στο “Π”: Νέα εποχή στη φορολογία: Απλότητα, Διαφάνεια και Δικαιοσύνη 


Του ΠΑΝΑΓΗ ΚΑΠΠΑΤΟΥ Βουλευτή ΝΔ Κεφαλονιάς και Ιθάκης,

-Αν. Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ΚΟ ΝΔ,

-Αντιπροέδρου Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον μιας σημαντικής στιγμής για την οικονομική και τη φορολογική ιστορία της χώρας μας. Με την πρόταση για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, προχωρήσαμε στην ψήφιση ενός σχεδίου νόμου, του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που δεν αποσκοπεί απλώς στην αναβάθμιση του φορολογικού συστήματος αλλά στον ριζικό εκσυγχρονισμό του.

Από την ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών έως την απλοποίηση των διαδικασιών, το νέο νομοσχέδιο εισάγει καινοτόμες προτάσεις, που στοχεύουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, διαφανούς και αποτελεσματικού φορολογικού περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, μέσω της υιοθέτησης τεχνολογικών λύσεων, οι πολίτες θα απαλλάσσονται από τα γραφειοκρατικά βάρη που έχουν για χρόνια επιβαρύνει την καθημερινότητά τους.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της πρότασής μας είναι η διαφάνεια. Με την αυτόματη σύνταξη φορολογικών δηλώσεων και την εισαγωγή σαφών προθεσμιών για την ολοκλήρωση των ελέγχων, επιδιώκουμε να μειώσουμε την ασάφεια και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ φορολογουμένων και Φορολογικής Διοίκησης.

Επιπρόσθετα, με την κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων και την ψηφιακή ανταλλαγή λογιστικών στοιχείων μέσω της πλατφόρμας myDATA, επιτυγχάνουμε σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας. Αυτό θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να επικεντρωθούν στην ανάπτυξή τους αντί της διαχείρισης αναγκαίων αλλά χρονοβόρων διαδικασιών.

Η πρόταση περιλαμβάνει, επίσης, ειδικές διατάξεις για την εγγυητική ευθύνη του Δημοσίου και την επίσπευση των διαδικασιών, παρέχοντας έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια και δικαιοσύνη στο φορολογικό πλαίσιο.

Σε αυτή τη συνεχή προσπάθεια για τη βελτίωση του φορολογικού μας συστήματος, θεωρώ ουσιαστικό να αναφερθώ και στις αλλαγές που επιφέρουμε στη διαδικασία επίλυσης των φορολογικών διαφορών. Με τη νέα νομοθεσία, ενισχύουμε τη δυνατότητα του φορολογουμένου να επιλύει τυχόν διαφορές με τη Φορολογική Διοίκηση μέσω ηλεκτρονικών μέσων, αποφεύγοντας την πολυετή καθυστέρηση στα δικαστήρια. Και αυτό θα συμβάλει στην ταχύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση των εκκρεμοτήτων.

Επίσης, εισάγουμε τη δυνατότητα προσδιορισμού του φόρου σε περιπτώσεις άμεσου κινδύνου φοροδιαφυγής. Η άμεση εκτίμηση και είσπραξη φόρων σε τέτοιες καταστάσεις θα αποτρέπει τη φοροδιαφυγή και θα ενισχύει τη διαφύλαξη των δημοσίων εσόδων.

Τέλος, η κατάργηση της έγχαρτης αλληλογραφίας και η υιοθέτηση της πλήρους ψηφιακής επικοινωνίας μεταξύ των φορολογουμένων και της Φορολογικής Διοίκησης είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την ψηφιοποίηση και την άμεση αποτελεσματικότητα. Το γεγονός αυτό απλοποιεί τις διαδικασίες, μειώνει τα λάθη και εξασφαλίζει την ακριβή και ασφαλή αποτύπωση της επικοινωνίας.

Από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ακολουθεί μια στρατηγική που εστιάζει στην απλοποίηση, στη διαφάνεια και στην επιχειρηματική ευελιξία μέσα από συνεχείς μειώσεις των φόρων και την καθιέρωση ενός πιο δίκαιου φορολογικού περιβάλλοντος. Η εφαρμογή του νομοσχεδίου αυτού αναμένεται να καταστήσει τη φορολογική διαδικασία πιο φιλική προς τους πολίτες και τους επενδυτές, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στον κρατικό μηχανισμό και προσελκύοντας επιπλέον επενδύσεις.

Η ψηφιοποίηση του φορολογικού συστήματος υπογραμμίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης για τεχνολογική αναβάθμιση και αποτελεσματικότερη διαχείριση των κρατικών πόρων, προσφέροντας έναν ακόμη λόγο για τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές να εμπιστεύονται και να επενδύουν στην ελληνική οικονομία. Με αυτό το νομοσχέδιο, η Ελλάδα κατευθύνεται προς ένα μοντέλο που θα προσφέρει σταθερότητα και κίνητρα, προβάλλοντας μια εικόνα χώρας που προσαρμόζεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της παγκόσμιας οικονομικής σκηνής.

Εν κατακλείδι, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο φαίνεται να αποτελεί μια ισχυρή κίνηση προς την οικοδόμηση ενός ακόμη πιο ευνοϊκού και ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου, που συμβαδίζει με τις ήδη θετικές προοπτικές που χαρακτηρίζουν τη φορολογική και οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img