Ν. Φαραντούρης: Από τη “σχετικότητα της εθνικής κυριαρχίας” στην παραπομπή – κόλαφο της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

15 ιδέες για έξυπνα δώρα τεχνολογίας για κάθε ηλικία που θα ενθουσιάσουν – Θα τα βρείτε και στο Αργοστόλι

spot_img

Φαραντούρης: Από τη “σχετικότητα της εθνικής κυριαρχίας” στην παραπομπή-κόλαφο της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Νικόλας Φαραντούρης, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη, επισήμανε σχετικά με το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης: «Υπήρξαν προ μηνών δηλώσεις σε ανώτατο πρωθυπουργικό επίπεδο, του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πριν υποδεχθεί τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στην Αθήνα είχε μιλήσει για “σχετική εθνική κυριαρχία” εν όψει διαπραγμάτευσης με την Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πάρει επίσημα θέση για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα και να προχωρήσει σε διαψεύσεις ή επιβεβαιώσεις. Για παράδειγμα, υπάρχει επίσημη και επώνυμη αρθρογραφία περί αποψίλωσης της αμυντικής θωράκισης των νησιών μας».

«Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραπέμπει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει οργανώσει τον θαλάσσιο χωροταξικό της σχεδιασμό από το 2021, για κάτι δηλαδή που ΕΜΕΙΣ θα έπρεπε να επιδιώκουμε για τη διασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας», κατέληξε ο κ. Φαραντούρης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, όπως και όλα τα παράκτια κράτη μέλη της ΕΕ, έπρεπε βάσει Ευρωπαϊκής Οδηγίας να έχει καταρτίσει τα σχέδια το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2021, προκειμένου να οργανωθούν και αποσαφηνιστούν οι ανθρωπογενείς δραστηριοτήτες για την επίτευξη βιώσιμης γαλάζιας ανάπτυξης, της βιώσιμης χρήσης των θαλάσσιων πόρων και της διατήρησης υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και βιοποικιλότητας. Εξάλλου η μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο ήταν απαραίτητη για την ορθή επίτευξη των στόχων αυτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή τον Δεκέμβριο του 2021 και αιτιολογημένη γνώμη τον Απρίλιο του 2023 και σήμερα παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

“Η παραπομπή-κόλαφος της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ και μάλιστα για ένα θέμα που θωρακίζει τις θαλασσές μας, την εθνική μας κυριαρχία αλλά και την βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος, αποτελεί μια εξευτελιστική και δυσοίωνη εξέλιξη για τη χώρα μας”, είχε δηλώσει σε προηγούμενη τοποθέτησή του ο Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής κ. Φαραντούρης.

Νικόλας Φαραντούρης
Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου Ενέργειας Πανεπ. Πειραιώς
Κάτοχος Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet
Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Βίντεο:

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img