ΣΥΡΙΖΑ: Και η μελισσοκομία στο στόχαστρο της κυβέρνησης της Ν.Δ.

spot_img

Και η μελισσοκομία στο στόχαστρο της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Με την ΥΑ 140/106513/2021 (ΦΕΚ Β 1560), θεσμοθετήθηκαν διαφοροποιήσεις από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δυσμενέστερες για την ελληνική μελισσοκομία.  Χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις πληθώρας επιστημονικών και παραγωγικών φορέων οι οποίοι επισημαίνουν:

  1. Ο διαχωρισμός κυψέλης – παραφυάδας στην ελληνική νομοθεσία θα μειώσει των αριθμό κυψελών που δηλώνει η χώρα στην ΕΕ και κατά συνέπεια τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις προς τους μελισσοκόμους.
  2. Μείωση της χρονικής περιόδου ετήσιας δήλωσης από 4 μήνες, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό (1308/2013, αρθρο 55), σε λιγότερο από 2 μήνες με την ΥΑ του ΥΠΠΑ&Τ.
  3. Τιμωρία με διακοπή επαγγέλματος για 1-2 χρόνια, για όλες τις παραβάσεις της ΥΑ, είναι μια πρωτόγνωρη για την Ελλάδα απόφαση. Πρόκειται για παράλογη διάταξη διωγμού της ελληνικής μελισσοκομίας. Δεν είναι δυνατόν όλες οι παραβάσεις να έχουν την ίδια βαρύτητα.
  4. Θεσπίζονται μεν, υποχρεωτικοί έλεγχοι, οι οποίοι είναι αδύνατον να γίνουν λόγω τεράστιων ελλείψεων προσωπικού από τις υπηρεσίες, άρα ανεφάρμοστοι στην πράξη.

Τα παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις ρυθμίσεις της ΥΑ, που φανερώνουν για μια ακόμα φορά την άγνοια του ΥΠΠΑ&Τ για τον πρωτογενή τομέα. Αυτή τη φορά την τιμητική της έχει η μελισσοκομία, η οποία μπήκε στο στόχαστρο του «επιτελικού» κράτους των «αρίστων», ένας κλάδος παραπαίδι για την κυβέρνηση της ΝΔ, που δεν έχει λάβει ακόμα την παραμικρή στήριξη για τις επιπτώσεις του covid – 19, η οποία στήριξη τόσο μεγαλόστομα έχει εξαγγελθεί από τον προηγούμενο υπουργό ΑΑ&Τ, ακόμα.

Η δημιουργία μελισσοκομικού μητρώου, σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να βάλει τάξη στον κλάδο της μελισσοκομίας και να ελέγξει το τεράστιο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, ώστε να προστατευτεί ο μελισσοκόμος. Δυστυχώς, με την πρόσφατη ΥΑ του ΥΠΑΑ&Τ, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά.

Είναι επιβεβλημένη η άμεση κατάργηση της ΥΑ και εκκίνηση διαλόγου με τους μελισσοκομικούς φορείς της χώρας για μία νέα ρύθμιση, λειτουργική προς όφελος των μελισσοκόμων της χώρας.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται