ΣΥΡΙΖΑ: Έγνοια μας σήμερα δεν είναι η στείρα αντιπολίτευση αλλά η συμβολή μας στην ανασυγκρότηση της χώρας

spot_img

ΣΥΡΙΖΑ:Η έγνοια μας σήμερα  δεν είναι η στείρα αντιπολίτευση αλλά η συμβολή μας  στην ανασυγκρότηση της  χώρας και στην αναγέννηση της ελπίδας, υποδεικνύοντας λύσεις

Η χώρα μας βιώνει μια μεγάλη καταστροφή κι  οφείλουμε όλοι μας, και πρώτα η κυβέρνηση, να δούμε κατάματα την τραγωδία και να αναμετρηθούμε με τις αιτίες της.

Να συμβάλλουμε ώστε όσοι είδαν το σπίτι και τη ζωή τους να καίγονται, να μην αφεθούν εγκαταλειμμένοι στην απελπισία και να θωρακίσουμε το αύριο, το δικό μας και των παιδιών μας.

Η κλιματική αλλαγή είναι άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα αλλά δεν μπορεί  να αποτελεί δικαιολογία.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Αντιθέτως, η επίγνωσή της μας προσθέτει το βάρος να προετοιμαστούμε σε βάθος, για την αντιμετώπισή των ακραίων φαινομένων, που από εδώ και στο εξής θα είναι συχνά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να την επικαλείται ως δικαιολογία γιατί αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας, όπως και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων.

Αγνόησε το πόρισμα του καθηγητή Γκολντάμερ, που είχε την αποδοχή του κ.Μητσοτάκη και συντάχθηκε μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι,  για να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις δασικές πυρκαγιές.

Αγνόησε τους πόρους  που είχαμε δεσμεύσει για την υλοποίηση του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αγνόησε την πρόταση νόμου του 2019 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας από πρόσωπα κοινής αποδοχής.

Τα άφησε όλα θαμμένα στο συρτάρι.

Κι αυτή είναι ίσως η πιο σοβαρή και εγκληματική ευθύνη, που πρέπει να της καταλογιστεί.

Το διαβόητο «επιτελικό κράτος», στον πιο κρίσιμο τομέα που αφορά την ασφάλεια των πολιτών, αποδείχτηκε ξεχαρβαλωμένο και ελάχιστα επιτελικό.

Η χώρα για να συνέλθει χρειάζεται ενότητα, σχέδιο και αποφασιστικότητα γιατί τους ανθρώπους που επλήγησαν δεν τους αφορά μια άγονη πολιτική αντιπαράθεση πάνω στις στάχτες. Αυτό που έχει σήμερα νόημα είναι ο άμεσος σχεδιασμός και όσο αυτό είναι δυνατό η συνεννόηση για την δύσκολη επόμενη μέρα.

Ως αξιωματική αντιπολίτευση έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε και στην επούλωση των πληγών, αλλά και στη θωράκιση της χώρας, για να μην ξαναζήσει παρόμοιας έκτασης τραγωδίες.

Αυτή είναι η ευθύνη μας, για  αυτό δεν θα ακολουθήσουμε το δρόμο της αντιπολίτευσης του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ  σε αντίστοιχα  δικές μας   δύσκολες στιγμές και δεν  πρόκειται να ακολουθήσουμε την πεπατημένη ζητώντας παραιτήσεις.

Ακέραια την πολιτική ευθύνη τη φέρει ο Πρωθυπουργός που κάποτε είχε πει ότι δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης χωρίς παραιτήσεις. Ας αναλάβει λοιπόν ο ίδιος το βάρος του επιμερισμού των ευθυνών και των παραιτήσεων. Θέτοντας όμως υπό κρίση πρώτα τον εαυτό του.

Εμείς σήμερα ζητάμε το αυτονόητο: Να αναλάβει η κυβέρνηση την πολιτική ευθύνη και να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση και τους επιστημονικούς φορείς για ένα πραγματικά εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης αντί να  καυχιέται για το πόσο υποδειγματικά λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός ενώ καίγεται για έβδομη ημέρα  η μισή Ελλάδα.

Σήμερα καταθέτουμε προς τον ελληνικό λαό και τον Πρωθυπουργό μια συγκεκριμένη πρόταση επτά σημείων. Η επόμενη μέρα της επούλωσης των πληγών, της ανασυγκρότησης και της θωράκισης της χώρας, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αναλάβει το βαθιά δυσλειτουργικό, αναποτελεσματικό και επικίνδυνο «επιτελικό κράτος.

  1. Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο) και να αποτραπεί κάθε είδος παρασιτικής λογικής.
  2. Να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικό Σχέδιο που θα ενσωματώνει την σύγχρονη επιστημονική γνώση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια κι Ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας αλλά και διεθνώς, που θα αξιολογείται και θα αναθεωρείται αν χρειάζεται.
  3. Να αξιοποιηθεί έστω και τώρα το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
  4. Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που καταθέσαμε από το 19 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβέρνησης με  ένα Μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο και με  ένα Μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης, που θα το στελεχώνουν η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, η ΕΛΑΣ, το Λιμενικό, εθελοντικά σώματα, η Δασική Υπηρεσία, Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.
  5. Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.
  6. Να ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.
  7. Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, τις καταστροφές και τις συνέπειες σε κάθε οικογένεια, σε κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Οφείλουμε να δούμε πως δεν θα ξεριζωθούν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, αφού οι υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες (συλλογή ρετσινιού, μελισσοκομία, ελιές, κτηνοτροφία, τουρισμός) καταστράφηκαν.

Οφείλουμε να δούμε άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τα ζητήματα της δημόσιας υγείας και πως θα καθαρίσουμε τις περιοχές από τον αμίαντο και τις επικίνδυνες ουσίες, που άφησε η φωτιά.

Οφείλουμε από σήμερα να ξεκινήσουμε τις υλοτομήσεις των καμένων δέντρων, τους καθαρισμούς ρεμάτων και υδραυλικών υποδοχέων,  για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων ξανά, με τις πρώτες βροχές.

Οφείλουμε τέλος, να νικήσουμε την γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις σε πληρωμές, αδειοδοτήσεις, έκτακτη αρωγή και αποζημιώσεις.

Οι ώρες που ζούμε είναι πολύ κρίσιμες, και ο δικαιολογημένος θυμός που έχει συσσωρευτεί απαιτεί σεβασμό, σοβαρότητα, επίγνωση των ευθυνών. Απαιτεί έργα και όχι λόγια. Κοινωνική ευαισθησία και όχι επικοινωνιακή αναισθησία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι εδώ ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης για να σταθεί δίπλα σε όσους δοκιμάζονται και να υποδείξει λύσεις. Αλλά και να αναλάβει το βάρος της ανασυγκρότησης του κράτους και της αναγέννησης της ελπίδας για το αύριο του τόπου μας.

Ξέρουμε, μάθαμε, γίναμε σοφότεροι από τις δυσκολίες που διαχειριστήκαμε αλλά και από τα λάθη μας.

Θέλουμε, και μπορούμε, να εγγυηθούμε μια νέα αρχή.

Είμαστε παρόντες και έτοιμοι.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img