Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων

spot_img

Για τους εργαζόμενους/ες στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Γιώργος Βαρεμένος προς τον υπουργό Εσωτερικών, αναφορικά με πρόσφατη Απόφασή του για τον επιμερισμό των ανθρωποωρών για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων για το διδακτικό έτος 2021-2022.

Βάσει αυτής της Απόφασης, με τα ίδια κονδύλια και τις ίδιες ανθρωποώρες, οι Δήμοι μπορούν να προσλάβουν μέχρι και 6.008 καθαρίστριες και καθαριστές περισσότερες/ους σε σχέση με πέρυσι, ακόμα και με δίωρη απασχόληση!

Με απλά λόγια, η κυβέρνηση προχωράει σε μία κοινωνικά ανάλγητη αναδιανομή της φτώχειας, σε μία κατηγορία εργαζομένων με ήδη πενιχρά εισοδήματα και με αυξημένο έργο λόγω των συνεπειών της πανδημίας.

Καλείται ο υπουργός Εσωτερικών να ανακαλέσει άμεσα την απαράδεκτη αυτή απόφαση πριν αρχίσουν να βγαίνουν οι Προκηρύξεις και να προχωρήσει στην μόνη αποδεκτή λύση: την αύξηση των διατιθέμενων κονδυλίων για την σχολική καθαριότητα και την κάλυψη των αναγκών των σχολείων με  καθαριστές/στριες πλήρους απασχόλησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Ο υπουργός να ανακαλέσει άμεσα την Απόφαση για τους εργαζόμενους καθαριότητας των σχολικών μονάδων»

Με το υπ’ αριθ. Πρωτ. 56982/30.7.2021 έγγραφό του, το Υπ. Εσωτερικών ανακοίνωσε στους Δήμους όλης της χώρας τον επιμερισμό των ανθρωποωρών για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων για το διδακτικό έτος 2021-2022. Με την απόφαση αυτή, για πρώτη φορά φέτος, δεν καθορίζεται ο αριθμός των θέσεων των απασχολουμένων, στη βάση και του περσινού επιμερισμού των 5.500 θέσεων πλήρους απασχόλησης και των 4.474 θέσεων μερικής απασχόλησης, αλλά φαίνεται ότι, για να κατευνάσει τους Δημάρχους -που δικαίως ζητούν επιπλέον προσλήψεις στη σχολική καθαριότητα για να καλύψουν τις ανάγκες των σχολικών κτιρίων των Δήμων τους- επινόησε ένα απαράδεκτο τέχνασμα σε βάρος φτωχών εργαζομένων, καθαριστριών και καθαριστών.

Πιο συγκεκριμένα:

Κατά το σχολικό έτος 2020-2021 εγκρίθηκαν συνολικά 45.922 ημερήσιες ανθρωποώρες για τον καθαρισμό των σχολικών κτιρίων της χώρας. Για όσο διαρκούσε το σχολικό έτος, 5.500 καθαρίστριες και καθαριστές πλήρους απασχόλησης (6,5 ωρών ημερησίως) και 4.474 μερικής απασχόλησης (3 ωρών ημερησίως) είχαν επιφορτιστεί με το έργο αυτό. Φέτος όμως, το Υπουργείο, για να αποφύγει προφανώς τις πιέσεις των Δημάρχων, τους δίνει τη δυνατότητα με τα ίδια κονδύλια και τις ίδιες ανθρωποώρες, να προσλάβουν μέχρι και 15.482 καθαρίστριες και καθαριστές (αριθμός αυξημένος κατά 6.008 άτομα) ακόμα και με δίωρη απασχόληση (!), ενώ αριθμός των ανθρωποωρών αυξάνεται κατά μόλις 499 ημερησίως, από τις 45.922 ανθρωποώρες στις 46.421.

Με λίγα λόγια, γίνεται μία αναδιανομή των μηνιαίων εισοδημάτων των υφιστάμενων σχολικών καθαριστριών και καθαριστών, των 250 έως 600€, και τεμαχίζονται σε μισθούς των 180€ με δίωρη πλέον απασχόληση.

Πρόκειται για μία κοινωνικά ανάλγητη αναδιανομή της φτώχειας. Η μόνη λύση, ειδικά μάλιστα εν όψει των αυξημένων απαιτήσεων καθαριότητας που απαιτεί η πανδημική συνθήκη, είναι η αύξηση των προσλήψεων εργαζομένων στην καθαριότητα μέσω της αύξησης των διατιθέμενων κονδυλίων. Τα προβλήματα δεν λύνονται με αλχημείες εις βάρος του, ήδη πενιχρού, εισοδήματος των καθαριστριών/στών.

Επειδή οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας των σχολικών μονάδων της χώρας αντιμετωπίζονται μόνο με την αύξηση των διατιθέμενων κονδυλίων,

Επειδή αναδιανομή της φτώχειας δεν μπορεί να αποτελεί την απάντηση, ειδικά κατά την φάση ανάκαμψης από την πολλαπλή κρίση που προκάλεσε η πανδημία,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

• Σκοπεύει να ανακαλέσει άμεσα την επίμαχη, με αριθ. Πρωτ. 56982/30.7.2021, Απόφαση πριν αρχίσουν να βγαίνουν οι προκηρύξεις;

• Σκοπεύει να προωθήσει την μοναδική κοινωνικά δίκαιη λύση στο πρόβλημα της αντιμετώπισης των αναγκών καθαριότητας των σχολικών μονάδων, δηλ. στην αύξηση των διατιθέμενων κονδυλίων;

14/8/2021

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται