Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την αδειοδότηση νέων φυτεύσεων αμπέλου

spot_img

Ε.Α.Σ. : Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για αδειοδότηση νέων φυτεύσεων αμπέλου

       Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης, ενημερώνει ότι από σήμερα και μέχρι το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν αιτήσεις στις ψηφιακές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υ.Α.Α.Τ.) για αδειοδότηση νέας φύτευσης με οινοποιήσιμες ποικιλίες στο αμπέλι.

      Απαραίτητη προϋπόθεση της ηλεκτρονικής αίτησης αποτελεί η συμπλήρωση των συντεταγμένων του εν δυνάμει αγροτεμαχίου.

      Η εφαρμογή του καθεστώτος αδειοδότησης νέων φυτεύσεων για το έτος 2026 θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την ισχύουσα υπουργική απόφαση, στην οποία μεταξύ άλλων καθορίζονται  η διαδικασία των αιτήσεων / ενστάσεων χορήγησης αδειών για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και προτεραιότητας, οι κυρώσεις, κλπ.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

     Ως ελάχιστο όριο συνολικής αιτούμενης έκτασης ορίζεται το όριο των τριών στρεμμάτων που δύναται να αντιστοιχεί σε περισσότερα από ένα αγροτεμάχια με ελάχιστη έκταση ανά αγροτεμάχια το ένα στρέμμα. Ως μέγιστο όριο αιτούμενης έκτασης ορίζεται το όριο των 100 στρεμμάτων.

     Οι αιτούμενες εκτάσεις μπορεί να είναι ιδιόκτητες ή ενοικιαζόμενες με την διάρκεια ενοικιαστηρίων να είναι μεγαλύτερη των επτά ετών.

     Ανάμεσα τα κριτήρια προτεραιότητας στα οποία έχει προστεθεί το μέλος συλλογικού φορέα αναγνωρισμένου είναι: Νεοεισερχόμενοι παραγωγοί που φυτεύουν πρώτη φορά οινοποιήσιμη ποικιλία: 3 μόρια. Εκτάσεις όπου οι αμπελώνες θα συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος (βιολογική ή ολοκληρωμένη παραγωγή, αναβαθμίδες): 2 μόρια. Εκτάσεις με άλλους ειδικούς περιορισμούς (υψόμετρο >500m): 1,5μόριο. Μέγεθος υφιστάμενης αμπελουργικής εκμετάλλευσης: 5-20στρ.: 2,1 μόρια, 20 – 50 στρ.:3,0 μόρια, 3. >50στρ.:1,5 μόριο και Μέλος συλλογικού φορέα : 1,5μόριο.

     Η κατανομή των εκτάσεων θα γίνει στο σύνολο της επικράτειας ενώ η διαθέσιμη έκταση αντιστοιχεί στο 1% της συνολικής αμπελουργικής εκμετάλλευσης με οινοποιήσιμες ποικιλίες έως την 31η Ιουλίου 2025.

     Ο Ε.Α.Σ. στηρίζοντας τους συμπατριώτες ΘιακοΚεφαλλονίτες Αμπελουργούς, μέλη του και μη, παρέχει δωρεάν υποβοήθηση στους ενδιαφερόμενους που επιλέγουν υποβολή της αίτησης στην ψηφιακή εφαρμογή του Υ.Α.Α.Τ. Διευκρινήσεις παρέχονται στο Τμήμα Αγροτικών Επιδοτήσεων που λειτουργεί καθημερινά (8 πρωί έως 4 απόγευμα) στα κεντρικά γραφεία της ΕΝΩΣΗΣ στην παραλιακή λεωφόρο Αντώνη Τρίτση 1 στο Αργοστόλι.

Από  Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ  &  ΙΘΑΚΗΣ

Το Kefalonia Life φιλοξενεί νέα, άρθρα και εκδηλώσεις που αφορούν κυρίως την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, καθώς και απόψεις πολιτών, πολιτικών και πολιτικών κομμάτων. Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους, χωρίς αυτή να συμπίπτει κατ' ανάγκη με την άποψη του Kefalonia Life.

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img