Πως θα εφαρμοστεί η μειωμένη εργασία κατά 50%: Αναλυτικά παραδείγματα για τη μισθοδοσία

spot_img

Μίνι λίφτινγκ στο “Συν-εργασία” – Νέα ρύθμιση επιμερίζει το μη μισθολογικό κόστος ανάμεσα στον εργοδότη και το κράτος – Πώς επηρεάζονται οι μισθοί

Το 30% των συνολικών εργοδοτικών εισφορών του ονομαστικού μηνιαίου μισθού θα επιδοτεί το κράτος για όσους εργαζόμενους μπαίνουν στον μηχανισμό «Συν – Εργασία» με μειωμένο κατά 50% ωράριο απασχόλησης μηνιαίως. Η επιδότηση αυτή θα διαρκέσει συνολικά για 1,5 μήνα. Τέσσερα 24ωρα πριν την πρεμιέρα του προγράμματος, το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε σημαντικό «λίφτινγκ» στο σκέλος που αφορά στο μη μισθολογικό κόστος, σε μια προσπάθεια να καταστήσει το πρόγραμμα ελκυστικότερο για τις επιχειρήσεις.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, το κράτος θα καλύπτει για τον πρώτο ενάμιση μήνα του προγράμματος, δηλαδή για την περίοδο από 15 Ιουνίου έως και 31 Ιουλίου το 60% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχούν στο χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι δεν θα απασχολούνται. Aυτό θα ισχύσει κατ εξαίρεση έως τα τέλη Ιουλίου, καθώς από 1η Αυγούστου έως και 15 Οκτωβρίου οι εργοδότες υποχρεούνται να καλύπτουν το 100% των ασφαλιστικών εισφορών, εργατικών και εργοδοτικών υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου. Αυτή ήταν και η αρχική πρόβλεψη του προγράμματος, η οποία ωστόσο είχε καταστήσει το πρόγραμμα όχι και τόσο ελκυστικό σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Με την νέα παρέμβαση το κόστος επιμερίζεται ανάμεσα σε κράτος και εργοδότη, ώστε να δοθεί ένα έξτρα κίνητρο ένταξης στους επιχειρηματίες.

Το αρχικό πλαίσιο που προβλέπει κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού δεν αλλάζει. Ελαφρύνεται όμως το βάρος του μη μισθολογικού κόστους που καλείται να σηκώσει ο εργοδότης στο πλαίσιο του μηχανισμού. Συνεπώς ο εργοδότης θα υποχρεούται να καλύπτει το 100% των εργατικών εισφορών επί του αρχικού ονομαστικού μισθού και το 70% αντί του 100% των εργοδοτικών εισφορών επί του αρχικού ονομαστικού μισθού επίσης, εφόσον μειώνει τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας του εργαζόμενου κατά 50%. Αν η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας είναι μικρότερη – για παράδειγμα 25% – αντιστοίχως μικρότερη θα είναι και η συμμετοχή του κράτους στο μη μισθολογικό κόστος. Μετά την μείωση των εισφορών κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες από 1η Ιουνίου , το συνολικό ποσοστιαίο ασφάλιστρο στο βασικό πακέτο κάλυψης ανέρχεται πλέον στο 39,66% και επιμερίζεται κατά 15,33% στον εργαζόμενο και κατά 24,33% στον εργοδότη.    

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Για παράδειγμα :

1. Αρχικός ονομαστικός μεικτός μισθός 1.000 ευρώ, βαρύνεται από 1η Ιουνίου με εργατικές εισφορές 153€ (15,33%) και με εργοδοτικές 243€ (24,33%). Καθαρός μισθός προ φόρου 846€.

Έστω πως ο εργοδότης μειώνει τον χρόνο εργασίας του μισθωτού κατά 50% για 4 εβδομάδες, δηλαδή για έναν ολόκληρο μήνα.

Ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει :

  • στον μισθωτό καθαρό μισθό προ φόρου 423€ και
  • σε εισφορές – εργατικές 153€ και εργοδοτικές 170€ – σύνολο 323€.

Ο εργοδότης κερδίζει 73€ το μήνα για την περίοδο από 15/6 έως 31/7 με το νέο σύστημα, καθώς θα πλήρωνε σε εισφορές 396€.

Το κράτος καταβάλλει :

  • στον εργαζόμενο αναπλήρωση 60% του χαμένου μισθού δηλαδή 254€ και
  • στον ΕΦΚΑ το 60% των εισφορών που αντιστοιχούν στο μισό χρόνο εργασίας, δηλαδή 73€.

2. Αρχικός ονομαστικός μεικτός μισθός 1.200 ευρώ, βαρύνεται από 1η Ιουνίου με εργατικές εισφορές 184€ (15,33%) και με εργοδοτικές 292€ (24,33%). Καθαρός μισθός προ φόρου 1.016€.

Έστω πως ο εργοδότης μειώνει τον χρόνο εργασίας του μισθωτού κατά 50% για 4 εβδομάδες, δηλαδή για έναν ολόκληρο μήνα.

Ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει :

  • στον μισθωτό καθαρό μισθό προ φόρου 508€ και
  • σε εισφορές – εργατικές 184€ και εργοδοτικές 204€ – σύνολο 388€.

Ο εργοδότης κερδίζει 88€ ανά μήνα για την περίοδο από 15/6 έως 31/7 με το νέο σύστημα καθώς θα πλήρωνε σε εισφορές 476€.

Το κράτος καταβάλλει :

  • στον εργαζόμενο αναπλήρωση 60% του χαμένου μισθού δηλαδή 305€ και
  • στον ΕΦΚΑ το 60% των εισφορών που αντιστοιχούν στο μισό χρόνο εργασίας, δηλαδή 88€.

«Όλες οι δράσεις που λάβαμε έχουν ως κύριο στόχο την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών, κάτω από τις κατευθυντήριες γραμμές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνουν άλλο ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ερχόμαστε να βελτιώσουμε το προστατευτικό πλαίσιο για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση που θα ενταχθούν στον μηχανισμό, καλύπτοντας το 60% των εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται, ως ένα επιπλέον κίνητρο για τις επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται ελκυστικότερο και ευνοϊκότερο το πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, ώστε να ενταχθούν στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Υπενθυμίζεται πως στην αρχική μορφή του προγράμματος «Συν-εργασία» το μη μισθολογικό κόστος βάραινε εξ ολοκλήρου κατά 100% τους εργοδότες, οι οποίοι θα έπρεπε να αναλάβουν την υποχρέωση να καλύπτουν το  σύνολο των εισφορών των εργαζομένων, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.

«Η κυβέρνηση ξεκίνησε τα μπαλώματα στο πρόγραμμα ΣΥΝεργασία πριν καν το θέσει σε εφαρμογή. Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανακοίνωσαν ότι το κράτος θα επιδοτήσει πρόσθετα, μόνο για τον πρώτο 1,5 μήνα του προγράμματος, μόνο το 30% των εργοδοτικών εισφορών. Το γεγονός αυτό, από μόνο του, αποτελεί καθαρή ομολογία αποτυχίας. Ο πυρήνας του προγράμματος παραμένει και οδηγεί σε οριζόντια μείωση μισθών κατά 20%, σε ακραία ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, χωρίς να ελαφρύνει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις. Το καλύτερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να ολοκληρώσει την κυβίστηση, να αφήσει τα “μπαλώματα” σε ένα πρόγραμμα που δεν διορθώνεται, να το καταργήσει και να υιοθετήσει τη λογική της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προβλέπει διατήρηση των θέσεων εργασίας, χωρίς αρνητικές μετατροπές συμβάσεων, καταβολή των μισθών στο 100% και ουσιαστική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρών και μικρομεσαίων», δήλωσε από την πλευρά της η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Πρεμιέρα σε λίγα 24ωρα

Το πρόγραμμα κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου και διαρκεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Στο μέτρο μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις που εμφάνισαν τους μήνες της πανδημίας μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ ή των ακαθάριστων εσόδων τους εφόσον απαλλάσσονται από ΦΠΑ, σε σύγκριση με πέρσι. Οι εργοδότες που εντάσσονται στο μηχανισμό μπορούν για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του επίμαχου 4μηνου να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50% για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες. Στον μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν μόνο οι μισθωτοί με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης την 30η Μαΐου.

Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας επιφέρει αντίστοιχη μείωση των καθαρών αποδοχών που οφείλονται από τον εργοδότη, αλλά δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση του μέτρου. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, που θα εντάσσονται στο «Συν – Εργασία» θα συνεχίζουν να έχουν σύμβαση πλήρους απασχόλησης, παρόλο που θα απασχολούνται με μειωμένο ωράριο. Το κράτος θα αναπληρώνει το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται, καταβάλλοντας στον εργαζόμενο οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας.

Η αμοιβή του κράτους δεν έχει πλαφόν προς τα πάνω αλλά έχει πλαφόν προς τα κάτω. Σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή, μετά την αθροιστική συμμετοχή κράτους και εργοδότη, υπολείπεται του καθαρού κατώτατου μισθού των 550 ευρώ όπως αυτός διαμορφώνεται από 1η Ιουνίου μετά και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η διαφορά αυτή θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

Με τον μηχανισμό αυτό, η συνολική αναπλήρωση του εισοδήματος κυμαίνεται – σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας – από 83,5% έως 100% του καθαρού μισθού. Η μέγιστη μείωση κυμαίνεται στο 16,5% και αφορά μισθούς της τάξης των 1.000 και 1.200 ευρώ μεικτά. Αντίθετα, η απώλεια κινείται στο 7% για μεικτούς μισθούς της τάξης των 700 ευρώ. Το όφελος για την επιχείρηση είναι 34,1%.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού καταβάλλεται από το κράτος και αναλογία του επιδόματος αδείας και του δώρου Χριστουγέννων, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου το μέτρο του «προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας» καταργείται και αντικαθίσταται από τον μηχανισμό της «Συνεργασίας». 

ΠΗΓΗethnos.gr

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img