Επιβολή εισφορών σε όλους τους εταίρους των ΙΚΕ

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Στην επιβολή ασφαλιστικών εισφορών σε όλους τους εταίρους και όχι μόνο στον διαχειριστή των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιριών (ΙΚΕ) προχωράει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο θα υπάρχει διάταξη που προβλέπει ότι η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών θα επιβληθεί στο σύνολο των μελών σε μια ΙΚΕ κι όχι μόνο για την διαχειριστή. Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης βάζει τέλος στην αποφυγή ασφαλιστικών εισφορών και φόρων που επιδίωκαν δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι μετά την εφαρμογή του Ν. 4387/16.

Ταυτόχρονα, θα διευρυνθεί η ασφαλιστική βάση και, σε συνδυασμό με τη μείωση του ετήσιου ορίου αμοιβής με τίτλους κτήσης από 10.000 ευρώ πιθανότατα σε 3.000 ευρώ, θα εξαλειφθούν, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, και οι τελευταίες περιπτώσεις αποφυγής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Ο αριθμός των ΙΚΕ στην χώρα έχει αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ, από 4.419 το 2016, αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται περισσότερες από 40.400 Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες με τζίρους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Η έκρηξη στη δημιουργία ΙΚΕ οφείλεται στις μικρότερες ασφαλιστικές, αλλά και φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν συγκριτικά με τους άλλους τύπους εταιρειών. Μάλιστα, από τον Μάιο του 2016, λόγω των χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών, πολλοί επιχειρηματίες, αναζητώντας μικρότερο λειτουργικό κόστος, έκλεισαν τις εταιρικές δομές που είχαν, όπως ατομικές (μπλοκάκι), ΕΠΕ, ΕΕ και ΟΕ, ανοίγοντας ΙΚΕ.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Η ίδρυση ΙΚΕ συστήνεται σε 13 λεπτά από την οθόνη του υπολογιστή, γεγονός που θα συμβάλει στην εξάπλωση της συγκεκριμένης εταιρικής μορφής. Όσον αφορά στο είδος των εταιριών που συστήνονται, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Από λογιστικά γραφεία, κομμωτήρια, καφετέριες, φροντιστήρια έως εμπορικά καταστήματα, τουριστικές επιχειρήσεις, ακόμα και γραφεία τελετών. Πολλοί συνταξιούχοι, για να μη χάσουν το 70% της σύνταξής τους, έγιναν εταίροι σε ΙΚΕ για να έχουν επιπλέον εισόδημα.

Τι προβλέπει η διάταξη

Σύμφωνα με την διάταξη του νομοσχεδίου, τις ελάχιστες ασφαλιστικές εισφορές υποχρεούνται πλέον να καταβάλλουν «οι υγειονομικοί που αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση, οι δικηγόροι που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης δικηγορίας, οι διαχειριστές των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ), ο μοναδικός εταίρος Μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας, οι εταίροι των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών ( ΙΚΕ), οι οποίοι υπάγονται υποχρεωτικά από 1-1-2020 στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και ο χρόνος ασφάλισης τους θεωρείται ως χρόνος ασφάλισης του πρώην ΟΑΕΕ ή, του πρώην ΤΣΜΕΔΕ ή του πρώην ΤΣΑΥ, αναλόγως αν η ΙΚΕ έχει αντικείμενο βιοτεχνικό και εμπορικό ή αντικείμενο τεχνικό ή υγειονομικό αντιστοίχως».

Υπενθυμίζεται ότι, από την 1-1-2020 θα τεθούν σε ισχύ έξι κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών, με την πρώτη να είναι υποχρεωτική. Το ύψος των εισφορών για την κύρια ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους είναι 210 ευρώ για την 1η κατηγορία, 252 ευρώ για την 2 η , 302 ευρώ για την 3η , 362 ευρώ για την 4η , 435 ευρώ για την 5η και 566 ευρώ για την 6η κατηγορία. Υποχρεωτικά, από την 1η Ιανουαρίου, όλα τα μέλη των ΙΚΕ θα καταβάλουν κάθε μήνα τουλάχιστον την ελάχιστη εισφορά των 210 ευρώ το μήνα.

Γιατί επιλέγουν τις ΙΚΕ

Από 1/6/2018 επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές και οι αμοιβές διαχείρισης και εκπροσώπησης. Οι εισφορές καταβάλλονται μέσω Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων και εξομοιώνονται με τις αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου σε Ανώνυμες Εταιρείες, όπου το συνολικό ποσοστό εισφορών ανέρχεται σε 34,10%. Μόνο για τις ΙΚΕ δεν προβλέπεται καταλογισμός ασφαλιστικών εισφορών σε καμία άλλη περίπτωση πέραν των αμοιβών του διαχειριστή, δηλαδή 26,95%.

Για παράδειγμα, μέτοχος με συμμετοχή 30% σε Ανώνυμη Εταιρεία που παράλληλα είναι και μέλος του Δ.Σ., αν λάβει μερίσματα της τάξεως των 20.000 ευρώ, καταβάλλει εισφορές ως ελεύθερος επαγγελματίας, 26,95% + 120 ευρώ ανά έτος, υπέρ ΟΑΕΔ. Αν, παράλληλα, λαμβάνει αμοιβές για τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. τότε καταβάλλει εισφορές και ως μισθωτός (μέσω ΑΠΔ), δηλαδή πληρώνει συνολικές εισφορές 34,10% επιμεριζόμενες 12,72% στον εργαζόμενο και 21,38% στον εργοδότη.

Αν ο συγκεκριμένος είναι εταίρος σε ΕΠΕ και λαμβάνει το ίδιο μέρισμα, τότε καταβάλλει εισφορές ως ελεύθερος επαγγελματίας 26,95% + 120 ευρώ ανά έτος, υπέρ ΟΑΕΔ. Στην περίπτωση που παράλληλα λαμβάνει και αμοιβές διαχείρισης, από 1/6/2018 και μετά, καταβάλλει και εισφορές μέσω ΑΠΔ ως μισθωτός. Αν είναι μέλος σε Ο.Ε. ή Ε.Ε. τότε για τη συμμετοχή του στα κέρδη της εταιρείας καταβάλλει εισφορές ως ελεύθερος επαγγελματίας, ήτοι 26,95% + 120 ευρώ/έτος υπέρ ΟΑΕΔ. Αν παράλληλα, λαμβάνει και αμοιβές διαχείρισης από 1/6/2018 και μετά, καταβάλλει εισφορές και ως μισθωτός, μέσω ΑΠΔ.

Αν είναι διαχειριστής σε ΙΚΕ, καταβάλλει εισφορές μόνο ως ελεύθερος επαγγελματίας για τις αμοιβές διαχείρισης και όχι για τα μερίσματα. Αν, για παράδειγμα, δεν λαμβάνει αμοιβές για τη διαχείριση και λάβει μέρισμα 20.000 ευρώ, τότε καταβάλλει εισφορές, ως ελεύθερος επαγγελματίας, ήτοι 26,95% + 120 ευρώ/έτος, αλλά στην κατώτατη βάση υπολογισμού. Δηλαδή, καταβάλλει μόλις 167,95 ευρώ το μήνα.

Επίσης, φορολογικά, οι διαχειριστές των ΙΚΕ συνήθως σπάνε τα κέρδη τους σε περισσότερα από ένα ΑΦΜ, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να περιορίσουν τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση.

spot_img
ΠΗΓΗ mononews.gr

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img