Σύψας: Τρέμουμε την επιστροφή των νέων από τις διακοπές τους

spot_img

«Έχουμε πόλεμο, ο οποίος γενικά δεν πάει καλά τις τελευταίες ημέρες, με την έννοια ότι έχουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.   

Από τα προβλήματα που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι τα πολλά κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα κρούσματα πλέον σε δομές όπως τα γηροκομεία «τα οποία είναι πραγματικά μια υγειονομική βόμβα», αλλά η επιστροφή των εκδρομέων στην Αθήνα από περιοχές όπου υπάρχει κορωνοϊός. «Πραγματικά τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών και ειδικά των νέων ατόμων που γυρνούν από τα νησιά στα σπίτια τους στους γονείς τους, σε μεγάλους ανθρώπους, σε ευπαθείς ομάδες κ.τ.λ».   

Ο ίδιος έκανε έκκληση στον κάθε πολίτη να προστατεύσει τον εαυτό του και τις ευπαθείς ομάδες. Σε όσους επιστρέφουν από διακοπές, συνιστά για τουλάχιστον επτά μέρες να μην έρχονται σε επαφή με την οικογένειά τους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να φορούν μάσκα, αν έχουν μέσα στο σπίτι ευπαθή άτομα, όπως γιαγιάδες και παπππούδες.  

Όπως είπε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, στην περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, «το επόμενο βήμα είναι πολλά τοπικά lockdown, αυτό όμως είναι ένα πολύ κακό σενάριο». Το καλό σενάριο, όπως είπε ο κ. Σύψας, είναι πως λόγω της διαρκούς λήψης μέτρων τις τελευταίες ημέρες, τα αποτελέσματα θα γίνουν ορατά αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο όπου ίσως υπάρξει σταθεροποίηση της κατάστασης.  

«Ο παράγων που θα καθορίσει την περαιτέρω πορεία της επιδημίας, δεν είναι τα μέτρα, είναι η συμμόρφωση των πολιτών» τόνισε ο κ. Σύψας.   Για το αν θα εισηγηθεί η επιτροπή που συνεδριάζει σήμερα περαιτέρω μέτρα εν όψει Δεκαπενταύγουστου, ο καθηγητής επεσήμανε ότι «κάποιες φορές θεωρούμε πως όλο αυτό είναι μάταιο, αν λαμβάνουμε μέτρα, τα ανακοινώνουμε, αλλά δεν τα τηρεί κανείς».  

Για τις εστίες υπερμετάδοσης όπως γάμοι και βαπτίσεις και την πιθανότητα ματαίωσης, ο κ. Σύψας εξήγησε πως θα εξεταστεί το μέτρο του μέγιστου αριθμού, ή ακόμα και η πλήρης ματαίωση, εκφράζοντας την ελπίδα πως δε θα χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο καθώς, όπως είπε, συνεπάγεται μεγάλο οικονομικό κόστος, με πολλές οικογένειες να ζουν από αυτές τις εκδηλώσεις.  

Ο κ. Σύψας τόνισε πως προσώρας δεν σκέφτεται το χειμώνα και το πόσο η εποχική γρίπη μπορεί να επιδεινώσει τα πράγματα, αλλά εστιάζει στο ότι είναι σημαντικό «να βγούμε αλώβητοι από τον Αύγουστο» όπου υπάρχουν τεράστιες μετακινήσεις των πολιτών λόγω θέρους. 

ΠΗΓΗlifo.gr

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται