Έτσι θα έρθουν μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα

spot_img

Του Κώστα Κετσιετζή 

Ένα από τα πιο ελκυστικά προγράμματα επιδότησης ταινιών, σειρών και ψηφιακών παιχνιδιών αποκτά η Ελλάδα, με τις αλλαγές που φέρνει στο πρόγραμμα επιστροφής μετρητών (cash rebate) για τα οπτικοακουστικά έργα, το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Ειδικότερα, με διατάξεις του νομοσχεδίου που βρίσκεται σε συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, το ποσοστό επιχορήγησης με τη μορφή cash rebate, αυξάνεται στο 40% επί των επιλέξιμων δαπανών. 

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που αυξάνεται το ποσοστό επιχορήγησης, μέσα σε δύο χρόνια. Το αρχικό ποσό επιχορήγησης που τέθηκε με τον νόμο 4487/2017 ήταν 25% επί των επιλέξιμων δαπανών, ενώ το συνολικό ποσό δεν μπορούσε να υπερβεί τα 5 εκατ. ευρώ. Με τον νόμο 4563/2018 το ποσοστό αυξήθηκε στο 35% επί των επιλέξιμων δαπανών, χωρίς ανώτατο όριο.  

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Εκτός, όμως, από την αύξηση της επιδότησης με το νομοσχέδιο μειώνονται τα κατώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών για τα οπτικοακουστικά έργα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να επιχορηγηθούν έργα με χαμηλότερο προϋπολογισμό. 

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά τον πρώτο χρόνο της επιχορήγησης, διαπιστώθηκε ότι, ενώ περιλαμβάνονταν όλα τα είδη παραγωγών, η γενική προϋπόθεση υπαγωγής στο επενδυτικό καθεστώς για επιλέξιμες δαπάνες ύψους τουλάχιστον 100.000 ευρώ ουσιαστικά απέκλειε παραγωγές εκτός των κινηματογραφικών ή τηλεοπτικών ταινιών. 

Θεσπίστηκαν έτσι, με το άρθρο 18 του νόμου 4563/2018, επιμέρους όρια ανά είδος παραγωγής. “Ενάμιση χρόνο μετά, η εμπειρία δείχνει ότι αυτά τα ελάχιστα όρια επιλέξιμων δαπανών απαιτούν περαιτέρω εκλογίκευση, την οποία εισάγουμε με το προς ψήφιση σχέδιο νόμου”, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. 

Ειδικότερα τα όρια αλλάζουν ως εξής: 

Για κινηματογραφική ή τηλεοπτική ταινία το όριο επιλέξιμων δαπανών παραμένει στις 100.000 ευρώ.

Για κινηματογραφική ή τηλεοπτική ταινία με περιεχόμενο δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ) και μικρού μήκους τίθεται όριο επιλέξιμων δαπανών 60.000 ευρώ (προηγούμενο όριο: 100.000 ευρώ).

Για επεισόδιο ή κύκλο επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς ανεξαρτήτως αριθμού επεισοδίων και χρονικής διάρκειας (προηγούμενο όριο: 30.000 ευρώ) τίθεται όριο επιλέξιμων δαπανών:

  • 25.000 ευρώ ανά επεισόδιο για περιεχόμενο μυθοπλασίας και 
  • 20.000 ευρώ ανά επεισόδιο για περιεχόμενο δημιουργικής τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) ή κινούμενο σχέδιο.

Εάν στην παραπάνω περίπτωση πρόκειται για επεισόδιο ή κύκλο επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς τουλάχιστον 100 επεισόδια, καθιερώνεται όριο επιλέξιμων δαπανών 15.000 ευρώ ανά επεισόδιο.

Για τμήματα επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς ανεξαρτήτως αριθμού επεισοδίων και χρονικής διάρκειας (προηγούμενο όριο: 100.000 ευρώ):

  • με περιεχόμενο μυθοπλασία το όσιο επιλέξιμων δαπανών παραμένει στις 100.000 ευρώ
  • με περιεχόμενο τη δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ) ή κινούμενο σχέδιο τίθεται όριο επιλέξιμων δαπανών 60.000 ευρώ 

Για ψηφιακό παιχνίδι τίθεται όριο επιλέξιμων δαπανών 30.000 ευρώ (προηγούμενο όριο: 60.000 ευρώ).

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο απλοποιούνται οι διαδικασίες επιχορήγησης και μειώνονται οι προθεσμίες για την καταβολή των επιδοτήσεων με στόχο το πρόγραμμα να γίνει πιο ανταγωνιστικό. 

Επενδύσεις 75 εκατ. ευρώ 

Σημειώνεται ότι, από την αρχή του προγράμματος τον Απρίλιο του 2018 έως και σήμερα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του cash rebate που τρέχει το ΕΚΟΜΕ, 81 έργα (κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, animation, digital games). Tα 39 απ’ αυτά αποτελούν εγχώριες παραγωγές και τα 42 διεθνείς παραγωγές από όλες τις γωνιές του πλανήτη όπως: ΗΠΑ, Κορέα, Ισραήλ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Φινλανδία, Τουρκία, Κίνα, Αλβανία, Κύπρος, Σερβία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σουηδία. 

Ήδη, 23 έργα που έχουν ολοκληρώσει τα γυρίσματα, έχουν υποβάλλει αίτηση για να εισπράξουν το ποσό της επιχορήγησης που τους αναλογεί. 

ΠΗΓΗcapital.gr

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img