Ο Αγγελοδιονύσης Δεμπόνος έφυγε πλήρης ημερών. Φτώχυνε ο τόπος μας…

spot_img

Ο  Αγγελοδιονύσης Δεμπόνος

Ο Αγγελοδιονύσης Δεμπόνος έφυγε πλήρης ημερών. Πλήρης άξιων ημερών! Φτώχυνε ο τόπος μας…

Επιμελής οικογενειάρχης, ικανός επαγγελματίας, ο λιπόσαρκος αυτός άνδρας, υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του νησιού και της πόλης μας, τα τελευταία 80 χρόνια. Υπήρξε συνεπής, χαλκέντερος, τελειομανής μελετητής της τοπικής μας κοινωνίας, χωρίς ποτέ να αποκόπτεται από το εθνικό και διεθνές γίγνεσθαι. «Τοπικιστής» και κοσμοπολίτης.

Σπάνιο είδος πραγματικού διανοούμενου σε ένα μικρό τόπο. Ανεξάρτητος μελετητής, οξυδερκής, ακριβοδίκαιος, με μετρημένη και αξιοπρεπή σχέση με την εκάστοτε και οποιασδήποτε μορφής εξουσία. Απέφευγε το θόρυβο, κατέφευγε στις προσωπικές του αναζητήσεις, υπηρετώντας την κοινωνική αποστολή στην οποία είχε ορίσει ανιδιοτελώς τον εαυτό του.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Φίλος των απλών ανθρώπων χωρίς να εκπίπτει στο λαϊκισμό.

Αφοσιωμένος, συνειδητός, ακαταπόνητος ερευνητής. Στυλοβάτης του κοινωνικού μας ιστού, κυρίως τα πέτρινα χρόνια (εκείνες  τις παλιές, συντριπτικές δεκαετίες), όταν  οι αλλεπάλληλες συμφορές διερρήγνυαν την κοινωνική μας συνοχή. Τότε που η πνευματική ζωή ήταν απούσα, αυτός ο αξιοθαύμαστος σκαπανεύς, αναζητούσε και ένωνε τα θρυμματισμένα νήματα.

Πολυγραφότατος και πολυτάλαντος με βαθειά πολιτιστική παιδεία. Πνευματικός και πνευματώδης, ευγενής και διεισδυτικός, ενεργός πολίτης μέχρι τα τελευταία, ήταν απόλαυση η συναναστροφή του.

Είμαι τυχερός που συνεργάστηκα μαζί του και τον ευχαριστώ δια βίου γι’ αυτό.

Το Αργοστόλι και η Κεφαλονιά του οφείλουν την προσήκουσα τιμή.

Η κυρία Ιωάννα, ο Ανδρέας, ο Σωτήρης και τα εγγόνια του, με αγάπη και περηφάνια θα τον θυμούνται, όπως κι εμείς που τον είχαμε συμπολίτη!

Αλέκος Καλαφάτης

24/04/2021


Αργοστόλι, 24-04-2021

Εκφράζουμε την ειλικρινή μας θλίψη για το θάνατο του Αγγελοδιονυσίου  Δεμπόνου.

Ο Αγγελοδιονύσης Δεμπόνος υπήρξε ένας ακούραστος ιστορικός και ερευνητής των εθίμων και παραδόσεων του τόπου μας, αφήνοντας έντονα το αποτύπωμά του στην πνευματική  ζωή της  Κεφαλονιάς.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Θεόφιλος Μιχαλάτος

Δήμαρχος Αργοστολίου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργοστολίου συνήλθε σε κατεπείγουσα (δια περιφοράς)  συνεδρίαση το Σάββατο 24 Απριλίου  2021 με αφορμή την απώλεια του Αγγελοδιονύση Δεμπόνου    και  ΟΜΟΦΩΝΑ  αποφάσισε την έκδοση  του παρακάτω Ψηφίσματος:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Με βαθιά θλίψη το Αργοστόλι και η Κεφαλονιά αποχαιρετούν έναν εξέχοντα συμπολίτη πυλώνα της σύγχρονης πνευματικής μας ζωής τον Αγγελοδιονύση Δεμπόνο.

Έζησε για 99 χρόνια την διαδρομή του τόπου μας και ιστόρησε με εξαιρετική επιμέλεια και επιστημονική τεκμηρίωση σημαντικές περιόδους και γεγονότα του, που βίωσε ή ανέδειξε από το αρχειακό υλικό με την ερευνητική του σκαπάνη.

Πολυγραφότατος μας αφήνει μια πλούσια βιβλιογραφική και μελετητική παρακαταθήκη που πάντα θα αποτελεί σημείο αναφοράς και ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών της τοπικής μας Ιστορίας.

Οι αταλάντευτα δημοκρατικές του αρχές, η αντιστασιακή του δράση, η ευθυκρισία η διεισδυτικότητα της σκέψης του για τα δημόσια πράγματα του νησιού και της χώρας συνέθεταν την σπουδαία προσωπικότητα του που αφήνει βαθύ αποτύπωμα στο κοινωνικό μας γίγνεσθαι.

Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στη δύσκολη μετασεισμική περίοδο και υπήρξε πάντα ενεργός δημότης με πολύτιμες απόψεις για τα θέματα που απασχολούσαν τον Δήμο μας, κιβωτός ανεκτίμητων συμβουλών των δημοτικών αρχών.

Ο Αγγελοδιονύσης  Δεμπόνος  θα παραμείνει για πάντα στην συλλογική μνήμη της Κεφαλονιάς στην χορεία των επιφανών τέκνων της.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργοστολίου εκφράζουν τα ειλικρινή του Συλλυπητήρια στην σύζυγό του Ιωάννα, στα παιδιά του Ανδρέα και Σωτήρη και στα εγγόνια του.

                        Στην Μνήμη του Αποφασίζει:

  1. Να υπάρξει ονομασία δρόμου της πόλης του Αργοστολίου.

2)       Να αξιοποιηθεί με τον βέλτιστο τρόπο το συγγραφικό του έργο σε συνεργασία με την οικογένεια του

  ΓΡΑΦΕΙΟ   ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΔΗΜΟΥ  ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ           



ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α-Δ. ΔΕΜΠΟΝΟ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

          «Έφυγε» ο Αγγελο-Διονύσης Δεμπόνος, ένας από τους τελευταίους λόγιους των Επτανήσων, μια εμβληματική πνευματική μορφή της Κεφαλονιάς, ο μοναδικός μελετητής της πόλης του Αργοστολίου.

        Μας αφήνει, όμως, πλούσιο συγγραφικό έργο, το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και να διευρύνουμε.

         Η Διευθύντρια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Δώρα Ζαφειράτου και το Εφορευτικό Συμβούλιο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης διά του Προέδρου του Πέτρου Πετράτου εκφράζουν στην οικογένεια του εκλιπόντος τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια.

 Ληξούρι, 24-4-2021                                                              Από την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη           


Ο ΔΕΜΠΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

          Κάποιοι άνθρωποι φεύγουν από τη ζωή, αλλά δε γίνεται να φύγουν από το νου και την καρδιά μας. Σε κάποιους ανθρώπους κόβεται το νήμα της ζωής, αλλά η ζωή τούς κρατά σφικτά κοντά της, μέσα της.

          Τέτοια είναι η περίπτωση του Αγγελο-Διονύση Δεμπόνου. Μας «φεύγει» στα 99 του, αλλά το παρόν και το μέλλον θα πορεύονται μαζί του. Γιατί ο Αγγελο-Διονύσης έγραψε για το παρελθόν, αλλά οι σημερινοί και οι αυριανοί θα τον διαβάζουν, θα παραπέμπουν στο έργο του.

          «Έφυγε» ο Αγγελο-Διονύσης, αφού πρώτα μας άφησε παρακαταθήκη το πλούσιο συγγραφικό του έργο. Βιβλία με θέματα ιστορικά, λαογραφικά, πολιτισμικά. Βιβλία που ήταν το αποτέλεσμα πολύχρονης και εξαντλητικής αρχειακής έρευνας, καθώς έκανε δουλειά «μυρμηγκιού». Τα  βιβλία, οι μελέτες και οι επιστημονικές του ανακοινώσεις χαρακτηρίζονταν για την τεκμηρίωσή τους και τον κατανοητό τους λόγο. Η σκέψη του διαλεκτική και η ανάλυσή του ουσιαστική.

          Πλούτισε τις γνώσεις μας για ποικίλα θέματα της Κεφαλονιάς. Πέρα από την προβολή σημαντικών προσωπικοτήτων του  νησιού μας, τον ενδιέφεραν κυρίως οι απλοί άνθρωποι μέσα από τη συλλογική τους δράση. Θέλησε να αναδείξει τον καθημερινό τρόπο ζωής τους, τις αγωνίες και τους κοινούς αγώνες τους. Ειδικά για το Αργοστόλι, ο Δεμπόνος παραμένει ο βασικός ιστορικός του. Πολύ λίγα θα γνωρίζαμε γι’ αυτήν την πόλη, αν έλειπε ο Αγγελο-Διονύσης. Με τα βιβλία του βοήθησε όχι μόνο τους μελετητές της τοπικής ιστορίας, αλλά και τους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι πάντοτε ανέτρεχαν σε αυτά.

          Ακούραστος μελετητής, επίμονος ερευνητής, αφοσιωμένος στο πνευματικό του έργο. Χωρίς πανεπιστημιακά πτυχία και ανούσιες περγαμηνές, με το επιστημονικό και συγγραφικό του έργο «έβαλε τα γυαλιά» σε πολλούς από εμάς τους «διπλωματούχους». Έγινε για μας ο Δάσκαλός μας. Πάντοτε ήταν πρόθυμος να απαντήσει σε απορίας και ερωτήματα, πάντοτε ήταν ανοικτός σε συζητήσεις, ενώ συμβούλευε και καθοδηγούσε διακριτικά τους νέους επιστήμονες, που ζητούσαν τα φώτα του.

         Γόνιμη ήταν η επικοινωνία του με το μαθητικό κοινό. Όποτε τον καλούσαμε στο Σχολείο, γοήτευε τους μαθητές με την απλότητα και την αμεσότητα του λόγου του. Αλλά κι όταν μαθητές τον επισκέπτονταν στο σπίτι του, για να τους βοηθήσει στις εργασίες τους, αποκόμιζαν στέρεα γνώση για τοπικά ιστορικά και λαογραφικά ζητήματα.

          Ο Αγγελο-Διονύσης Δεμπόνος, παράλληλα με τη συγγραφική του δουλειά, δεν έπαψε να γνοιάζεται για την οικογένειά του, δεν αμέλησε, στα χρόνια που έπρεπε, τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Υπήρξε σωστός οικογενειάρχης και έντιμος επαγγελματίας. Ποτέ δεν έχασε το μέτρο στις σχέσεις του με τους συμπολίτες του, με τους τοπικούς άρχοντες, με τους συνερευνητές του. Είχε κατακτήσει το σεβασμό και την εκτίμηση της αργοστολιώτικης κοινωνίας. Πάντοτε απλός και προσιτός, σταθερός στις αρχές του και ενεργός πολίτης, καθώς είχε προσφέρει τόσο μέσα από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, όσο και του μέλους της Διοίκησης Κληροδοτημάτων και των Διοικητικών Συμβουλίων επιστημονικών φορέων.  Με υποδειγματικό ήθος πορεύτηκε σε όλη τη ζωή του.

         Θεωρούσε τίτλο τιμής τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, με ξεχωριστή τη δραστηριότητά του στον τομέα της ενημέρωσης και της διαφώτισης. Ωστόσο, με πολύ πόνο κουβαλούσε μέσα του την εμφύλια σύγκρουση, που ακολούθησε μετά την Απελευθέρωση. Αν και ο ίδιος συνειδητά δεν είχε καμιά εμπλοκή σε αυτήν τη σύγκρουση, τον βασάνιζε μέχρι την τελευταία περίοδο της ζωής του. Σε μια από τις τελευταίες επισκέψεις μου στο σπίτι του, 15 περίπου μέρες πριν από την «αναχώρησή» του, ξαναφέρνοντας την κουβέντα στην Απελευθέρωση και τον Εμφύλιο, κατέληξε σ’ ένα ανέλπιστο κλάμα, που με συντάραξε. Επανέφερε στο μυαλό του πολλούς από τους συναγωνιστές του της Αντίστασης, που χάθηκαν στα χρόνια του Εμφυλίου…

         Και δίπλα του η κυρία Ιωάννα, μια ευγενική παρουσία, που χρόνια τώρα τον συντρόφευε σε κάθε του βήμα, σε κάθε του γράψιμο. Και σε αυτήν οφείλουμε πολλά. Ας μην το ξεχνάμε.

         Σε αποχαιρετάμε, αγαπημένε μας Αγγελο-Διονύση. Πολλά μας πρόσφερες. Μάθαμε να αγαπάμε τον Τόπο μας μέσα από τα γραπτά σου. Και περιμένουμε να μάθουμε κι άλλα από το αδημοσίευτο υλικό σου. Θα σε μνημονεύουμε στις συνάξεις μας, θα παραπέμπουμε στα βιβλία σου.        

         Σ’ ευχαριστώ για τις πολύωρες συζητήσεις μας και τη δημιουργική μας συνεργασία. Σ’ ευχαριστώ για όσα έμαθα δίπλα σου.

         Καλό σου ταξίδι.

 Αργοστόλι, 24-4-2021                                                                               Πέτρος Πετράτος

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img