Εκγυμνάζουν αγελάδες να πηγαίνουν τουαλέτα…
Στη Νέα Ζηλανδία όπου η οικονομία της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωργοκτηνοτροφία, παρατηρείται ένα φαινόμενο ασυνήθιστο για αναπτυγμένη χώρα: το μεθάνιο, το αέριο που ευθύνεται για περισσότερο από το ένα τέταρτο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που εκλύουν οι αγελάδες της και το οποίο αντιστοιχεί στο 43,5% των εκπομπών αερίων της χώρας (ποσοστό σχεδόν ίδιο με την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από μορφές ενέργειας από ορυκτές πηγές) θεωρείται πως είναι μια από τις κυριότερες πηγές καταστροφής του κλίματος για τη χώρα διάσημη για τα γαλακτοκομικά της προϊόντα και το βόειο κρέας.
Στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (GreenΗouse Gases) Γερμανοί επιστήμονες σε συνεργασία με Νεοζηλανδούς συναδέλφους τους υποστηρίζουν ότι εκπαίδευσαν αγελάδες να πηγαίνουν στην… τουαλέτα.
Παραδέχτηκαν ότι το πείραμά τους να εκγυμνάζονται οι αγελάδες ώστε να ουρούν σε τουαλέτες και στη συνέχεια να γίνεται επεξεργασία των αποβλήτων που είναι πλούσια σε άζωτο θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να αποδειχθεί επωφελής για το κλίμα.
Σύμφωνα με τον Ντάγκλας Έλιφ και τον Λίντσεϊ Μάθιους, του Πανεπιστημίου του Όκλαντ, το άζωτο που περιέχεται στα ούρα των βοοειδών αποσυντίθεται με το πέρασμα του χρόνου σε δύο προβληματικές χημικές ουσίες: το υποξείδιο του αζώτου, που αντιστοιχεί στο περίπου 5% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GreenΗouse Gases), και το νιτρικό, που συγκεντρώνεται στο έδαφος και κατόπιν διαχέεται στο θαλασσινό νερό. Εξηγούν δε, “αν μπορούσαμε να συλλέξουμε το 10-20% των ούρων, αυτό θα αρκούσε για να μειώσουμε σημαντικά τις εκπομπές αερίων και τη σοβαρή ρύπανση των υδάτων από νιτρικά ιόντα”.
Στην έρευνα τους χρησιμοποιήθηκε η τροφή ως «κίνητρο» για να εκπαιδεύσουν 16 αγελάδες να πηγαίνουν για την «ανάγκη» τους σε έναν συγκεκριμένο χώρο, υποστηρίζοντας ότι τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με αυτά που θα ανέμενε κανείς από ένα παιδί τριών ετών.
Η πρόκληση είναι να διευρυνθεί η κλίμακα του πειράματος, να εκγυμναστούν δηλαδή ολόκληρα κοπάδια βοοειδών κάνοντας κάποια προσαρμογή ανάλογα με τις συνθήκες κτηνοτροφίας.
Η χώρα μας ωστόσο φαίνεται πως βρίσκεται μακριά από τέτοια σενάρια, μιας και η κτηνοτροφία στην Ελλάδα δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με αυτή της Νέας Ζηλανδίας. Από την άλλη οι έντονες φιλοπεριβαλλοντικές «διαθέσεις» που επικρατούν στο περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ποτέ δε ξέρεις σε τι αποφάσεις μπορεί να οδηγήσουν την Ελληνική γεωργοκτηνοτροφία.
Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος