Ο κόσμος του Ληξουριού άσκησε πίεση κάνοντας τον Δήμαρχο να ανακαλέσει απόφασή του για το ΑΝΆΚΑΡΑ στην 9η συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (βίντεο – εικόνες)

spot_img

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η 9η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ληξουρίου σε μία αίθουσα που για πρώτη φορά ήταν γεμάτη κόσμο έξαλλο και εναντίον της Δημοτικής Αρχής Ληξουρίου και κυρίως κατά του Δημάρχου Γιώργου Κατσιβέλη.

Παρόλο που τα θέματα προς συζήτηση ήταν 12 στον αριθμό, λόγω του κόσμου αναγκάστηκε το Δημοτικό Συμβούλιο να επιτρέψει να μιλήσουν πρώτα εκπρόσωποι του Συλλόγου ΑΝΆΚΑΡΑ με τη βοήθεια φυσικά και των Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης που τους στάθηκαν. Ο κόσμος είχε μαζευτεί για να ζητήσει την ανάκληση της απόφασης του Δήμαρχου Ληξουρίου, η οποία απαιτούσε να απομακρυνθεί ο σύλλογος από συγκεκριμένο χώρο του πρώην ΤΕΙ Ληξουρίου εντός 10 ημερών. Ο λόγος της υποχρεωτικής απομάκρυνσης ήταν για να γίνει αποθήκη εξοπλισμού αξίας 200.000 ευρώ για εκδηλώσεις, που θα γίνονται μελλοντικά στο Κλειστό Γυμναστήριο Ληξουρίου.

Για το θέμα μίλησε εκτενώς η εκπροσώπος της ΑΝΆΚΑΡΑ Φοίβη Ριζου, η οποία παρουσίασε το έργο του Σύλλογου, ενώ και άλλα μέλη της, αλλά και απλοί πολίτες φώναζαν με βροντερή φωνή και κάποιες φορές γεμάτοι ειρωνεία προς τους Δημοτικούς Συμβούλους της Δημοτικής Αρχής.

Το κοινό άρχισε να εκνευρίζεται μετά την ομιλία του Δημάρχου και τις αρχικές ερωτήσεις προς την Φοίβη Ρίζου, αλλά και την αρχική απόφασή του να μην συζητηθεί ως κατεπείγον θέμα, όπως ζητούσε η ΑΝΆΚΑΡΑ και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης. Μετά από τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αντώνης Παρίσης προχώρησε σε ψηφοφορία για το αν θα συζητηθεί το θέμα μετά από μικρή υποχώρηση του Δημάρχου και γνωρίζοντας πως η πλειοψηφία λογικά θα είναι υπερ της Δημοτικής Αρχής λόγω περισσότερων Συμβούλων.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ματίνα Σπυράτου

ΒΙΝΤΕΟ (όπως μεταδόθηκε live από τη σελίδα μας στο Facebook)

Ξεκινάει η ψηφοφορία με χειροκροτήματα από τον κόσμο και με τη σειρά ψηφίζουν:

Γάλεμπ Ντιουάνι να λέει πρώτος να μην συζητηθεί το θέμα – Φωνές από τον κόσμο με έντονες αποδοκιμασίες

Έκτορας Αντωνάτος να μην συζητηθεί – Πάλι φωνές, ενώ κάποια είπε “Ντροπή είσαι και νέο παιδί!”

Δημήτρης Μαρκέτος να μην συζητηθεί – Φωνές πάλι και αποδοκιμασίες

Ο Χρήστος Βολτέρας ήταν απών.

Αδαμαντία Καμινάρη να μην συζητηθεί – Φωνές πάλι

Άγγελος Γαλάτης να μην συζητηθεί – Φωνές ξανά

Ελένη Λουκέρη να μην συζητηθεί – Φωνές ξανά

Διονύσης Μαρούλης να μην συζητηθεί – Φωνές ξανά και απογοήτευση από τον κόσμο που έβλεπε ότι η πλειοψηφία από ό,τι φαίνεται δεν θέλει να συζητηθεί καν και ακολουθούν την κοινή γραμμή του Δημάρχου.

Ανδρέας Γρηγορόπουλος αναφωνεί ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ – Και εκεί γίνεται πανικός από τον κόσμο με φωνές “Μπράβο!”. Κανείς δεν το περίμενε!

Κώστας Λαζαράτος ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ – Πάλι χαμός από τη χαρά του κόσμου.

Όμως, εκείνη τη στιγμή κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, που είχαν ήδη ψηφίσει, ήθελαν να αλλάξουν την ψήφο τους από τη στιγμή που οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης θα ψήφιζαν λογικά ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ (όπως και έγινε). Ο κόσμος φώναζε με αποδοκιμασίες “Ε… Τι είναι αυτά; Ντροπή!”.

Ο Πρόεδρος ζήτησε αμέσως μετά να γίνει ένα διάλειμμα 5 λεπτών για να μπορέσει ο Δήμαρχος να συζητήσει με τους Δημοτικούς του Συμβούλους.

Μετά από αρκετή ώρα συνεχίστηκε η διαδικασία χωρίς να αλλάζει η ψήφος κανενός και με την Αντιπολίτευση να ψηφίζει με τη σειρά της ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ.

Έτσι, το θέμα συζητήθηκε με πολλούς Δημοτικούς Συμβούλους να παίρνουν το λόγο από όλες τις πλευρές με πιο έντονο αυτόν του Δημήτρη Μαντζουράτου. Να τονίσουμε ότι Τερψιχόρη Γονή και Δημήτρης Μεσσάρης φορούσαν και μπλουζάκια ΑΝΆΚΑΡΑ. Η Δημοτική Αρχή έκανε πρόταση να ανακληθεί προσωρινά η απόφαση του Δημάρχου και να συζητήσουν αργότερα μαζί με τα μέλη της ΑΝΆΚΑΡΑ για να βρεθεί μία λύση αποδεκτή για όλους. Επιπρόσθετα η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε να γίνουν επισκευές και βελτίωση του χώρου, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Σύλλογος. Πέρασε με πλειοψηφία η πρόταση της Δημοτικής Αρχής ψηφίζοντας όλοι οι Δημοτικοί της Σύμβουλοι υπέρ της, οι υπόλοιποι ψήφισαν της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Τελικά όταν ο κόσμος δείχνει το απαραίτητο ενδιαφέρον για ένα θέμα, τότε ακόμα και η πλειοψηφία μπορεί να “χάσει” τη δυναμή της. Και αυτό πρέπει να γίνεται κανονικά σε όλα τα θέματα υψίστης σημασίας, ειδικά όταν οι προτάσεις της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής είναι άστοχες ή άδικες. Μπορεί οι δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι (Γρηγορόπουλος, Λαζαράτος) να έπιασαν τον παλμό του κόσμου και να μην ήθελαν να γιουχαριστούν και να τον τσαντίσουν παραπάνω, μπορεί να ήθελαν όντως να συζητηθεί το θέμα, αφού όπως ανέφεραν δεν ρωτήθηκαν ποτέ, αλλά πάρθηκε απευθείας απόφαση από τον Δήμαρχο, μπορεί να ψήφισαν θετικά, γιατί πολύ απλά σε εκείνη τη διαδικασία δεν θα είχαν και κάτι να χάσουν, δεν γνωρίζουμε. Άλλωστε όπως είδατε στο τέλος η πρόταση της πλειοψηφίας ψηφίστηκε ως η κοινή γραμμή του Δημάρχου. Όμως, ήταν σημαντικό από την πλευρά τους να αλλάξουν πορεία, δείχνοντας πως δεν είναι απλά πρόβατα, που χωρίς να ακούν καν το θέμα ψηφίζουν πάντα τυπικά την πρόταση του Δημάρχου.

Τα υπόλοιπα θέματα ημερήσιας διατάξης που συζητήθηκαν ήταν:

1. Εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ληξουρίου για το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο και την υγεία στην Παλική

Εισηγητής: Λαϊκή Συσπείρωση Ληξουρίου

Για το θέμα αυτό μίλησε ο Δημήτρης Μαντζουράτος ως εισηγητής, ενώ το λόγο πήραν ο Διευθυντής του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς Δημήτρης Μαρτίνης, αλλά και η Υποδιοικήτρια του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου στο Ληξούρι Ζωή Μοσχονά, συζητώντας και απαντώντας στα ερωτήματα των Δημοτικών Συμβούλων για το προσωπικό και τις εργασίες επισκευής του Νοσοκομείου.

Πέρασε με πλειοψηφία η πρόταση της “Πάλλης Ξεκίνημα”.

2. Τροποποίηση της Συστατικής Πράξης του Συνδέσμου με την επωνυμία «Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας» (Ο.Κ.Α.Π.) Κεφαλληνίας ως προς την διάρκειά του

Εισηγητής: Α/Δ κ. Ντιουάνι Γάλεμπ

Πέρασε με πλειοψηφία.

3. Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Ληξουρίου στο Δίκτυο Δήμων για την πολιτική προστασία, την ανθεκτικότητα και την αειφορία με διακριτικό τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ» (έγκριση καταστατικού και ορισμός εκπροσώπων)

Εισηγητής κ. Δήμαρχος

Δεν συζητήθηκε λόγω έλλειψης χρόνου και θα έρθει εκτενώς σε επόμενη συνεδρίαση.

4. Έγκριση 4ης τροποποίησης προϋπολογισμού Δήμου Ληξουρίου οικ. έτους 2024 (αρ. 71/2024 απόφαση Δημοτικής Επιτροπής)

Εισηγητής: κ. Δήμαρχος

Πέρασε ομόφωνα.

5. Έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού 2024 Δήμου Ληξουρίου ( 01-01-2024 έως 31-03-2024)(αρ. 82/2024 απόφαση Δημοτικής Επιτροπής)

Εισηγητής: κ. Δήμαρχος

Πέρασε ομόφωνα.

6. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την χορήγηση χρηματικού βοηθήματος σε άπορους δημότες.

Εισηγητής: Α/Δ κ. Ντιουάνι Γάλεμπ

Πέρασε ομόφωνα για βοήθημα σε 3 άπορους δημότες.

7. Παράταση της δωρεάν παραχώρησης χώρου για την προσωρινή στέγαση των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ στο Ληξούρι Κεφ/νίας

Εισηγητής: Α/Δ κ. Ντιουάνι Γάλεμπ

Πέρασε ομόφωνα.

8. Έγκριση 2ης παράτασης εργασιών για το έργο: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΛΕΩΣ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ» Αναδόχου Εταιρείας ΠΛΑΤΕΙΕΣ Α.Ε., με κωδικό ΟΠΣ 5050746 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ιόνια Νησιά 2014- 2020.

Εισηγητής κ. Δήμαρχος

Πέρασε ομόφωνα με παρόν από Λαϊκή Συσπείρωση και Βαγγέλη Θεοφιλάτο.

9. Χαρακτηρισμός της επιχείρησης «PENCION CIRCE» ενοικιαζόμενα δωμάτια, ιδιοκτησίας Βαρσάκη Αθανασίας ως «εποχιακώς λειτουργούσα» (αριθ. 62/2024 απόφαση Δημοτικής Επιτροπής)

Εισηγητής: κ. Δήμαρχος

Πέρασε ομόφωνα με τη σημείωση από τον Δημήτρη Μαντζουράτο ότι ναι για τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά όχι για τις μεγάλες, όπως το APOLLONION.

10. Συγκρότηση Επιτροπής παραλαβής ανταλλακτικών, ελαστικών και εργασιών επισκευής οχημάτων για το έτος 2024 (άρθρο 221 παρ. 11δ του Ν. 4412/2016

Εισηγητής κ. Δήμαρχος

11. Συγκρότηση Επιτροπής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων, καταλληλότητας και καταμέτρησης των προς αγορά ή μίσθωση ακινήτων: α) σύμφωνα με το νόμο 3463/2006 (άρθρο 186 παρ. 4 και 5) και β) το Π.Δ/γμα 270/1981 (άρθρο 7 παρ. 1) για το έτος 2024.

Εισηγητής κ. Δήμαρχος

Α’ επιτροπή
Έκτορας Αντωνάτος με αναπληρωματικό τον Ανδρέα Γρηγορόπουλο
Δημήτρης Μεσσάρης με αναπληρωματικό τον Διονύση Αραβαντινό

Β’ επιτροπή
Κώστας Λαζαράτος με αναπληρωτικό τον Έκτορα Αντωνάτο
Δημήτρης Μεσσάρης με αναπληρωματικό τον Διονύση Αραβαντινό

12. Έγκριση τοποθέτησης κινητής κατασκευής σε πεζόδρομο

Εισηγητής: Α/Δ κ. Αντωνάτος Έκτορας

Πέρασε ομόφωνα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img