Η Λαϊκή Συσπείρωση Ληξουρίου για την εργασία σχολικών καθαριστριών & την μετατροπή συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης

15 ιδέες για έξυπνα δώρα τεχνολογίας για κάθε ηλικία που θα ενθουσιάσουν – Θα τα βρείτε και στο Αργοστόλι

spot_img

Αίτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για κατεπείγουσα και εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση του θέματος της απλήρωτης εργασίας των σχολικών καθαριστριών στο Δήμο Ληξουρίου και την μετατροπή των συμβάσεών τους σε πλήρους απασχόλησης.

Κυρία πρόεδρε

Σας καλούμε στην επικείμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 25/10/2023, να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη και να συζητηθεί το παραπάνω θέμα ως κατ΄ επείγον και κατά προτεραιότητα, προκειμένου να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και απλήρωτες αποζημιώσεις για τις σχολικές καθαρίστριες. 

Συγκεκριμένα, μπαίνουμε στον τρίτο μήνα λειτουργίας των σχολείων και συνεχίζεται το αίσχος της απλήρωτης εργασίας των 9 σχολικών καθαριστριών στα αντίστοιχα σχολικά  συγκροτήματα,  με ευθύνη Δήμου και κυβέρνησης.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

 Ενώ οι σχολικές καθαρίστριες απασχολούνται καθημερινά επί 8ώρου προκειμένου να καθαρίσουν μέχρι είκοσι και πλέον σχολικούς χώρους (εσωτερικούς και περιβάλλοντες)  στα σχολεία του Δήμου μας,  αμείβονται στους δύο τρέχοντες σχολικούς μήνες μόνο με 350 ευρώ περίπου το μήνα, ποσό που αντιστοιχεί μόνο σε τρίωρη καθημερινή απασχόληση!!! Σημειώνουμε επίσης ότι οι σχολικές  καθαρίστριες  τόσο σήμερα όσο και τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα αυτά της πανδημίας, έχουν αναλάβει με αυτοθυσία και μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες το βάρος της καθαριότητας και απολύμανσης των σχολείων προστατεύοντας την υγεία   μαθητών, εκπαιδευτικών και κατ΄ επέκταση των οικογενειών τους και όλης της κοινωνίας,.

Αυτή όμως η υπερπροσπάθεια και η υπερεργασία  των καθαριστριών, γίνεται την ώρα που βιώνουν ένα κατάπτυστο καθεστώς ομηρείας με τις 10μηνες συμβάσεις εργασίας από την μια, αλλά και την απλήρωτη δουλειά από την άλλη. Ο Δήμος Ληξουρίου, δύο μήνες τώρα, δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα των ίδιων αλλά και όλων των φορέων της εκπαίδευσης να συμπληρώσει την κρατική υποχρηματοδότηση των ψίχουλων των 350 ευρώ, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν εργαζόμενες πλήρους απασχόλησης και να πληρώνονται επιτέλους την επιπλέον απλήρωτη εργασία που σήμερα προσφέρουν αγόγγυστα και οικειοθελώς για να παραμείνουν τα σχολεία καθαρά και ενώ ξέρουν ότι δεν θα πληρωθούν!!!

Το παραπάνω πρόβλημα μαζί με άλλα σημαντικά  που αντιμετωπίζουν όπως η μη πρόβλεψη αντικατάστασής τους αν ασθενήσουν, τα ελλιπή μέτρα ατομικής προστασίας, η σχεδιαζόμενη απένταξή τους από το υπάρχον καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών, η μη μονιμοποίησή τους ενώ οι ανάγκες καθαριότητας είναι μόνιμες και διαρκείς, οι οριακές – ελλειμματικές προσλήψεις προσωπικού κ.α. ,  συνεπάγονται άμεση και σφοδρή περικοπή μισθού, δυσμενή επίπτωση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα (χάνουν πολύτιμο συνταξιοδοτικό χρόνο)  και εν τέλει υποβάθμιση της ίδιας της σχολικής υγείας.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι εδώ και τώρα πρέπει η Δημοτική Αρχή να σταματήσει την παραπάνω αδικία σε βάρος των σχολικών καθαριστριών αλλά και σε βάρος των σχολείων και των μαθητών, καλύπτοντας άμεσα το υπόλοιπο ποσό που χρειάζεται για να γίνουν πλήρους απασχόλησης εργαζόμενες. Άλλωστε ο μόνος Δήμος στο νομό που δεν έχει διευθετήσει την παραπάνω αδικία είναι ο Δήμος Ληξουρίου.

Καλούμε, επίσης, τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει επιτέλους από την κυβέρνηση, σθεναρά και όχι προσχηματικά, το σύνολο των αιτημάτων που και παλαιότερα έχουμε καταθέσει στο Δημοτικό συμβούλιο όπως:

  • Καμία απένταξη από τα Βαρέα και ανθυγιεινά των σχολικών καθαριστριών και των άλλων εργαζομένων – Καμία περικοπή επιδόματος ΒΑΕ – Καμία μείωση μισθού
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στην σχολική καθαριότητα και γενικά στον κλάδο της καθαριότητας. 
  • Νέες προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες για καθαριότητα
  • Το κράτος να προμηθεύει τους εργαζόμενους με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας
  • Ενίσχυση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη όλων των αναγκών

Καλούμε όλους τους φορείς της εκπαίδευσης να παρευρεθούν στην επερχόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. ώστε ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ να διεκδικήσουμε το παραπάνω αίτημα.

Ληξούρι 20/10/2023                Η   Λαϊκή Συσπείρωση

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img